Gaming stol

Gaming ni zgolj kratek sprehod po namišljenih svetovih. Je maraton na zelo dolge proge, ker zatopljenost kaj hitro povzroči, da med igranjem video iger za več ur pozabimo na resnični svet. Zato lahko ta hobi vaš hrbet kaj hitro spremeni v almanah bolečin, če svoje hrbtenice ne parkirate na ustrezno podlago. Na tistem škripajočem pisarniškem stolu, za katerega ste v zgodnjih študentskih letih žrtvovali dva bona za študentsko menzo, si boste namesto zmagoslavnih kill shotov pridelali le hiperkifozo z bonusom boleče trtice. Stoli, namenjeni prav dolgotrajnemu sedenju, so primerno grajeni in imajo izbočene stranice, ki vas pomagajo držati v relativno pokončni drži, da po vikendu nabijanja video iger ne boste videti kot kandidat za Notredamskega zvonarja.

Gaming slušalke

Predvajanje zvoka igranja iger na kakršnekoli zunanje zvočnike odpade, razen če ste samski in živite v koči sredi finske tundre. Nihče razen vas namreč ne bo hotel poslušate ure in ure simuliranih zvokov avtomatskega orožja in krikov virtualnih sovragov, ki bodo podlegali vašim vrhunskim sposobnostim. Zato so slušalke absolutno nujna oprema – da zvoke igre lahko še vedno poslušate na ustrezni jakosti, a jih obenem izolirate od okolice. In da istočasno okolico izolirate od svoje izkušnje, ker ko igramo igre, nas ne sme zmotiti zvonjenje poštarja, piskanje požarnega alarma in kričanje sosedovih otrok. Predlagamo slušalke znamke Corsair, HyperX ali Steelseries, ker imajo velike ušesne nastavke in so zato udobne tudi pri dolgotrajni uporabi.

take a wild guess what I'll be playing all weekend

A post shared by SteelSeries (@steelseries) on

Gaming tipkovnica in miška

Ne glede na to, kakšen računalnik vam prede pod mizo, za pravo doživetje igranja iger potrebujete tipkovnico in miško, ki sta bili izdelani z namenom, da dominirate v virtualnih svetovih. Tipkovnice, izdelane prav za igralce video iger, so namreč bolj trpežne (ker na eni strani morajo zdržati vneto večurno nabijanje tipk za streljanje, na drugi strani pa preživeti občasne udarce ihte) in imajo hitrejšo odzivnost pri pritisku. Miške za igralce pa imajo nastavljivo občutljivost miške (DPI ali 'dots per inch) celo vse tja do 16.000 (navadna miška ima DPI 750), da vam nikoli več ne uide noben sovrag.

Playstation 4

Vsak zagret gamer tekoče prestopa med igralnimi platformami. Če v torek popolne z gručo do zob oboroženih vitezov z vseh koncev sveta naskakujete internetne zmaje na svojem PC-ju, v petek zvečer morda raje poženete kakšno streljačino na konzoli, da se urico ali dve pomirjate z natančno namerjenimi streli v nič hudega sluteče nasprotnike. In ko govorimo o konzolah, pri nas dominira predvsem Playstation. Obvezni inventar za optimalna igračarska doživetja. Bonus: zdaj ga dobite na 24 obrokov vključno s FIFO 20.

Ustrezno velik televizor

Konzole ne smete povezati s kakšnim majhnim zaslonom. Veličastni naslovi, kot na primer Red Dead Redemption 2 ali Death Stranding, morajo zaživeti na ustrezno velikem televizorju, da se izrazijo vsi bajni detajli, zlasti ko z dvocevko raztreščite glavo podivjanemu lopovu ali pa z magičnim mečem razkoljete ljudožersko demonsko spako. Prav tako pa je ustrezno velik televizor nujen, ko domov povabite prijatelje na rundo rivalskega žogobrca v digitalni FIFI 20, ker sicer itak nihče ne bo videl, kje za vraga je žoga.

Omarica za shranjevanje iger

Vaš skrbno izbrani plen morate pokazati. Igre so že tako ali tako pakirane v lične škatle, če pa odškrtnete še kakšen evro več in si tu in tam nabavite zbirateljske edicije, bo ta razstava videti še toliko bolj impresivno. Geekovska narava se radostno razživi ob pogledu na čudovitosti igračarskega sveta, zato si prave gaming sobe brez primernega kolaža domače digitalne knjižnice niti ne znamo predstavljati. Le ne pozabite tu in tam pobrisati prahu.

Mini hladilnik

Zamrzovalnika in predalov za meso pač ne potrebujete, le par poličk, na katere si zložite nujni živež za preživetje dolgotrajnih igračarskih seans. Preden začnete noreti, da je vse, kar potrebujete, le čips in nekaj pitnega z mehurčki, potem verjetno niste izkusili maratona The Witcher III, kjer se dnevi in noči spojijo v zamegljeno temporalno spojino. Takrat telo potrebuje kaj bolj hranljivega – in tu mini hladilnik v igralni sobi pride še kako prav, če ga seveda predčasno založite še s kakšno banano, mandarino, jogurtom, suhim sadjem in, seveda, litri in litri vode. Če se ne boste hidrirali, vas bo nekje pri šestem nivoju Nilfgaardske temnice prej kot demonski pajek ustavil demonski glavobol.

Počivalnik ali žakljasti stol

Tudi najbolj trpežni igralci video iger morajo tu in tam počivati. Žakljasti stoli, v katere lahko po uživaški seansi odvržete svoje izžeto telo, hitro postanejo nujnost vsake prave igralne sobe. Za hiter dremež ali pa kar za eno pravo rundo spanja, preden se poženete novim digitalnim zmagam naproti. Se pa udoben počivalnik lahko izkoristi tudi za bolj ležerno igranje iger na konzoli, samo pazite, da se za več ur ne zagozdite v kakšnem neprijetnem položaju, ker boste potem na koncu odšepali v nov dan kot slabo zavita presta.

Naslovna fotografija: Profimedia