Severna Kalifornija – Mordor za lupinarje

Zahodni del ameriške obale je 1. julija letos zajelo ne najbolj prijetnih 38 stopinj Celzija, vročinski udar pa je pas bibavice spremenil v toplo župico, ki je tamkajšnji živelj ni najbolje prenesel. Tako je na področju zaliva Bodega na tisoče školjk skuhano odprlo svoje lupine, prizor pa je spominjal na podiranje Guinnessovega rekorda v pripravi buzare. Pogled na obalo odmrlih školjk je tako bizaren, da podatek o tem, da je taisti vročinski val povzročil še masovni izpad električne energije, deluje kot neka brezvezna opomba na dnu strani.

Evropa odeta v rdečo barvo

Atene – akropola kot odličen kraj za sončarico

Verjetno je zdaj čas, da vendarle opustite idejo o obisku Aten v sredini julija, saj si boste akropolo lahko ogledali le, če vam 40 stopinj Celzija ne predstavlja resnejše ovire za normalno delovanje. Pa še takrat jo boste lahko občudovali le od daleč, saj so odgovorne oblasti to najbolj znano arheološko atrakcijo ob tako visokih temperaturah zaprle za javnost. Če kljub temu čakate na 'idealnih' 37 stopinj, potem upoštevajte nove termine ogledov: v izogib masovnemu navalu turistov je akropola med visokimi temperaturami v popoldanskem času zaprta.

Akropola v Atenah
4. julija so v Atenah za štiri dni zaprli dostop do akropole zaradi previsokih temperatur. Selfie z vročinskim udarom pred zaporo je bil še vedno možen.

Francija in Španija med najbolj vročimi državami v EU

Evropska satelitska agencija poroča, da je bil junij najbolj vroč mesec, kadarkoli zabeležen v 140-letni zgodovini meritev. Za Francijo in Španijo je to pomenilo med 6 in 10 stopinj višje temperature od povprečja. Francija je tako zabeležila rekordnih 45,9 stopinje, Španija pa več kot 40. Vse bolj se zdi, da bomo naslednja poletja preživeli v hribih.

(Naslovna fotografija) Fotografija je bila posneta 25. julija v Parizu, ko so v mestu zabeležili 42,6 stopinj Celzija, s katero se je presegel vročinski rekord mesta iz leta 1947. Za osvežitev so se številni Parižani in turisti hladili v hladni vodi na vrtovih Trocadera. (Profimedia)

Kolegi v Indiji zaprli šole

Tudi New Delhi verjetno ne bo idealni poletni izbor, saj so se junijske temperature sukale med 45 in 48 stopinjami, kar je neznosno za še tako zmrzljivega Evropejca s slabo cirkulacijo. Indijske oblasti so tako bile prisiljene zapreti šole in univerze, saj nihče v resnici ne želi pisati zaključnih izpitov, medtem ko je njegovo telo točno tri utripe stran od vročinskega udara.

London vroč tudi v podzemni

V Angliji so med nedavnim vročinskim valom zabeležil nov temperaturni rekord. V botaničnem vrtu univerze Cambridge se je živo srebro dvignilo do 38,7 stopinj Celzija. In ne, tudi pod zemljo ni bilo luštno.

Toplotne kamere so pokazale, da se je v londonski podzemni temperatura dvignila na kar 42 stopinj.

Topleje tudi na sočni strani Alp

Verjetno se še vsi spomnimo, kako smo nekje v Slovenskih goricah februarja letos namerili 24 stopinj Celzija. Pa da smo letos poleti preživeli že dva vročinska vala. Če ste mislili, da vam bo prizaneseno s pobegom na hrvaško obalo, potem vas moramo razočarati, da žal niste šli dovolj daleč. Ali pa vsaj ne dovolj visoko. Grob statističen pregled pravi, da se je v zadnjih 50 letih naša zaplata ogrela za slabi dve stopinji, kar velika večina podnebnih strokovnjakov smatra za ultra alarmantno stanje. Medtem pa si večina izmed nas ekološko apokalipso še vedno predstavlja kot kuliso iz filma Pobesneli Max. Morda nam bo naslednja vročinska klofuta vendarle pomagala ločiti realnost od fikcije.