Bilanca preteklega leta

Kar malce težko je strniti ključne svetovne dogodke preteklega leta v kratek pregled, sploh zato, ker mediji obožujejo dramo, kar običajno vodi do novic, ki povzročajo tesnobne občutke. Tiste misli, ko preračunavate, za koliko pločevink fižola vam ostane v primeru še ene globalne finančne polomije in ali bi se morda preventivno vpisali v nadaljevalni tečaj plavanja, saj ste že tretjič ta teden slišali Greto govoriti o talečih se ledenikih. Ko pa potem še dejansko vidite, kako nekdo tolče kravl na Trgu sv. Marka v Benetkah, si rečetedobro, nekje morajo biti tudi dobre novice

Benetke
Ko so Benetke postale novi dom Aquamana

Dogodki, ki obetajo svetlo (ali pa vsaj solidno) tretjo dekado

Pobrskali smo – in lahko vas pomirimo. Nekje med prvim in petnajstim terorističnim napadom, na križišču med venezuelsko krizo in stotinami nebuloznih tvitov predsednika najbolj hegemonske države na planetu so se kljub vsemu zgodile tudi stvari, ki nam še vlivajo upanje v lastno raso. Recimo:

Januar 2019: mavrična nacija dobi zakonsko osnovo

Novica: Sosednja Avstrija uzakoni istospolno poroko.

Lekcija: Se spomnite, ko smo enkrat govorili o tem, da bo že še prišel čas, ko bo družba dokončno razumela Conchito Wurst? Morda čisto tam še nismo, je pa tule en korak naprej.

@espenpalervaag

A post shared by Vegar Landsverk (@funnywhenitswrong) on

Februar 2019: mesec verske strpnosti

Novica: Papež Frančišek kot prvi papež obišče Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih in ob tem tvitne: “Pravkar se odpravljam v Združene arabske emirate. To deželo bom obiskal kot brat, da bi vzpostavil in napisal skupni dialog ter da bi po poti miru hodili skupaj. Molite zame!”

Lekcija: Metafora o gori in Mohamedu ni iz trte izvita in je v tem primeru že kar nekoliko preroška.

Marec 2019: dokončno izbrisana ločnica med komikom in predsednikom

Novica: Volodymyr Zelenski, ukrajinski komik, dobi 30 % glasov na prvem krogu predsedniških volitev. V drugem krogu zmagoslavno povede nasprotnika s kar 73,22 % ter tako postane šesti ukrajinski predsednik.

Lekcija: Komik lahko postane predsednik, za zdaj pa še čakamo predsednika, ki bi postal dober komik. Duhamorni provincializem s ščepci vprašljive provokacije ne šteje.

April 2019: Črna je nova črna

Novica: Svet vidi prvo fotografijo črne luknje. V okviru projekta Event Horizon Telescope ameriška znanstvena fundacija na tiskovni konferenci pokaže najbolj misteriozen pojav v vesolju, ki je od nas oddaljen samo 55 milijonov svetlobnih let. Saj smo varni, ne?

Lekcija: Znanstvenofantastične grozljivke, kot je recimo Krvavo obzorje (Event Horizon, 1997), nenadoma začnemo jemati smrtno resno.

Maj 2019: Vsi smo lahko ... kraljice?

Novica: Tajska okrona novega kralja, Vajiralongkorna, ki si ženo izbere kar iz vrst varnostnega osebja. Suthida Bajrasudhabimalalakshana –bivša telesna stražarka, ki je bila pred tem stevardesa – tako postane kraljica.

Lekcija: Ljubezen ne pozna meja. In se požvižga na življenjepise.

Junij 2019: Resnica je tam zunaj

Novica: Astronomi in astrofiziki nekaj dni pred poletnim solsticijem oznanijo novico, da so identificirali dva planeta zunaj našega osončja, na katerih bi lahko bilo življenje. Planeta krožita okoli zvezde Teegarden, njuna specifika pa je, da nimata dnevno-nočnega cikla.

Lekcija: Osončje Teegarden je oddaljeno 12,5 svetlobnega leta. Če želimo zapopasti to orjaško razdaljo, bomo morali obnoviti srednješolko fiziko.

Julij 2019: Miši so na varnem

Novica: Znanstveniki uspešno odstranijo virus HIV iz mišje DNA.

Lekcija: 37 milijonov človeških življenj je potencialno rešenih, do takrat pa lahko vsaj miši seksajo malce bolj sproščeno.

Avgust 2019: Pametni telefoni tudi za gluhe

Novica: Google napove razvoj programa umetne inteligence, ki bo tolmačila znakovni jezik gluhih in gluhonemih.

Lekcija: Tehnologija je ponovno dokazala, da je v funkciji ekstenzije človeških čutov.

September 2019: Velik korak k rešitvi globalnega segrevanja

Novica: Mati Rusija sprejme obveznosti pariškega podnebnega sporazuma.

Lekcija: Veliki igralec, velika odgovornost. Kajne, ZDA?

Oktober 2019: Vzdrževalna dela po žensko

Novica: Astronavtki Nase, Christina Koch in Jessica Meir, sta prvi ženski v človeški zgodovini, ki preživita konkreten delovnik zunaj Mednarodne vesoljske postaje, da bi zamenjali električni napajalnik.

Lekcija: Če vam reče, da zna popraviti, ji verjemite. Zna.

November 2019: Coldplay, prvi resen eko band na svetu

Novica: Britanski band Coldplay prestavi turnejo, dokler ne najde bolj trajnostnega načina koncertiranja. “Naša naslednja turneja bo najboljša možna različica turneje v okoljevarstvenem smislu. Če nam ne uspe nevtralizirati ogljičnega odtisa, bomo razočarani,” pove pevec skupine Chris Martin.

Lekcija: VR-turneja?

December 2019: Plišasti medvedki za vse

Novica: Hokejski navijači v ameriški Pensilvaniji podrejo lanski rekord v metanju plišastih medvedkov in v areno zmečejo 45.650 plišev, s čimer mimogrede še podrejo svetovni rekord. Vse plišaste igrače so bile nato v prazničnih dneh razdeljene med 40 dobrodelnih organizacij po ZDA.

Lekcija: Ko dežujejo puhasto mehki medvedi, veš, da kolektivno dobro še obstaja.

Naslovna fotografija: Profimedia