#1 Drugo mnenje

Če smo do tridesetega še veselo srfali na valovih lastnega ega, smo po seriji padcev zaradi lastne nečimrnosti odkrili, da je včasih dobro, če za nasvet povprašamo še koga drugega, in ne le napihnjene različice samega sebe. Mnenja so vedno samo mnenja. Če ne drugega, nas vsaj izzovejo do te mere, da svoja prepričanja vsake toliko postavimo pred izziv in na določene situacije pogledamo še z druge perspektive.

#2 Varčevalni načrt

Ko že četrtič v zadnjih dveh letih menjate službo, ste malce utrujeni. Novi sodelavci, nov delovni proces, novi izzivi. Toda marsikdo je ugotovil, da je obdobje med službami lahko sila prijetno. Zlasti če ste se na to pripravili že vnaprej in si prihranili nekaj denarja, s čimer ste si kupili lahkotne dni za tehten razmislek o naslednjih korakih. Če to obdobje zapakirate še s kakšnim eksotičnim potovanjem, še toliko bolje. Tudi če ne boste menjali službe, vedite, da nekaj prihrankov na računu blagodejno vpliva na spanec.

#3 Čas v urniku samo zase

Če dvajseta leta zaznamujejo predvsem kompulzivna druženja z vsemi povprek, so trideseta tisto obdobje, ko vam ugaja čepeti le še z izbrano družbo ali uživati v skrbno izoliranem času zase. Tako se kar naenkrat zalotite, kako načrtujete določene aktivnosti povsem solo, pri čemer nimate niti najmanjšega občutka krivde. Še več, včasih se drobno zlažete, da ste super zaposleni, medtem ko v resnici uživate na dveurni tajski masaži.

#4 Smotrno ravnanje z energijo

Stalna razpoložljivost za vse projekte, ljudi in priložnosti je tista ljubka značilnost, ki je tesno povezana z entuziazmom. Ko prebijete tridesetko, pa začne vaš um sestavljati razne strategije o bolj ekonomičnem trošenju pozornosti. Postanete veliko bolj osredotočeni na stvari, ki so v harmoniji z vašim vrednostnim sistemom. Izpustite recimo hojo po žerjavici, ker enostavno veste, da to ni za vas, zato se raje posvetite še eni kriminalni seriji na Netflixu. Sami namreč dobro veste, kaj najbolje vpliva na vašo osebno rast in dobro voljo.

#5 Neprestano učenje

Ko zaključite formalno izobraževanje, se pravo učenje šele začne. Saj poznate tisti občutek, ko brskate po spletu o najljubši temi, pri čemer odkrijete še dokumentarec ali dva, ki si ga potem prihranite za konec tedna? Včasih se zdi, da je doba interneta nagradila predvsem vedoželjne. Sicer to lahko pomeni, da se ob 5.00 zjutraj kar naenkrat prebudite in začnete razmišljati, koliko časa bodo svet še poganjala fosilna goriva, a kaj, ko se vam je govor Grete Thunberg tako vtisnil v podzavest. Morda večerno brskanje po spletu raje nadomestite z ogledom mačjih videov.

#6 Zapuščanje cone udobja

Vsak, ki je svoja trideseta leta primerjal s tridesetimi leti svojih staršev, se je počutil kot mulec, ki že drugič ponavlja peti razred. Še več, kot mulec, ki še vedno pleza po drevesih, evforično menja igrače in ima preveč hobijev. Trideseta so postala sinonim za neprestano eksperimentiranje, kjer je fetišizacija izkušnje visoko na vrhu prioritet. Zato ima vsak 30-letnik svoj seznam želja, ker pač nikoli ne veš, kdaj bo naslednja priložnost, da narediš sebek z opico makao na rami ali pa namestiš podvodno kamero na dno svojega supa. Pri čemer ti nikoli ni jasno, ali delaš to zaradi čistega užitka ali zato, ker bi v resnici samo rad novo profilko in več všečkov.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.