San Gimignano

Pametno mestece, ki z omejenim številom parkirnih mest pred mestnim obzidjem poskrbi, da si turisti ne hodimo po prstih. Genialno, sploh če kot turist ne prenašate množice drugih turistov.

San Gimignano
V San Gimignanu gre včasih bolj na ... ozko

San Gimignano

Helmut Newton!

Razveselimo se že pred mestnimi vrati: odprta je namreč razstava kultnih del provokativnega fotografa Helmuta Newtona

Razstava

Najbolj nam padejo v oči izjemne kompozicije, ki se prefinjeno pečajo s provokativnostjo, seveda pa ne gre brez portretov, kot je recimo tale z angleškim igralcem Ralphom Fiennesom.

Ralph Fiennes
Ralph Fiennes, zgodnja leta (sodeč po gostoti las)

Newton

Newton
Helmut Newton je tolikokrat sodeloval s Playboyem, da ima samo za to sodelovanje ločeno knjižno retrospektivo

Nadaljujemo v mestu Livorno

V Newtonovo monokromatsko estetiko se tako zelo vživim, da na svojem pametnem telefonu nastavim črno-beli filter (silvertone, če sem že natančna). Kar mi še posebej prav pride pri obisku mesteca Livorno. Tam je namreč nujna destinacija za fotko leta: Terrazza Mascagni.

Livorno
Alice! Kje si, Alice?

Livorno

Panoramsko kolo, ki ga ne pozabiš

Prijateljico prepričam, da se usedeva na panoramsko kolo. Namesto vljudnih štirih krogov jih narediva več kot 12, saj je tip na blagajni tako zatopljen v Tinder, da naju pusti viseti v zraku več kot 10 minut. Točno 9 minut in pol preveč za nekoga, ki ne mara višine. Oprosti, stara moja.

Livorno
Ne se hecat z gravitacijo

In za konec – Pisa

Od Livorna do Pise je le dobrih 20 km. Parkirava avto na najbližji možni točki do stolpa, vključiva štiri smernike in se izmenično podava škljocnit najbolj postrani stolp pa svetu. Ekspeditivno, a vredno ogleda.

Pisa