Kako se je vse začelo

Leta 2011 je Kanadčan Tom Ryaboi sedel na strehi visoke zgradbe v Torontu. Z nogami čez rob je naredil posnetek v globino. Fotografijo je objavil na platformah Flickr, Reddit in 500px. Nemudoma je postala viralni hit, Ryaboi pa spletni fenomen, ki še danes ustvarja pod imenom @roof_topper.

Tom je postal slaven in obenem sprožil nov trend: rooftopping. Fotografiranje na vrhovih najvišjih zgradb. Za klike, všečke in posledično dobiček so ljudje začeli plezati in plezati. Rodil se je nov format zvezde – drzni norec družbenih omrežij. Eden najbolj znamenitih sodobnih 'rooftopperjev' je Kirill Oreshkin iz Rusije, ki nas straši z naslovne fotografije tega članka.

Življenje na robu

Skozi leta so drzni podvigi postajali nov standard spletne virale. Fotografije na robovih streh visokih zgradb, na robu prepadov, ležanje na železniških tirih, pod avtomobili, v bližini nevarnih živali in tako naprej. Vse za še en všeček, za še en LOL, za še en OMG. Ruska manekenka Angela Nikolau je na Instagramu recimo pokazala, kako lepota sije na platnu nevarnosti.

Eden od aktivnih instagramerskih drznežev, ki vestno objavljajo fotografije z vrhov visokih zgradb, je Adrian C., ki se na Instagramu podpisuje kot @opoline. Živi v New Yorku in počne, kar marsikdo nikoli v življenju ne bi mogel – stopiclja po robu nebotičnikov in snema fotografije, ki nas kar stisnejo v želodcu. In to za nekaj več kot 64.000 sledilcev.

Pravi, da je eden njegovih največjih podvigov posnetek na nebotičniku 432 Park Avenue, najvišji rezidenčni stavbi na zahodni polobli, ki je visoka kar 426 metrov. Podvig je zahteval več dni priprav in analiz. Na dan izvedbe se je oblekel kot gradbeni delavec in ob 4. uri zjutraj začel vzpon. "Ko se začneš vzpenjati, veš, v kaj se spuščaš. Že to, da si se odločil, je ogromno tveganje," pravi Adrian. "Ideja raste in postane obsesija, da dobiš fotografijo. In nekako ti potem to tudi uspe."

Poljubi na strupenem jezeru

Lučaj od sibirskega mesta Novosibirsk se blešči prav posebno jezero, ki je v zadnjem času postalo nadvse popularno med instagramerji. Razlog: voda v čarobno turkiznem odtenku, kot da ždi nekje v osrčju Narnie.A to jezero je v resnici daleč od česarkoli pravljičnega.

Ko so instagramerji odkrili to nenavadno lužo, so v njej nemudoma videli neskončne priložnosti za fantastične fotografije. In smo jih dobili – parčke, ki se poljubljajo na supih, ljudje neskončno srečni v kopalkah, mladina, ki se zabava s plavajočimi igračami. "To so sibirski Maldivi," je zapisal eden od instagramerjev. Vodilni v bližnji tovarni, od koder v to 'jezero', ki je v bistvu postalo odpadna voda, stresajo strupen pepel, pa so na spletu pustili malce drugačen zapis: "Še posebej bodite pozorni, da v lovu na selfiji ne padete v odpadnico za pepel. To je glavna nevarnost tega področja."

Dodali so, da je vsakršen stik z vodo, sploh pa plavanje, strogo prepovedano, saj je v vodi visoko alkalno okolje s povišanimi pH-vrednostmi, kar povzroča, da je dno jezera sluzasto, s tem pa izstop iz vode praktično nemogoč brez pomoči. Aja, pa voda je, kakopak, strupena.

"Vemo, da je jezero strupeno, zato nismo šli v vodo," je za CNN povedala Marina Železnova iz Sibirije, ki je s partnerjem svoj nabor selfijev posnela na obali. Je pa povedala, da je videla kopico ljudi, ki so imeli ob jezeru piknike, neki moški pa je šel celo plavat v vodo.

