The Room

Če si možgane radi kravžljate s tuhtanjem, kako bi se rešili iz sobe pobega, potem boste v igri The Room (Soba) zagotovo noro uživali. Obračanje vitlov, vlečenje za paličice v iskanju skritega prehoda in sestavljanje raznih mozaikov omogoči, da se že v prvih minutah popolnoma izgubimo v miselnem svetu in katarzičnost začnemo doživljati vsakič, ko se odpre nov skrivni predalček.

Abzú

Nekateri za sproščanje poslušajo zvoke valov. Igra Abzu pa gre še nekoliko dlje in igralca potopi v svet pod valove. V nasprotju s preostalimi igricami nam morske globine predstavi kot prijazne in polne čudovitih kotičkov za raziskovanje. Dih jemajoč umetniški stil nam z ločljivostjo 4k HD neskončen akvarij barv postavi neposredno v dnevno sobo. Od preostalih iger, kjer je naloga običajno nekaj uničiti, premagati ali ustaviti, se razlikuje tudi s predvidenim ciljem, saj igralec prinaša življenje nazaj v morje, namesto da ga poskuša nabiti na prvo harpuno.

Stardew Valley

Če ste si kdaj želeli zamenjati službo za prijeten in totalno spokojen obstoj na podeželju, vas bo vsekakor navdušila simulacija kmetovanja Stardew Valley, ki vas popelje v užitke kmečkega življenja, in to brez žuljev ali vstajanja s kurami. Namesto soočanja z grozovitimi šefi fantazijskih temnic in bežanja pred smrtonosnimi situacijami se boste v tej igri morali znajti z odločitvami, kot je na primer: “Naj posadim korenje ali zelje? Kaj bo v tem mesecu bolje uspevalo? Naj se potem, ko zapustim kmetijo in odidem v bližnjo vas, spoprijateljim z natakarjem ali s trgovcem? Kdo mi bo bolj v pomoč?” Sam sem preživel mnogo ur v prelepi dolinici Zvezdnata rosa in tu in tam se še vedno rad vrnem. (Igrate lahko tudi na vašem iPhonu.)

Slime Rancher

Ko smo ravno zaorali v temo kmetovanja, pa je prav, da na tem mestu omenim igro Slime Rancher. A pozor, tokratne boste vihteli motike. Kot naslovni kmetovalec sluzi boste v tej arkadi tekali po deželi, nabirali (no, v bistvu posesali) male roza sluzi in jih nato naselili v pripravljene ograde. Igra je sicer kar malce moteče ponavljajoča se, a se mi zdi, da je morda ravno v tem njen terapevtski učinek. Tisti zmagovalni 'whoooomp', ko posesamo sluz, se hitro prelevi v ure in ure sproščujočega nabiranja teh digitalnih smrkljev. Mimogrede, na uradni strani se pohvalijo, da so prodali že več kot 2 milijona kopij.

No Man's Sky

Počasi, počasi! Vem, da je No Man's Sky med igralci požel precej nejevolje in besa, a vsaj del tega lahko odpišemo kot odraz previsokih pričakovanj, in ne same kakovosti. Ne glede na vse, igra igralca hitro premami v tok neprestanega nabiralništva na tisočerih planetih. Ne vem, ali je razlog v tem, da ta proces malce požgečka naš pračloveški gen, ampak moram priznati, da je nekaj neverjetno pomirjujočega v mirnem letenju od planeta do planeta in neoviranem nabiranju različnih surovin. Ljubi mir kdaj prekinejo kakšni nepridipravi ali pa zgolj težke razmere na bolj divjih planetih, a lahko načeloma vseeno pričakujete mirno eksploracijo tega (skorajda) neskončnega vesolja.

Minecraft

Igra je že od svojega prihoda leta 2011 čisti fenomen, in to verjetno ravno zaradi tehnično neskončnega potenciala v odražanju igralčeve kreativnosti. V Minecraftu si postavimo kakršenkoli cilj in nato le počasi nabiramo in gradimo svojo vizijo. Svet je sestavljen iz kock, ki so gradniki vsega, kar tu obstaja. Kocke različnih materialov nabiramo in postavljamo v konfiguracije, ki so lahko preproste (na primer mala hiška z okni in vrati), ali pa so noro kompleksne, kot na primer popolnoma delujoči zabaviščni parki, ki jih v igri gradimo več mesecev. S svojim hipnotičnim zvočnim ozadjem in praktično neskončnimi možnostmi bo v tej igri za vaše možgane lepo poskrbljeno.

Everybody's Gone to The Rapture

Grafično nedvomno najbolj impresivna igrica na tem seznamu nam omogoči sprehod po prijetni angleški vasici, kjer so vsi ljudje spremenjeni v lebdeče lučke. Tematika je resda nekoliko postapokaliptična, a je prezentacija igre kljub temu zelo sproščujoča. Naše raziskovanje ves čas spremlja čudovita glasba, med igranjem pa se odkrivajo prelepi pogledi na raztezajoča angleška polja in topli ambienti domačih pubov. Igra na trenutke še najbolj spominja na raziskovanje moderne, nenaseljene Šajerske iz Gospodarja prstanov. In čeprav lahko doživimo kakšen dramatičen trenutek ali dva, bodo v vašem spominu na igro zelo verjetno najbolj živela lesena vrtna vrata, ki vodijo na osončeno zelenico.

Naslovna fotografija: Slime Rancher by Monomi Park