#1 Redna vadba

Zato, ker dokazano obstaja povezava med umom in telesom. Gibanje zmanjšuje stres. Tako enostavno je to. Zlasti če se miganje dogaja v naravi. Tako pravijo vsi, in to že od Platona dalje. In če ne verjamete antičnim filozofom, ker se vam zdi, da je enostavno pametovati, če si živel pred izumom hamburgerja, potem poglejte, kako je učinke redne vadbe razdelal Harvard.

#2 Joga ali meditacija

Meditacija zmanjšuje stres, pravijo številne študije. Res je, da je zelo težko upočasniti 8-pasovnico lastnega uma, a Google ocenjuje, da vsakodnevno po svetu meditira pol milijarde ljudi. Joga je postala način življenja več kot četrtine svetovnega prebivalstva. Povedano drugače: pozdrav soncu vsako jutro izvede 2 milijardi ljudi. Ste med njimi?

#3 Kakovost spanca

Prioriteta mentalne higiene je dovoljšno število ur spanca. In to tistega pravega, trdnega. Pomanjkanje spanca postaja kroničen problem današnje dobe in kar malo žalostno se zdi, da po svetu nastajajo t. i. spalne klinike, ki so v resnici samo veliki sanatoriji z udobnimi posteljami in prepovedjo uporabe mobilnega telefona. Nekakšna oglasna verzija vaše lastne spalnice torej, le da morate tam plačati, da vas nekdo ponovno nauči spati.

#4 Adijo, večopravilnost

Verjetno postanete nekoliko nervozni, ko vam med pomembnim sestankom neprestano brni telefon, ker vam v e-nabiralnik neprestano kaplja pošta s spremljevalnimi sporočili, da pogledate pošto. Takoj, ko dobite prvo priložnost, naredite najbolj klasično potezo: vsega se lotite na enkrat. Večopravilnost, pravijo številne nevroznanstvene študije, pa dejansko izčrpava možgane. Na drugi strani osredotočanje na zgolj eno nalogo pomeni boljšo izvedbo v krajšem času – in z manj stresa. Zaključek številnih študij glede te teme je enoten: simultano 'šponanje' različnih aktivnosti zaradi višje storilnosti je mit.

#5 Ne odlašajte

Prestavljanje stvari na nedoločen čas je neke vrste seppuku (prijateljsko hara-kiri) za možgane, ki hočejo ubežati sami sebi, a se ujamejo v lastni zanki neprestanega sekiranja. Paradoks je namreč v tem, da z manevrom izogibanja bremenimo svoj um bolj, kot če bi tisto nalogo dejansko opravili. Bolj bežimo pred tisto davčno napovedjo, bolj sanjamo o tem, kako smo zamudili rok za oddajo.

#6 Oddih od tehnologije

Najtežji del, a pomemben. Naše oči niso narejene za neprestano zrenje v zaslon. Besedna zveza leta: technology detox – detoksikacija od tehnologije. In najbolj idealen dan v tednu za sproščujoče zrenje v daljavo: nedelja. Pustite se mami povabiti na goveje juho in pražen krompir, da podoživite čas, ko so bili telefoni še s kablom privezani na steno.

#7 Zdrava prehrana

V zadnjih 60 letih sta se na tem področju spremenili dve stvari: ponudbe procesirane hrane je eksplodirala in v skladu z njo tudi nutricionistika, ki nas vrača tja, kjer smo bili pred 100 leti: k naravnim živilom. Smo to, kar jemo, se glasi eno izmed temeljnih načel o prehrani. Sicer bi si vsak raje v glavo stresel vrečko smokijev kot pa grizljal 40 centimetrov dolg koren zelene, a žal so oreščki, sadje in zelenjava v naši gonji po ekspresni hrani precej dlje od konzerve pasulja, kar najbolje ve tudi naše telo.

#8 Sogovornik

Smo kompleksna bitja, ki trmasto osciliramo med težnjo po samoti in druženju. Vsak je rad malce sam, ne pa vedno. Smo to, kar so naše relacije do drugih, zato je klepetanje z drugimi v bistvu nujno za naše duševno zdravje. Od neškodljivega deljenja besed še nikogar ni bilo konec, medtem ko kronična samota lahko povzroča resne kardiovaskularne zaplete. Zato kar mirno zvrnite že deseto kavo s prijateljico ta teden – nekaj vam pravi, da vam to ustreza.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY