Rodil se je nov koncept zabave, ki je presegel takratno dojemaje klubskih dogodkov, vezanih na točno določeno lokacijo in čas: saj veste, hodilo se je v iste klube s preverjenim železnim repertoarjem, o produkciji dogodkov pa se ni kaj dosti čebljalo, vsaj med obiskovalci ne. A kot se za vse večje spremembe spodobi, mora najprej nekje priti do kratkega stika, da se stvari postavijo na novo. Enako velja tudi za kulturo nočnega življenja

Najprej je bila ideja

Pod koncept Kurzschlussa sta se podpisala Ula Spindler (Pristop, Black Pony) in Jaka Gornik (FM). Najprej je deloval kot festivalski pop up klub, ki se je enkrat letno pojavil na različnih atraktivnih lokacijah v Ljubljani. Jaka in Ula sta že takrat menila, da Ljubljana trpi za kroničnim pomanjkanjem kakovostne glasbe in produkcije na najvišjem nivoju – ne glede na žanr. In tako se je rodila ideja o razkošnih glasbenih večerih, ki bi presegali klasične klubske okvirje. 

Impresivne številke

V sedmih letih se je pod okriljem Kurzschlussa zvrstilo več kot 50 dogodkov in več kot 200 mednarodno priznanih didžejev, glasbenikov in izvajalcev. Vrata KS-ja, ki ga odlikujeta predvsem žanrska eklektika in scenografska inovativnost pa je prestopilo že več kot 200.000 obiskovalcev. Povedano drugače, verjetno ga ni (urbane) zabave željnega Slovenca, ki še ni izkusil Kurszschlussa.

Kurzschluss
Boris Brejcha

Glasbene prioritete urbanih žurerjev

Rekordno obiskanost je letos najbolj zaznamoval nemški kralj high tech minimala Boris Brejcha, vstopnice so pošle v nekaj dneh, za dodaten kontingent pa so goreči oboževalci čakali v vrsti več kot dve uri – in to na vse zgodaj zjutraj. Potem imamo tu še garantirano dobre partije s 'fotrom' slovenske elektronike, Umkom, ki je lani ravno na odru Kurzschlussa v nabito polni dvorani obeležil 25 let svojega delovanja.

Ekstra evforijo na slovenskem plesnem podiju povzroča tudi Amelie Lens, za katero so recimo oboževalci na sivem trgu pripravljeni plačati tudi po 150 % dražje vstopnice. Treslo se je tudi na ikono big beata, Fatboy Slima, a je treba poudariti tudi, da imamo Slovenci dobro uho za domačo kakovost izvajalcev, kot je recimo vedno razprodani Magnifico. 

Kurzschluss
Valentino Kanzyani

Prihajajoči trendi v luči še višjih meril 

“Predvsem se je treba zavedati, da ima tudi nočno življenje svoje zakonitosti. Pri Kurzschlussu se odmikamo od ideje brezglavega žuriranja, temveč želimo generacije, ki prihajajo, ‘vzgajati’ v glasbenem smislu. Zato veliko pozornosti namenimo tudi posameznim izvajalcem, ki poleg svoje glasbe s seboj nosijo bogate zgodbe. In te želimo predstaviti občinstvu.

Z razmahom družbenih omrežij in generacijami, ki so vedno bolj aktivne v virtualnem svetu, se jim s temi zgodbami lahko veliko lažje približamo. Ko ponotranjijo te zgodbe, potem lahko rečemo, da nam uspeva ‘peljati kulturo naprej’,” so enoglasno povedali organizatorji, ki so nam zaupali še, da v prihodnjem letu načrtujejo še večjo in še bolj izpiljeno produkcijo in program.

Kurzschluss
Erick Morillo

Fotografije: Žiga Intihar in Žiga Kalan