#1 Zagotavljanje službe najboljšemu prijatelju

Imate dobrega prijatelja, ki je čez noč dobil odpoved, zato nemudoma priskočite na pomoč. Začnete obračati številke, žvrgolite priporočila in —noro— uspe vam zagotoviti mu delo tako, da niti mesec dni ni brez dohodka. Bravo vi. Potem pa kmalu dobite klic od dobrega poslovnega partnerja, ki vašega dolgoletnega prijatelja vidi v nekoliko drugačni luči. Vse tiste skupne ure žuriranja, igranja video igric in obujanja spominov na osnovnošolska leta očitno niso skrivala kakšnih dejansko uporabnih veščin. Saj veste, kaj pravijo: pot do pekla je tlakovana z dobrimi nameni.

Nauk: BFF je redko kandidat za 'delavca leta'. Če niste prepričani, ob vprašanju za prosta delovna mesta raje skomignite, da obdržite prijatelja in dobre poslovne odnose.

#2 Duhovnost za vsako ceno

Slej ko prej vsakdo trči ob tista eksistencialna vprašanja, na katera znanost, tete, strici, prijatelji in partnerji ne znajo odgovoriti, čemur skorajda po definiciji sledi prehod v metafizične dimenzije. Bankirji se spreobrnejo v reiki zdravilce, inženirji v mojstre zen joge in direktorji oglaševalskih agencij v poznavalce Oisha ter redne konzumente ayahuasce. Kar je popolnoma sprejemljivo, če ene ideologije v resnici niste zamenjali z drugo. Duhovne prakse ne potrebujejo oglaševanja.

Nauk: Nič ni narobe, če o jutranji stoji na glavi ne razlagamo vsepovprek.

#3 Opravljanje dela, ki vas že dolgo več ne veseli

Ko jamranje izgubi humoristične vložke in ko se samoironija sprevrže v samopomilovanje, je čas, da tisto orhidejo in tri ošiljene svinčnike spakirate v škatlo in se poslovite od svojega delovnega mesta, ki vam več kot očitno srka vso voljo do življenja. Saj nas hektični neoliberalni ustroj uči, da je življenje prekratko, da bi ga preživeli samo pri enem delodajalcu.

Nauk: Spakirajte, še preden za delovno mizo pustite tudi dostojanstvo.

#4 Trolanje

Oh, bog. Nič ni bolj žalostnega kot ljudje, ki svoje frustracije izživljajo s teženjem za masko spletne anonimnosti. Trolanje (namensko provociranje na spletu) ne rešuje problemov tistega, ki trola, in obenem ne omogoči ustrezne replike tistemu, ki je trolan. Narobe svet.

Nauk: Trolanje na internetu nima zmagovalcev.

#5 Druženje z napačnimi ljudmi

Vsiljevanje mnenj, deljenje pavšalnih sodb in neprijetna vprašanja, ki jih sami nikoli ne bi zastavili drugim, medtem ko se ob vsakem najmanjšem znaku obrambe znajdete pred prebadajočimi pogledi in stereotipnimi pričakovanji. Vse to večinoma prihaja od iste sorte ljudi.

Nauk: Recite 'čao'.

#6 Prekomerno zapravljanje

Malce smešno je, da psihologija vedno išče vir anksioznosti v nekem travmatičnem dogodku iz otroštva, ko pa bi bilo veliko lažje najprej preveriti trenutne potrošniške navade. Samo predstavljajte si, kaj bi o vas povedala bančna kartica, če bi lahko govorila.

Nauk: Vsakdo, ki zapravi več kot zasluži, je na dobri poti do kronične nevroze.

#7 Razmerje z nekom, ki ima diametralno nasproten sistem vrednot

Vrednote so neke vrste obvezna oprema, ki jo koristimo predvsem pri upravljanju odnosov. Ta zlati set standardov je tako globoko graviran v nas, da včasih potrebujemo leta, da dojamemo, zakaj je tisto naše razmerje leta 2009 v resnici razpadlo. Skratka, če ste se zapletli z nekom, ki nosi majico z napisom Beer is proof that God loves us, medtem ko imate vi na svoji majici napis Taking naps and checking apps, se bosta v prvih mesecih temu hahljala. A ne za dolgo.

Nauk: Uravnajte sistem vrednot že takoj na začetku. Sicer boste v najslabšem primeru morali ponoviti vajo pri naslednjem razmerju. In naslednjem. In …

#8 Visoko posojilo

Nihče, ampak res nihče si na začetku ne predstavlja, kako je videti posojilo z možnostjo odplačevanja do 30 let. Čisto vsak pa po petih letih na lastnem prebavnem traktu čuti, v kaj se je spustil. Pogovorite se z bankirjem. Potem pa se pogovorite še s kakšnim kreditojemalcem. Prav je, da imate pred sprejetjem tako zajetnega dolga razčiščene vse parametre te odločitve.

Nauk: Že nonoti so nas učili, da je zmernost mati kreposti.

#9 Opravljanje

Ah, tisto sladko razpečevanje skrivnosti drugih samo zato, da bi vas tisti na nasprotni strani mize vzljubil! A kaj, ko se hitro lahko znajdete na drugi strani.

Nauk: Največja zmota vseh opravljivcev je prepričanje, da so izvzeti iz igre verižnega obrekovanja.