Od izida leta 2009 se igralci igre Minecraft delijo na dve skupini: na tiste, ki radi raziskujejo in gradijo male hišice v naključnih svetovih, in na tiste, ki gradijo monumentalne, dih jemajoče umetnosti in kompleksne mašinerije. Slednje so pogosto znane širšemu spletnemu občinstvu, mi pa smo poiskali tiste, za katere še sami težko verjamemo, da so resnične. Če ste tradicionalni Minecraft snob in menite, da bi vsak igralec moral ročno nabrati material za vsako kocko, ali pa svobodomiseln Minecraft kreativec s sposobnostjo letenja, se boste strinjali, da so naslednja dela prave umetnine.

1 Antično mesto

The Golden City ali Zlato mesto je zaživelo na kolaboracijskem strežniku, kjer igralci skupaj zelo natančno gradijo ogromno antično mesto. V mestu stojijo ogromni stolpi, templji, vodnjaki in celo baloni na vroč zrak. Pa naj še kdo reče, da preveč kuharjev pokvari juho.

2 Space Shuttle

Nekoliko na prvo žogo, ampak Houston ne bi smel imeti težav s tem spomenikom o raziskovanju vesolja. Struktura vključuje celotno podlago in natančno izoblikovano vesoljsko plovilo!

3 Moja spalnica

Graditelj se je odločil poustvariti svojo sobo (ker si, vsaj v nekem obdobju, vsak dedec želi, da bi čim več ljudi videlo njegovo spalnico). Od omar in postelje, do vtičnic, mize, računalnika in čudnega skupka žic ob zidu, ker pač nismo vsi nadarjeni za notranje oblikovanje. Ta nenavadni projekt je v resnici zelo impresiven, saj uporablja nadvse natančno razmerje: en palec sobe v resničnosti je ena kocka v igri. To pomeni, da je soba izdelana praktično po meri – če bi morda želeli kopirati kakšen interierni detajl.

4 Galeja

Le kdo bi si mislil, da je mogoče v igri ustvariti celotno ladjo – od zunaj in znotraj. Tako je nastala starinska galeja, ki nam da občutek, da smo se vrnili v čudno kockasto različico človeške zgodovine. Navkljub sofisticirani izdelavi pa tale zadeva najbrž ne pluje najbolje.

5 Delujoč računalnik z RAM-om

V Minecraftu se lahko uporablja poseben tip gradilnega kamna, imenovan Redstone. Deluje kot prevodna žica, ki je lahko prižgana ali ugasnjena. Igralci Redstone običajno uporabljajo za prižiganje luči ali odpiranje vrat. Na vsake toliko pa se pojavi genij, ki ta preprosti binarni sistem enic in ničel pretvori v virtualni računalnik. Z uporabo Redstona so zgradili delujoč računalnik, ki ima 16-vrstični spomin (RAM) in ima znanje osnovne matematike. Za prave računalniške g33ke je tule še posnetek.

6 Babilon

Ja, zgradili so Babilon, v vsej svoji puščavski slavi in siju zahajajočega sonca. Škoda, ker v Minecraftu ne moremo snemati selfijev.

7 Sonic The Hedghehog v Minecraftu

Vas je kdaj zanimalo, kako bi bil Sonic videti v Minecraftu? Najbrž ne, če pa že, potem je tule odgovor – nekako tako kot ta mini igra. Zemljevid ne ponazarja le dejanske ravni v igri Sonic, vse skupaj je zares delujoča proga z ovirami in vsemi aspekti kultne arkade Sonic the Hedgehog.

8 Babelski stolp

In gradili so tako dolgo in visoko, da so ujezili Boga. V tem primeru sicer niso nikogar ujezili, hkrati pa so še vedno vsi govorili en jezik – angleščino. Kljub temu je stolp resnično navdušujoč. Ko naš mali možicelj stoji v stekleni kupoli čisto na vrhu, pa razodene, kako ogromen je v resnici ta stolp.

9 King's Landing (Kraljev pristanek)

Da, pravilno ste prebrali. Skupina ustvarjalcev je v Minecraftu zgradila celotno prestolnico Zahodnjega – Kraljev pristanek oziroma v originalu King's Landing. Če si naložite to strukturo, se lahko sprehodite po znanem delčku fantazijskega sveta Georga R. R. Martina. Medtem ustvarjalci že gradijo dele Zahodnjega (Westerosa). Odlično izhodišče za pretvarjanje, da ste Khaleesi in se, opremljeni sicer samo z baklo, podate na svojo različico boja za Železni prestol.

10 Srednji svet - Middle Earth

Celoten Srednji svet, ozemlje dogajanja monumentalne sage Gospodar prstanov (Lord of the Rings). Od Šajerske, prek Rivendella, skozi Morio, čez Mrkolesje in vse do Minas Tiritha. Ustvarjalci tega norega projekta so zadnjih devet let gradili Tolkienov fantazijski konstrukt Middle Earth. In ga tudi celega zgradili. Na tem zemljevidu lahko hodimo po stopinjah Froda in Sama ali pa tavamo po poteh razvpite bratovščine. Ogledamo si lahko mesta, ki jih v filmih nismo bili deležni spoznati od blizu – Dol Amroth, na primer. Pri projektu je sodelovalo stotine ustvarjalcev in do danes velja ta projekt za največji dosežek ustvarjalcev Minecrafta. Razumljivo, zakaj, le poglejte video.

Naslovna fotografija: Profimedia