Smešno je, ko Finci za Helsinke pravijo, da so 'južno'. Ker v resnici je to mesto najbolj na severu od vseh mest kontinentalne Evrope. Še bolj pa je zabavno, da pri nič stopinjah Celzija rečejo, da se je ozračje nekoliko osvežilo. Saj veste, kako gredo potem kriteriji: pri 15 ˚C pod ničlo rečejo, da se je nekoliko ohladilo, pri 30˚C pod nulo pa, da malce pozebe. Ampak dobra prijateljica, Finka po srcu in duši, mi mirno zaupa, da so takšne temperature še čisto sprejemljive za kolesarjenje po mestu.

Strogi mestni del s talnim gretjem

Od leta 2002 dalje ima strogo promenadni del Helsinkov talno gretje. Ker pri tako dolgotrajnem minusu pod ničlo ni bilo več smiselno posipavati ulic, na katerih so se serijsko dogajali takšni in drugačni zdrsi domačinov, še bolj pa turistov, ki se za drugam kot na plažo tako ali tako ne znajo pravilno obuti.

HelsinkiSimpatični zeleni tramvaji še vedno predstavljajo najbolj zanesljivo transportno izkušnjo po centru in okolici mesta. Nasploh je javni prevoz na Finskem izjemno dobro urejen in super prijeten. Z letališča do centra boste potrebovali slabe pol ure in 4 evre.

Helsinki

Mestni detajli

Pogled mi hitro uide na antikvariat, a kaj, ko ne razumem niti enega naslova z razstavljenih platnic. Nabiranje knjig si zato prihranim za anglo-saksonske predele sveta. 

Helsinki

Tu pa grem raje na pivo. Dotična sorta piva Malmgard se toči samo v hipsterskem lokalu, stane 8 evrov, okus pa tak, kot da bi temna čokolada nežno poljubila zadržanega Guinessa. Vredno vsakega evra!

Helsinki

“Je bila tu Greta Thunberg?”

Helsinki

Nepozabne delicije severa

Helsinki so mesto rib, zlasti lososa. Ob tej fotografiji kosi rib izpadejo naravnost pozersko, zlasti če jih primerjamo s koščki, ki sramežljivo počivajo na ledu v naših ribarnicah. Finci se ne sramujejo ulovov.

Helsinki

Smuknemo v restavracijo Karljohan. Ta večer se kuhar ponaša z ribjo pojedino, v katero suvereno vklopi sveže nabrane lisičke in jurčke. In to naravnost iz finskih gozdov!

Helsinki

Helsinki

Arhitekturni 'best of'

Osrednja knjižnica Oodi ni samo knjižnica, temveč urbani javni prostor, v katerem je nekaj hudo lepih kafičev, prostor za videoigre ter veliko medijsko središče. Knjižnica predstavlja sam vrh finske arhitekture.

Helsinki

Spiralasto stopnišče povezuje tri povsem različne etaže. Velja se povzpeti vse do tretjega nadstropja, pa ne zato, da bi prebirali finsko leposlovje, temveč zato, da bi nemo občudovali inovativne vire svetlobe ter uživali v panoramskem pogledu na mesto.

Helsinki

Tako so najbrž videti knjižnice v nebesih.

Helsinki

Pogled na znamenito Helsinki katedralo (Helsingin tuomiokirkko), ikono mesta, ki jo najdete tudi v obliki spominkov in na vseh razglednicah (če se še poslužujete pošiljanja lepih pozdravov napisanih na roko) z dodatkom urbanega pripisa, ki ne potrebuje citata iz Biblije.

Helsinki

Sredi osrednjega trga Narinkka stoji Kapela miru (Kamppi), ki obiskovalce fascinira predvsem s svojo obliko ter dejstvom, da lahko spokojnost v kapeli užije vsakdo, ne glede na veroizpoved.

Helsinki

Centralna železniška postaja, ki jo uporablja okoli 400.000 ljudi na dan, predstavlja eno od najlepših postaj na svetu, če gre verjeti oceni BBC-ja. Hkrati je to najbolj eleganten način prevoza do letališča, saj Uber v Helsinkih ni ravno poceni.

HelsinkiNaslovna fotografija: Profimedia. Fotografije v članku avtorske. Posnete so bile z iPhone X.