Postavljanje dekoracije kot resna kulturna praksa

Sodeč po tem, kako hitro smo izpraznili police s svetlečimi bunkicami in lučkami, se utegne zgoditi, da se bodo naši kraji ob prelomu desetletja svetili bolj kot prejšnja leta. Morda se bo kakšna slovenska vasica bleščala kot mali Las Vegas. Vas Vegas, torej. In ker nekateri kar tekmujejo v tem, kdo bo imel bolj noro božično drevesce (nekatere mejijo na resne umetniške inštalacije), tudi na Mozaiku menimo, da je treba okraševanje vzeti resno. Navsezadnje gre za prijeten ritual, v katerem se vam lahko poleg lučk utrne tudi kakšna nenavadna ideja. Podrsajte za nekaj namigov.

#1 Okraševanje notranjosti

Preusmerjanje pozornosti

Namesto da dodajate, morda okrasite tisto, kar že imate. Mize in stoli se kar ponujajo. Če ne želite obuti tistih trapastih nogavic, pa bi vseeno radi nasmejali goste, je tule zelo elegantna rešitev:

Čeveljci

Okrasna bunkica za predrzne

Vsi tisti, ki niste najbolj zagreti ljubitelji adventnega časa, a vseeno stoično prenašate predbožične ceremoniale, lahko svoje stališče izrazite nekoliki strnjeno, a zato nič manj udarno. Gostje ob mizi vam bodo hvaležni, pa še pretvarjati se vam ne bo treba v naslednjih sezonah.

Xmas
Ko vam je najlepši praznični trenutek konec praznikov (via: knotworkshop.com)

Namesto jaslic …

Uganite, kaj dobite, če naenkrat pomislite na Jezusa in 50 Centa?

Okrasek
Ko tvoja vera potrebuje še malce hiphop ritmov (via: Amazon.com)

Futuristični božič

Če ste pod vtisom Vojne zvezd, si morda letos omislite kar hologramsko drevesce. Nadvse praktično, če imate doma bitja, ki ne znajo nadzorovati svojih uničevalnih nagonov. Maček vam tako ne bo uničil okrasitve, pa še dva kvadratna metra prostora si boste prihranili. Da ne omenjamo vzdihljajev vseh gostov.

#2 Okraševanje zunaj

Današnje zime so nepredvidljive, zato je smotrno imeti tako načrt A kot načrt B.

Načrt A: Sneg bo!

Namesto snežaka raje oblikujete kroglice, ki ste jim podtaknili zunanje lučke. Pazite na ozemljitev, da se ne boste namesto lučka zasvetili kar vi. Čim manj igranja s kabli in čim več previdnosti, torej.

Sneženi okraski

Načrt B: Snega ne bo!

Nastavite umetnega snežaka in mu usteca seveda obrnite navzdol, ker snežak je kakopak žalosten, če ni snega. Sneg je on. Njegov jaz. Njegova tvar. Nekaj je zagotovo – tega snežaka ne odžene niti odjuga.

Snežak

Na veliko

Vse je lepše, kadar je večje, in pri božičnem okraševanju je to pravilo še dodatno potencirano. In nič ne pove, kako zelo obožujete božič (in kako malo vam je mar, kaj si mislijo sosedje), kot gigantske božične bunkice za na vrt, ki so večje kot kot sosedov avto.

Vrtno

Drevesce na budžetu

Štorija se je menda začela na oslu in končala v hlevu. Kičasto pretiravanje morda potemtakem sploh ne spada v to zgodbo. Če ste tudi vi skromni, in to radi pokažete, potem tale izvirna različica ne bo razočarala.

Lestev