Nekateri izgorelost razumejo kot neke vrste sodobno prekletstvo, ki mu ne moremo ubežati, lahko pa se z njim soočimo. Predstavljamo šest enostavnih, neinvazivnih, na kmečki logiki osnovanih načinov, kako se spopasti z izgorelostjo (brez poseganja po kemičnih rešitvah).

#1 Postavite situacijo v jasno perspektivo

Karkoli se vam je zgodilo, verjemite, da se je zgodilo že na tisoče ljudem pred vami in se bo zgodilo še na tisoče ljudem za vami. Nesrečne dogodke radi pestujemo, jih vzamemo za svoje. Kot da se je izmed skoraj 8 milijard ljudi, ki si z nami delijo ta planet, samo nam pripetil neki kiks. Ko naslednjič pogledate v nebo in zakričite: “Zakaj jaaaaaz?“ se med jadikovanjem poskusite opazovati še iz perspektive tretje osebe. Pomislite – če bi se to dogajalo nekomu drugemu, bi se vam ravno tako zdelo tako strašansko in brezupno?

#2 Migajte

Izgorelost rada teče maratonske kroge. Predvsem v glavi. To je tisti prostrani kraj, v katerem se neprestano podimo za lastnimi mislimi. Naši možgani znajo še kako urno zbrati šopek črnih scenarijev samo zato, da nam raven stresa požene na maksimalne obrate. A na srečo imamo poleg misli tudi telo. In ko ga enkrat spravimo v gibanje (hitri predlogi: lahkoten drnec po sosednjem hribčku ali invazivna vožnja z rolerji po mestnem jedru, morda plavanje v morju do skorajšnje točke podhladitve – po izbiri), se glava vendarle malce umiri. V bistvu lahko za začetek poskusite že z enim prijetnim sprehodom.

#3 Kultivirajte samoopazovanje

Nekateri ne maramo maratonskih sestankov. Spet drugi težko prenašajo klobasaste korespondence po elektronski pošti. Tretji niso programirani za spopadanje s konflikti. Izločite opravila, ki vam požirajo preveč energije in jim poiščite ustrezne alternative, ki bodo v prid tako vam kot delovnemu okolju. Ste na terenu bolj učinkoviti kot pri triurni seansi viharjenja možganov na že petem skupinskem sestanku ta teden? Odlično. Pogajajte se za menjavo delovnih nalog.

#4 Uskladite pričakovanja

Najtežji del in zato običajno vir večine frustracij na skoraj vseh področjih v življenju. Nihče ne želi delovati v okolju, v katerem ni deležen spoštovanja in obzirnosti. A vendar se vsak od nas vsaj nekajkrat v življenju znajde v toksičnih kariernih mlakužah, ki so v totalni disonanci z našimi pričakovanji ali vizijo.

Takrat se zdi, kot da ljudje okoli vas govorijo drug jezik, medtem ko vi nemo stojite za debelo stekleno steno in odtujeni od samih sebe le avtomatizirano opravljate neke naloge. Iskren in spoštljiv pogovor z nadrejenimi je obvezen del soočanja v takšnih situacijah. Prvi, drugi, tretji poskus in ste še vedno na istem? Opravili ste svoj del. Zdaj je napočil čas, da …

#5 … se morda naučite oditi?

Vztrajanje v brezizhodnih situacijah radi pomešamo z lojalnostjo. Samo ste prav vi tisti, ki boste najbolje ocenili, kdaj je čas, da odidete. In kar je najbolj nenavadno, v takšnih situacijah se boste morali zanesti bolj na telo kot na lasten um. Razumeti morate, kdaj vam vztrajanje načenja zdravje, da se lahko urno poberete, preden vas od tam odpeljejo s sireno in utripajočimi lučkami.

Hiter test: če že več mesecev ne spite, slabo jeste, vam divje razbija srce, imate nekoliko preveč živahno prebavo pa morebiti še migrene ter kronične bolečine, za katere sodobne diagnostične metode ne najdejo vzroka, je čas … da vse to vržete v Googlov iskalnik in se prekvalificirate v hipohondra. Šalo na stran. Preden zapadete v kompleksno samodiagnozo, raje vzemite v roke knjigo Alojza Ihana z naslovom Hvalnica rešnjemu telesu.

#6 Vzljubite se

Vaše telo je vaš tempelj. Skrbite zanj, kot bi skrbeli za najbolj dragoceno pasmo mačke. Enako zdaj naredite še z umom. Hranite ga samo z najboljšimi serijami, knjigami, filmi in pogovori. Ne glede na to, kaj hranite – um, ali telo – ostanite strogo zavezani k petičnosti.

#7 Preusmerite pozornost na male stvari

Kot je recimo pozornost do drugih (idealen način, da vsaj malo ubežite lastnim mislim). Pa opazovanje narave (edini način, da se povežete s svetom okoli sebe). Vožnja s kolesom. Težkanje zrelih breskev na tržnici. Počasno srebanje kave. Obisk galerije. Ovohavanje parfumov. Iskanje fraktalov v snežinkah. Stoja pri drevesu in razmišljanje o procesu fotosinteze. Ali pa si le privoščite lahkoten pogovor z nekom, ki ga niste že dolgo slišali. Vse to, kar sestavlja tiste nepogrešljivo radostne elemente življenja. Lista je obširna – samo izberite.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY