Preden začnemo – v preteklem desetletju je poleg naštetih izšla še kopica drugih iger, ki bi vsekakor bile omembe vredne. Od Titanfalla 2 in No Man's Sky (že zaradi uspešne vrnitve po katastrofalnem začetku) do Assasin's Creeda in Dooma, morda celo ne nazadnje do čudovitih malih biserov, kot je bil Stardew Valley. A izbor zahteva žrtve, zato smo izbirali po vtisih, ki so nam jih igre pustile v preteklih letih. Upamo, da so izbrana dela digitalnega sveta na tem seznamu prav tako popestrila kakšno vašo prosto urico.

24. Destiny (2014) in Destiny 2 (2017)

Destiny ni bila popolna igra. Celo daleč od tega. A zasnova je bila tako privlačna, da smo jo igrali navkljub vsem napakam, predvsem zato, ker je bil strelski del narejen res dobro. Prvoosebna znanstvenofantastična večigralska akcija z elementi iger FRP je sicer predstavila temelje novodobnega poslovnega modela iger, ki je narejen, da traja praktično v neskončnost (kot recimo igre v žanru MMO). Čeprav je igra utrpela posledice krvoločnega pohlepa podjetja Activision, za prihodnost ni strahu, saj so se studii Bungie nedavno tega odcepili od konglomerata in začeli tlakovati lastno pot. Če jim je v prvem delu uspelo doseči optimalno interakcijo igralca z orožjem in akcijo, a se jim je skisalo vse drugo, je drugi del vendarle nadoknadil še ostalo. Destiny 2 je tako tisto, kar bi moral biti že prvi Destiny.
Platforme: PC, PS4, Xbox One

23. Overwatch (2016)

Prvič so ga oznanili leta 2014 in takoj je bilo jasno, da bo tale nova intelektualna lastnina studiev Blizzard zasedla pomembno mesto tako med prvoosebnimi strelskimi igrami, kot tudi med največjimi naslovi e-športa. Danes je Overwatch prizorišče masovnih spopadov med profesionalnimi ekipami največjih svetovnih mest (vsako mesto je za vstop v ligo plačalo kar 20 milijonov dolarjev), se pa še lovijo z ravnotežjem med ponudbo za profesionalce in ponudbo za vse nas, štoraste turiste, ki nam s tresočo roko ne uspe zadeti niti stoječega laserskega tanka. To naj bi menda rešil prihajajoči Overwatch 2, a kaj, ko to pomeni nakup še enega špila po polni ceni.
Platforme: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

22. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017)

Ni bilo streamerja na Twitchu, ki ob izidu te očarljive pravljice ne bi do nezdravih proporcev gnal danes že legendarnega lika Linka prek širnih planjav in neskončnih travnikov fantazijskega sveta Hyrule, tako dodelanega, da tu ne odkrivamo le skritih kotičkov in temačnih jam, ampak kar celotne kulture in ljudstva. Grafika kot iz risanke je podpisni estetski element že 33 let stare legende o Zeldi, ki skupaj z lahkotno zgodbo in predvidljivostjo ponuja nadvse dostopen svet tudi za čiste začetnike v tej sagi.
Platforme: Nintendo Switch, Wii U

21. Alien: Isolation (2014)

Če imate težave z zaprtjem, bo Alien: Isolation vsekakor poskrbel, da se vam bo peristaltika na hitro predramila in vam celoten organizem pognala v kričečo paniko. Saj smo igrali že nekaj podobnih preganjavic v svetu Osmega potnika, a tako intenzivnega občutka groze, kot nam ga ponudi skrivanje v tesnih omaricah, medtem ko le centimetre stran preži morilska pošast, nismo doživeli že vse, odkar smo prejeli modro položnico s FURS-a.
Platforme: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Mac, Nintendo Switch

20. Pokemon Go (2016)

Za vse, ki jim smrtonosni nivoji holesterola in na velikost manjše mestne občine otekli gležnji niso zadosten razlog, da v življenje uvedejo malce sprehajanja, je na voljo še ena motivacijska rešitev – Pokemon Go. V bistvu simulacija sprehajanja v živo, saj se morate z igro podati v parke, na ulice, v gozdove in še kam, da nalovite tudi najbolj redke pokemone in jih potem prek združevanja vzgojite v vrhunske borce. 10.000 korakov na dan za pokemone? Ni problema.
Platforme: mobilna igra za iOS in Android

