Osnovna dejstva:

Ljubezen je najmočnejša stvar na svetu, razen če imate dostop do orožja. V bistvu kakršnokoli orožje je močnejše od ljubezni. Že kuhinjski nož, recimo. Ampak tega ne omenjamo na romantičnih večerjah in v romantičnih pesmih, ker so ti podatki rezervirani za črno kroniko in kriminalne serije.

Ko smo ravno pri romantičnih pesmih – Shakespeare, največji zvezdnik dramskega sveta v zgodovini pisane besede, je zlistal kup gledaliških iger na tematiko ljubezni, čeprav so termin ljubezni definirali šele 40 let pozneje. Shakespeare je bil torej podjetje Apple 17. stoletja – izumljal je stvari, za katere nismo vedeli, da jih potrebujemo.

Ljubezen nima strokovno opredeljene definicije. Za nekoga je ljubezen to, da lahko v družbi ljubljene osebe brez slabe vesti prdne, kadarkoli ga pač napne, spet za drugega je ljubezen to, da mora ves čas govoriti 'oprosti'. Za zajetno rejenega strica je ljubezen pečena šunka.

Vprašanja, ki se porajajo ob valentinovem

Kaj je ljubezen?

Kemični proces, ki omogoča, da ena oseba nadzoruje drugo osebo. Količina ljubezni od nadzorovane osebe se eksponentno veča s količino pridobljene hrane, seksualnih uslug in otrok. Če želite bolj izčrpen odgovor, preverite naslednji video:

Ali je možno, da nekdo nikoli ne čuti ljubezni?

Seveda. Roboti ne čutijo ljubezni. Če ste si spremljevalko ali spremljevalca za letošnje valentinovo naročili iz tovarne na Okinavi, zna biti, da bo vaša izkušnja nekoliko odstopala od povprečja.

Kako vem, ali sem zaljubljen(a)?

Če ste ženska:

A. Občutili boste veselje, navdušenje in poželenje. Nekatere ženske temu rečejo 'metuljčki', druge lahko zmotno pomislijo, da so fasale koronavirus, saj so spremljevalne okoliščine lahko tudi hiperventilacija, vročinski oblivi in driska. Izkušnje variirajo glede na frekvenco zaljubljenosti.

B. Nenadoma srečo nekoga drugega postavljate pred svojo.

C. Prijateljice vas sovražijo.

Če ste moški:

A. Denarnica je večkrat prazna kot polna.

B. Med vožnjo po mestu ne čutite več morilskega besa na vsakem križišču, posledično tudi manjkrat v dnevu s pestjo udarite v steno samo zato, ker je nekdo v bližini preveč na glas zavzdihnil.

C. Niste več zabavni.

Ali ga/jo lahko prisilim, da je zaljubljen(a) vame?

Da. Če imate prepričanje v srcu in veste, da se ta ljubezen mora zgoditi, bodisi ker je tako zapisano v zvezdah bodisi ker vam je to v sanjah prišepnil sosedov bernardinec, potem se samo pojavite povsod, kjer je tudi vaša simpatija. To počnite vztrajno, tudi če on ali ona najprej ne kaže nobenega zanimanja. Na takšen način se je Amerika zaljubila v Sandro Bullock, Slovenija pa v Tonija Cetinskega.

Kaj naj naredim, če tudi to ne deluje?

Če strnemo znanje, pridobljeno iz hollywoodskih filmov, gostilniških opažanj in branja slovenskega dnevnega časopisja, obstajajo še naslednje 3 možnosti:

1. Grozite, da se boste poškodovali.

2. Na večkrat vidni del telesa si tetovirajte njegovo/njeno ime, če proračun dovoljuje, pa še kar celoten portret. Fino je, da je v ta romantični tatu vključena še beseda 'love' in seveda srček. Ne bi namreč želeli, da kdo ta dosmrtni portret zamenja za kilavo risbo Jima Morrisona.

3. Odkrijete novo vrsto žuželk in jo poimenujete po ljubljeni osebi. Začnite na Ljubljanskem barju.

Ali bom kadarkoli res ljubljen(a)?

Vsekakor, sploh če ste privlačni. Ker … saj veste.

Bojim se, da umrem sam. Kdo bo potem prišel na moj pogreb?

Dežni oblak. Če ne bo ravno takrat jasno vreme.

Katera je največja ljubezenska pesem vseh časov?

