Vodka z ledom

Niste za šale. Eksperimenti s pisanimi koktajli, ki so videti, kot da ste pravkar naročili deževni gozd v malem, niso za vas. Radi imate čiste reze. Vodko z ledom naročite zato, da se hitro in brez resnega obremenjevanja brbončic sprostite. "Quick and dirty," je vaš stil.

Mojito

Po tihem hrepenite po tistih toplih kubanskih večerih, ki se vam v resnici sploh niso zgodili, ampak jih podoživljate iz kakšnega filma, romana ali pa lokalnega tečaja salse. Poleti je to skorajda default naročilo za izbran okus, naročanje mojita pozimi, ko ves svet pije čaj iz posušenih metinih listov, vi pa si ravno na 1. december zaželite sveže liste mete, obdane z ledom ter belim rumom, pa deluje kot plehka domišljavost. Natakar zna takrat zaviti z očmi, a vi se ne daste. Z napačno pijačo vztrajate v napačnem zemljepisnem pasu, a ste si povsem okej. Le kdo vam ne bi zavidal takšne drže?

Aperol spritz

Veliko stavite na videz. Barve aperol spritza namreč obljubljajo več kot okus. Držite kozarec, kot da ste v roke pravkar dobili zlato trofejo za najboljše dosežke v srebanju. Kozarec vam krasi slamica, ki jo zaradi okoljevarstvenih razlogov odstranite, čeprav veste, da v resnici niste naredili ničesar. Nimate resnih pijanskih namenov. Prišli ste samo na 'eno pijačko', saj nameravate zvečer odgovoriti še na šest pomembnih mailov.

Long island iced tea

Stavite na vsebino, ne na videz. Kako tudi ne bi, ko pa je barva koktajla videti, kot da vam je nekdo postregel s kurilnim oljem. Hkrati ob naročilu te ubijalske mešanice podoživljate razuzdane študentske noči, ko ste s 300 tolarji v žepu in enim long islandom v ta zadnji preplesali po dolgem in počez celoten klub mariborskih študentov. In to na komade iz 80. let. Kdo ne bi bil ponosen na vas.

Gin tonik

Okej, barmanom niste ravno izziv, a vsaj dobro veste, da več kot dve spojini naenkrat delata gnečo tako v kozarcu kot v želodcu. Poleg tega veste, da obstajajo navadni gin toniki za rajo ter tisti, ki se pijejo z ginom pretenciozno sofisticiranih znamk. In ko naročite katerega izmed ta resnih, se vam natakar spoštljivo umakne. V svojih zahtevah niste bahavi, a prekleto dobro veste, kakšen okus mora imeti pravi gin tonik.

White russian

Ah, ja. Vodka in napol stepena smetana, pa malce kahlue. Pogumni ste. Če že res hočete biti frajerski, potem ga naslednjič naročite v kopalnem plašču. Tako ga namreč konzumira Lebowski.

Mimogrede, stranišče je zgoraj desno.

Encijan kola

Nekdo je utrgal eno najlepših gorskih rož, jo potopil v alkohol in postregel. Resno, kje ste, da imate to sploh na meniju?

Pina colada

V bistvu ste naročili tropski smoothie z alkoholom. Verjetno ste lačni, pa zato kompenzirate tole pijačo z izpuščeno porcijo čokolina. Pri prvem boste malce kolcnili, drugi bo stekel gladko, pri tretjem pa vam želimo veliko sreče.

Naslovna fotografija: Profimedia