#1 World Expo, Dubaj (od 20. oktobra do 10. aprila 2021)

Nedvomno gre za enega od največjih dogodkov na temo človeštva in tehnologije. Na dogodku World Expo Dubai bo sodelovalo 190 držav, Združeni arabski emirati pa pričakujejo več kot 25 milijonov obiskovalcev z vsega sveta. V zgodovini dotičnih Expo dogodkov je luč sveta ugledalo kar nekaj inovacij, instalacij in novitet, brez katerih si danes ne predstavljamo gospodarstva, kulture in tehnologije. Recimo: telefon, Kip svobode, naprava za rentgen, celo prvi zaslon na dotik.

Zakaj ga je vredno obiskati: Ker gre za globalno prizorišče, na katerem boste lahko videli vse trenutne in prihodnje tehnološke in znanstvene inovacije, ob tem pa še mnoga nepričakovana čudesa, ki si jih je zamislil človeški um. V bistvu bi lahko Expo opisali kot dogodek, na katerem človeštvo razkazuje svojo genialnost.

#2 Evropsko nogometno prvenstvo UEFA Euro 2020 (od 12. junija do 12. julija)

Tole bo zagotovo (spet) za nekaj časa zamrznilo čas. Največji evropski nogometni spektakel se bo odvijal med 12. junijem in 12. julijem v 12 evropskih mestih. Za žensko to običajno pomeni, da gredo lahko v tem času s prijateljicami na mesec dni dolgo potovanje po grških otokih, za moške pa to praviloma pomeni, da je ni naravne katastrofe, ki bi jih lahko za mesec dni odvrnila od nogometa. UEFA letos praznuje 60 let obstoja, kar le še bolj zagotavlja, da bo nogometna evforija spet na polnih obratih. Organizatorji že napovedujejo, da se bo tokratna UEFA iz nogometne arene razlila tudi na številne evropske ulice. Kako? Točno tako, kot si predstavljate.

Zakaj je vredno obiskati UEFO: Da obdržite razmerje? Šalimo se. UEFA se bo odvijala na ikonskih evropskih lokacijah, ki bodo tudi tistim, ki nimate oči vedno na nogometni žogi, ponujale dobre razloge, da se udeležite prvenstva. Tekme bodo spremljali številni kulturni dogodki, ki bodo seveda odražali lokalne posebnosti mesta, v katerem se bodo odvijali (performansi v živo, glasba, veliko glasbe, ki bo pospremljena z gastronomskimi vložki). V bistvu lahko govorimo o mesec dni trajajočem evropskem nogometnem festivalu, ki ponuja več kot le nogomet. Če se boste vsaj malo obregnili ob ta dogodek, boste nujno potrebovali tole aplikacijo.

#3 Popoln sončev mrk (14. december)

Ko se Luna vrine med Zemljo in Sonce, se za kratek čas sredi belega dne ustavi ptičje petje in pričara čarobna temačnost s pridihom nepričakovanega hladu. Vsekakor edinstveno doživetje, za katero pa bodite pripravljeni, saj bo trajalo največ dve minuti in nekaj sekund. A ne bo vidno s Šmarne gore, tako da kar pospravite pohodne palice in raje pripravite kopalke in malce bolj zajeten potovalni budžet.

Sončev mrk
Vsakdo se znajde po svoje za ogled sončevega mrka (Pakistan, 26. december 2019)

Zakaj ga je vredno doživeti: Ker se letos popoln Sončev mrk zgodi na destinacijah, ki so že po definiciji sanjske: Argentina in Čile. Če boste dobro načrtovali (in to že zdaj), se lahko na optimalno točko odpravite z eno od ladij ter tako sicer nekoliko dolgočasnemu križarjenju dodate še to kozmično noto. Če se vam že mora stemniti pred očmi, naj se vam vsaj nekje v subtropskem pasu.

#4 Poletne olimpijske igre v Tokiu (od 24. julija do 9. avgusta)

Mednarodni športni dogodek vseh dogodkov. O nastopu na olimpijskih igrah sanja vsak resni športnik, o ogledu olimpijskih iger v živo pa vsak resen ljubitelj športa. Vendarle so OI najstarejše športno praznovanje, kar jih pozna zahodna civilizacija. In ne pozabite, da je bila to prvotno serija žurk in tekmovanj, prirejenih v čast Zeusu. Tokratne se bodo odvile v Tokiu, da bomo obenem še priča pregovorni japonski perfekciji.

Zakaj je vredno obiskati: Ker morate vsaj enkrat v življenju izkusiti Tokio. Organizatorji obljubljajo, da bo šlo za eno od najbolj brezhibno izpeljanih prireditev v zgodovini olimpijskih iger, tudi zato, ker bodo v priprave vključili najbolj napredno tehnologijo. Obenem so zgradili nov nacionalni stadion, na ulice postavili nove taksije, s polic pa že umaknili revije za odrasle! Do začetka olimpijskih iger naj bi njihovi vlaki povečali potovalne hitrosti z že tako nam nepredstavljivih 320 km/h na osupljivih 505 km/h.

#5 Misija Mars 2020 (načrtovano 17. julij, a se utegne zamakniti)

Še ena robotska misija, na kateri se bodo zbirali podatki o primernosti življenja na Rdečem planetu. Vsekakor nam je čedalje bolj jasno, da potrebujemo plan B.

Mars
V kalifornijski puščavi takole konceptualizirajo prvo kolonijo na Marsu - čakamo prve nepremičninske ponudbe

Zakaj je vredno obiskati: Izstrelitev se bo zgodila na Floridi na znani lokaciji Cape Canaveral, ki je zanimiva tudi, kadar NASA ne prebija atmosfere z letečimi Roverji. Samo pomislite, kakšno zavidljivost na Instagramu vam bo uspelo požeti, ko objavite, da ste na lansiranju hecnega šestkolesnega robotka na planet Mars! Vašo zgodbo lahko povozi le Elon Musk, a predrzno ugibamo, da se ne gibljeta v istem krogu prijateljev.

Naslovna fotografija: Trenutek s tekme med Hrvaško in Slovaško na kvalifikacijah za EURO 2020. Tekma je potakal 16. novembra v Rijeki. (Profimedia)