Moški, ki je v jezero namakal noge je povedal, da je imel naslednji dan nekoliko pordečelo in srbečo kožo, ampak da so po dveh dneh posledice minile same od sebe. "Voda ima nekoliko kisel okus," je še dodal.

In ker smo na vrhuncu instagramske evforije, se je potem seveda našel tudi par, ki je ob jezeru posnel svoje poročne fotografije.

Z roba 'infinity' bazena

Letos aprila sta Kelly Castille in Kody Workman, znana kot influencerja na področju potovanj pod Instagram profilom @positravelty, objavila fotografijo z Balija. Na fotografiji Kody drži Kelly, ko ta visi z roba visoko nameščenega 'infinity' bazena. K fotografiji sta pripisala: "Najina največja moč v življenju, najino najpomembnejše vodilo, je spodobnost dobre presoje. Samo ti poznaš svoje telo, čutiš prostor, ki te obdaja in razumeš svoje zmožnosti. [...]"

Čeprav je fotografija do danes prejela več kot 42.000 všečkov, številni v komentarjih obsojajo nevaren podvig, ki bo le spodbudil druge, da poskusijo kaj podobnega. "Popolna neumnost … koga briga, kakšne so tvoje omejitve, en napačen premik in si mrtev, prijatelj. Mrtev za vselej," je napisal eden od komentatorjev.

Par je branil svoje stališče in za Fox News sta povedala: "Najin Instagram profil prikazuje ustvarjalnost, fotografijo, prijaznost, perspektivo in predvsem pozitivnost. Ali to fotografija naredi dobro ali ne, ali je razumljena na en ali drug način, je nama nepomembno." In še: "Oba sva v dobri formi, poznava svoji telesi in, posledično, poznava svoje omejitve. Nisva dvomila, da nama ta podvig ne more uspeti, zato sva se skupaj odločila, da na ta način posnameva fotografijo."

Selfie na vulkanu

V kraterju vulkana Marum v pacifiški republiki Vanatu. George Kourounis (sicer sodelavec pri National Geographic in nadvse divji avanturist) bi brez zaščitne obleke na točki, kjer je stisnil selfie, preživel le nekaj sekund. In zapis: "#Selfie na vulkanu. Ko normalni selfiji niso več dovolj ekstremni." Zunanji del kamere, s katero je posnel fotografijo, je bil po podvigu nekoliko stopljen. Kourounis pravi, da nekateri njegovi sledilci že poskušajo imitirati njegove podvige in da upa, da bo zdrava pamet prevladala ter jih držala stran robov delujočih vulkanov.

Akcija na vlaku

Ruska instagramerka in youtuberka s kaskaderskim imenom Kobzarro ima na posnetkih nadeto črno masko. Morda zato, da je ne bi prepoznali, morda zato, ker se počuti kot pravi mali superheroj. Njena primarna aktivnost – surfanje na vlakih. Tisto, ko se voziš z vlakom, le da si na napačni strani drvečega vozila. Na zunanji, namreč. S tem, da v eni roki držiš selfie palico. Kobzarro pravi, da je začela srfati na vlakih, ko je bila stara 15 let.

Podobno aktivnost prakticira tudi parček iz Bruslja, ki na Instagramu pod imenom @backpackdiariez objavlja sicer impresivne fotografije s popotovanj. Jean in Camille sta bila nedavno tega na udaru prav zaradi fotografij, ki naj bi glorificirale nevarnost. Adrenalinski par je posnel spodnjo fotografijo na vlaku v Šri Lanki, v trenutku, ko je vlak peljal čez viadukt, speljan več kot sto metrov nad gozdno sotesko. Podpis: "Eden najinih najbolj divjih poljubov."

Naj vas za konec le prosimo, da ne poskušajte podobnih vragolij. Tveganje življenja za selfie se lahko zelo hitro konča v žalostni statistiki.

Naslovna fotografija: Kirill Oreshkin, eden of najbolj znanih ruskih 'rooftopperjev'. (Profimedia)