19. Nier: Automata (2017)

Tudi če niste ravno domači z japonsko fantazijsko estetiko, morate Nier: Automato nujno uvrstiti na seznam svojih igralskih izkušenj. Kot se za tovrstno igro spodobi, so liki seveda dvakrat mlajši in petkrat lepši kot vsi vaši prijatelji, ampak saj na koncu občutek, da ne spadate v ta svet, vseeno prevzameta zasvajajoče tekoča akcija in prečudovita glasbena podlaga.
Platforme: PC, PS4, Xbox One

18. God of War (2018)

Podjetja, ki bodo kadarkoli delala prenove starih naslovov, bodo God of War vzela kot primer dobre prakse. Najboljše prakse. Zgodba se povezuje z vsem, kar od tega sveta že poznamo, sama igra pa je zgrajena čisto na novo. Nastala je gigantska pustolovščina, ki je meje poznanih konfiguracij tega žanra prestopila točno tam, kjer je bilo treba. Vse skupaj pa je začinjeno z lično družinsko štorijo, ki se začne v osnovni družbeni celici in konča med bogovi. Nekako tako, kot če ste župan kakšne slovenske občine, torej.
Platforme: PS4

17. FIFA 17 (2016)

Preteklo dekado ni bilo bolj emblematičnega naslova znotraj enega žanra, kot je franšiza FIFA, ki jo že od pamtiveka redno posodabljajo studii EA Sports. Ko so igro okužili še s krvoločnimi mikrotransakcijami, je dobičkonosnost tega naslova poletela v nebo. Ljudje očitno radi zapravljajo svoj denar za digitalne igralce. Je pa FIFA 17 vseeno bila nekaj posebnega. Prvič smo v žanru športnih simulacij dobili čisto nov način igranja, t. i. story modeinteraktivno zgodbo igralca, ki se prebija do mesta v Premier ligi.
Platforme: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

16. Firewatch (2016)

Kako fantastično ljubka igra, ki pa zna biti na trenutke prav divje napeta. Skrivnostna. Celo malce strašljiva. V vlogi skrbnika nacionalnega gozda Shoshone svojo avanturo začnemo na osamljenem oglednem stolpu. Družbo nam dela le dekle, s katero komuniciramo prek prenosne radijske postaje, in kmalu se začnejo pogovori polniti z romantično komponento. Ko se v parku začnejo dogajati nenavadne stvari, z raziskovanjem odkrivamo kompleksno in na koncu nadvse presenetljivo zgodbo, odeto v grafične lepote tega nepričakovanega digitalnega čuda.
Platforme: PC, Mac, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

15. Portal 2 (2011)

Ni več veliko miselnih iger, ki bi nam možgansko kolesje zavrtele na najvišjih obratih (in ne, Candy Crush ni miselna igra). Ko se je Portal prvič pojavil leta 2007, je nemudoma zasedel kultno mesto v svetu video iger, pa ne zgolj zato, ker se dogaja v svetu serije Half-Life. Nadaljevanje je izpopolnilo grafiko, in sicer že tako smiselno speljano uporabniško interakcijo v špil, ki ga z veseljem priporočimo prijateljem, da preverimo, ali so vredni naše pozornosti.
Platforme: PC, Mac, PS3, Xbox 360

14. Just Cause 2 (2010)

V bistvu do popolnosti dodelan odprti svet za akcijsko igro, ki je žanru primerno obogaten s hitrimi avtomobili, eksplozijami, ugrabitvami letal, strelskimi obračuni in skoki iz helikopterjev. In še več eksplozijami. Dogajanje je postavljeno v bujni tropski del planeta, kjer so si lahko dali duška z ekološko raznovrstnostjo, od goste džungle do tropskih plaž. Če bi se radi borili proti obsesivnemu diktatorju na lokaciji, kjer bi običajno stiskali najlepše selfije, je tole pravi izbor.
Platforme: PC, PS3, Xbox 360

13. The Last of Us (2013)

Tule zna biti nekaj malega pristranskosti pri tistih, ki obožujemo postapokaliptične svetove. Studii Naughty Dog so s to igro dosegli nov vrhunec ustvarjalnosti. Akcijska pustolovščina, ki jo igramo iz tretjeosebne perspektive, nas požene na preživitveno norijo, kjer nam na vsakem koraku podivjani ljudje in ljudožerski stvori poskušajo pokazati, kako je videti napis 'You are dead.'
Platforme: PS3, PS4

12. Batman: Arkham Knight (2015)

Preteklo desetletje je sicer rodilo kar štiri igre Batman, a je prav ta specifični naslov zabeležen kot titanski dosežek v žanru akcijskih pustolovščin. Prednost je vsekakor prostranost celotnega mesta Gotham, odprtost raziskovanja zgodbe in s tem enostavna potopitev v igranje tega fenomenalnega superheroja. Promocijski klic 'Bodi Batman' tu vsekakor drži. Je pa to naslov, ki se je na konzolah izkazal neštetokrat bolje kot v različici PC.
Platforme: PC, PS4, Xbox One