Enoznačnega odgovora ni. Vsak glasbenik je zase prepričan, da je napisal najbolj srce parajočo romantično skladbo, a se znotraj stroke (beri: gostilniških prepirov) ugotavlja, da se na koncu veliko bolje primejo pesmi o bolečini, trpljenju in človeških izmečkih, ki kar naprej varajo svoje izbranke. Kar vprašajte Taylor Swift. V bistvu vprašajte njenega računovodjo. Če še vedno vztrajate pri vprašanju, potem se lahko strinjamo s tem:

Kateri je najboljši romantični film vseh časov?

Marsikdo bo rekel Casablanca, ampak Casablanca nima barv, tako da tega odgovora ne moremo jemati resno. Ker je odnos do filmov skrajno subjektiven (razen če vam je bil všeč Poslednji Jedi, ker potem nimate pravice glasovanja) in to vprašanje zelo verjetno postavljate v upanju, da bi izbrali nekaj pravilnega za ogled na večer valentinovega dne, lahko brez skrbi izbirate med naslovi, ob ogledu katerih bo njej jasno, da nikoli ne bo mogla doživeti takšne ljubezni: Titanik (Titanic, 1997), Čedno dekle (Pretty Woman, 1980), Armagedon (Armageddon, 1998), Mesto angelov (City of Angels, 1998), Romanca v Seattlu (Sleepless in Seattle, 1993) ali Beležnica (The Notebook, 2004).

Kakšni zapisi o ljubezni se ponujajo v zgodovini človeštva?

Romeo in Julija. Brezčasna zgodba o moški prostitutki, ki se zaplete v enotedensko romanco z razvajeno trinajstletnico. Oba umreta.

Tristan in Izolda. Ničkolikokrat reinterpretirana srednjeveška pripoved o prepovedani ljubezni med kraljico in njenim fevdalcem, kjer ključni povezovalni člen igra ljubezenski napoj. Tehnično je to potemtakem prvi zgodovinski zapis uporabe sumljivih substanc za ustvarjanje občutka zaljubljenosti. Obenem je tudi edini potrjeni primer v zgodovini človeštva, da je nekdo lahko v čisto resnem romantičnem odnosu z osebo, ki ji je ime Izolda. Leta 2006 so po tej zgodbi posneli film Tristan in Izolda (Tristan + Isolde), ki si ga je ogledalo šest ljudi (od tega štirje ironično).

Johnny Cash in June Carter. Nekoliko bolj novodobni zapis edinstvene ljubezni priča o vrhunski rokerski zvezdi, ki je raje kot živel divje roknrol življenje, stopil pred oltar. V čisto pravi cerkvi. In po tem vseeno ostal totalen frajer. Če to ni ljubezen.

Kakšne vrste ljubezni poznamo?

Ljubezen mame. Pomislite, kaj vse so vaše najbolj naporne osebnostne karakteristike. Navkljub vsemu, kar ste si zamislili, vam je vaša mama (in morda vam še vedno) vsak dan pripravila kosilo. Nihče drug na tem svetu vas ne bo toleriral do te meje.

Ljubezen do čokolade. Ker včasih bi ubijali za košček čokolade. Na svetu ni veliko stvari, zaradi katerih bi prestopili najbolj skrajno mejo človečnosti.

Platonska ljubezen. Ljubezen brez seksualnega stika. Običajno se razvije med žensko, ki sicer ima seksualni stik s totalnimi kreteni, in divje zaljubljenim revčkom, ki jo obožuje, a si tega ne upa povedati. Njegov strah pred zavrnitvijo in njena totalna ignoranca do njegovih čustev (in prenosljivih spolnih bolezni) se potem nadaljuje, dokler se eden od njiju ne ustali v resno razmerje ali pa končata v dokumentarni seriji Popoln umor na kanalu ID Discovery.

Agape ljubezen. V grščini 'agape' pomeni najvišjo obliko ljubezni, sicer pa se razume kot univerzalna ljubezen. Nesebična ljubezen do ljudi, ljubezen do narave, ljubezen do Boga. Pač ljubezen, katere podlaga ni poznanstvo ali privlačnost zaradi podobnosti. V bistvu se vam z izbrano simpatijo ni potrebno ujemati niti v agregatnem stanju.

Eros ljubezen. Vroča in strastna ljubezen, ki je večji del mokra in lepljiva. Tista ljubezen torej, zaradi katere ljudje delamo neumnosti – pojemo podoknice in hodimo v kino gledat romantične komedije. Eros (morda vam je bliže Amor oz. Kupid iz rimske mitologije) je sicer grški bog ljubezni, največkrat upodobljen kot gol, debelušen deček z lokom, kar je morebiti celo druga najmanj erotična stvar, ki si jo lahko zamislimo (prva ostaja plešoči Danny DeVito s slabo lasuljo).

Naslovna fotografija: Profimedia