11. Diablo III (2012)

Tretja in tako zelo dolgo zaželena nastavitev akcijskega lazenja po z demoni nasičenih temnicah je bila blagoslov in prekletstvo v enem. Preprosto fantastičen in mojstrsko dodelan špil, tako kompleksen in obenem tako preprost, a kaj, ko je objestno zastavljen dostop do nikoli dosegljivih najboljših kosov opreme v sožitju s pohlepno virtualno dražbo predmetov mnoge ljudi dokončno pregnal, še preden se je igra lahko dodobra razvila. Z dodatki so rešili, kar se rešiti da. Diablo III je še vedno nadvse zabavna igra, ki je postavila kup rekordov (D3 je med drugim največkrat prednaročena PC igra na Amazonu) in prvič ponesla mračnjaški svet demonov tudi na konzole. Odlično izhodišče za prihajajoči Diablo IV.
Platforme: PC, Mac, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch

10. Metal Gear Solid V (2015)

Če ste nekoliko nagnjeni k tistemu načinu igranja, kjer kompulzivno poskušate zaključiti, raziskati, pobrati in dokončati vse, kar vam igra ponuja, potem boste pri igranju teh morilskih skrivalnic brez težav pokurili celoletni dopust. Odprt svet s kopico neobveznih misij, ki jih lahko delate zgolj zato, ker uživate v odlično izpeljanem slogu igranja, saj dovoljuje, da k nalogam pristopite prikrito ali pa z besnečim strelskim pohodom – upoštevajoč vse posledice, ko vaše rohnenje s polavtomatsko puško prikliče sovražne okrepitve iz sosednje doline. Se pa seveda pripravite, da boste na vsakih deset minut opozorjeni, da je to igro naredil Hideo Kojima. Frajer se rad podpisuje pod čisto vsako misijo v igri, da ja ne bo kdo pozabil na njegovo zveneče ime.
Platforme: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

9. Apex Legends (2019)

Začelo se je zelo dobro. Apex Legends založnika Electronic Arts se je sprva zdel kot fantastična alternativa za vse tiste, ki se jim je Fortnite zdel nekoliko preveč otročji. Igra je ob izidu pritegnila številne streamerje, ki so sicer redno nabijali Fortnite, a ker zaradi lovljenja rokov ni izšla dokončana in so se po uspehu ob izidu raje posvetili idejam, kako iz igralcev scuzati čim več denarja, namesto da bi rešili ključne probleme, je začetni zagon na žalost hitro izhlapel. Kljub temu je igra ostala pomemben segment v žanru battle royale, četudi le kot opomin, da je z dobro namerjenim strelom čisto mogoče z vrha sklatiti celo Fortnite.
Platforme: PC, PS4, Xbox One

8. The Elder Scrolls V: Skyrim (2011)

Ah, bili so časi, ko so bili studii Bethesda še sinonim za vrhunske kakovostne fantazijske svetove z velikanskimi zmaji in igre, ki so nastavljale nova obzorja najbolj zahtevnim žanrom (potem pa so izdali Fallout 76). Skyrim je z vsemi odlikami še petič nadgradil poznani svet sage The Elder Scrolls v nepozabno iteracijo. Naslov danes pri življenju vztrajno ohranja kult igralcev, ki z moduli spreminjajo, dopolnjujejo in dodatno bogatijo igro, tako da v bistvu tudi osem let pozneje ni prepozno, da v Skyrimu prvič dvignete meč in poskušate nadvladati vse tegobe tega fantazijskega epa.
Platforme: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch

7. Super Mario Galaxy 2 (2010)

Težko si predstavljamo svet video iger brez vsaj kakšnega Super Mario naslova. Kolikor je bil prvi del te arkade revolucionaren in poln čudaških čudes, je bilo dotično nadaljevanje le izpopolnitev že tako ljubke igre. Če želite igro, ki vas popolnoma prevzame z veseljem, je to pravi naslov.
Platforme: Wii

6. Dark Souls (2011)

Ko je generacija uporabnikov Facebooka vstopila v svet video iger, so številni založniki hiteli prilagajati svoje naslove temu neizkušenemu valu igralcev, ki so zahtevali dostopnost in minimalno investicijo za maksimalni učinek. Povedano drugače – hoteli so, da so vse igre kot Farmville. Studii From Software niso klecnili. Šli so celo v drugo smer in naredili najbolj neizprosno igro na trgu. Že v oglaševalskem materialu niso skrivali, da bo tole velik izziv tudi za izkušene igralce. “Prepare to die,” se je glasil moto igre, ki potrjuje, da resnično le vaja dela mojstra.
Platforme: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch

5. Bloodborne (2015)

Igra, ki je dokazala, da uspeh serije Dark Souls ni bil naključje. Estetsko dovršen temačni svet, izpopolnjen slog boja in strašansko zahtevni nasprotniki, ki so postali fenomen stvaritev studia From Software, so se z arhitekturo igre Dark Souls še enkrat manifestirali v svetu mušket in cilindrov. Ko vam popusti frustracija, ker vam velika pošast že tri ure preprečuje vsakršen napredek v igri, a globoko v sebi veste, da le potrebujete še več vaje, pa se lahko začnemo prepirati, katera igra je dejansko boljša – Bloodborne ali Dark Souls.
Platforme: PS4

4. Red Dead Redemption (2010) in Red Dead Redemption II (2018)

Zdaj prve več ne moremo omeniti brez druge. Rockstar, studii, ki so zasnovali fantastični Grand Theft Auto V, so s to kavbojsko pustolovščino v odprtem svetu ustvarili čisto mojstrovino. Pozornost na detajle je mogoče občutiti na vsakem koraku, prefinjeno pa so dodelali čisto vse vidike te igre, celo tako zelo, da je tudi nabiranje zelišč lahko večurna zabava. Vrhunska pustolovščina, ki obljublja stotine igralnih ur, nabitih z intrigami, nasiljem, romantiko in jahanjem po zasneženih planjavah.
Platforme: PS3, Xbox 360 (prvi del), PC, PS4, Xbox One, Stadia (drugi del)

3. Minecraft (2011)

LEGO za nove generacije, ki ga starši ne bodo v peklenskih bolečinah pohodili sredi noči. Graditeljska igra iz nizkoresolucijskih kock je prevzela mlajše in starejše generacije, ki so se zagnale v grajenje neverjetnih digitalnih objektov. Kulturni vpliv Minecrafta ni zanemarljiv, bo pa zanimivo prebirati študije o tem, kako je igra vplivala na milijone otrok, najstnikov in odraslih, ki so leta in leta svojo domišljijo pretapljali v kockaste strukture. Minecraft je danes najbolje prodaja video igra vseh časov. Prek vseh platform so prodali več kot 180 milijonov izvodov, aktivno pa jo mesečno igra kar 112 milijonov igralcev. Ste že med njimi?
Platforme: PC, Mac, Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4, Nintendo Switch, iOS, Android

2. Fortnite (2017)

Popularna kultura je morala narediti precej veliko mesto za tole senzacijo. Fortnite, streljačina battle royale, je kmalu po izidu postala več kot le video igra. Z neznansko hitro rastjo, ki je v manj kot letu dni privabila 125 milijonov igralcev, je Fornite postal kulturni fenomen. Živopisna in nadvse dinamična igra je popolnoma prevzela mlado generacijo igralcev in iz pogovorov na šolskem igrišču izrinila tudi najbolj pikantne tematike odraščanja. Ker danes otroci raje žgejo Fortnite, kot pa frcajo frnikole, se tako zadnjih let veliko ljudi sprašuje, ali ne bi tega digitalnega čuda počasi klasificirali kar za mehko drogo.
Platforme: PC, Mac, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS, Android

1. The Witcher 3 (2015)

Težko bi bilo najti v preteklem desetletju igro, ki nas je tako odpihnila iz čevljev kot tretja inštalacija fantazijske igre domišljijskih vlog. Serija Witcher nas v vlogi lovca na pošasti, prijateljem znanega kot Geralt iz Rivie, popelje v odprti svet slovanske mitologije, tradicionalne visoke fantazije in vrhunsko speljanih zgodb, ki temeljijo na istoimenski knjižni seriji. Gigantska igra, ki zagotovi potopitev do točke, ko boste pozabili, da zunaj ne jahamo konjev in da se v grmovju ne skrivajo zeleni goblini. Aja, pa še malce dodatkov z erotičnim nabojem je vključenih. Račun na platformi Steam pravi, da sem v tej igri zabil 109 ur. Naj dodam, da se je teh 109 ur odvrtelo v slabem tednu dni? In veste, kaj se je zgodilo, ko sem igro zaključil? Hotel sem jo nemudoma začeti od začetka z opcijo New Game Plus.
Platforme: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Naslovna fotografija: Utrinek iz igre Red Dead Redemption 2 (Rockstar Studios)