#1 Nekoliko spremenjene vloge

Radovednost je mati učenja, zato je ključno vprašanje pravzaprav, kako ohraniti ali celo spodbuditi vedoželjno hlastanje za znanjem. Eden izmed načinov je, da učenci do informacij o določeni tematiki pridejo sami, vi pa ste v resnici tisti, ki se od njih učite. V praksi je potem res neverjetno ljubko opazovati male brihtneže, ki z vsem možganskim zagonom modrujejo o evoluciji.

#2 Učenje skozi igro

Gamification oz. igrifikacija, kot sugerira eden izmed ustreznih prevodov, je v bistvu učenje, spretno zamaskirano v igranje iger. Če smo iskreni, ta pristop deluje na vse generacije. Zakaj bi se na primer vpisali na nadaljevalni tečaj angleščine, ko pa si lahko na računalniku zaženete pustolovsko video igro, ki vas za reševanje ugank sili v branje in pisanje angleščine (nekateri se morda spomnite, koliko znanja je bilo pridobljenega prek tekstovno-grafičnih iger tipa Police Quest in King's Quest)? Želite bolj pasiven pristop? Izklopite podnapise pri svojem najljubšem ameriškem stand up komiku. Če nič drugega, boste obogatili nabor kletvic, kar je vedno bonus.

#3 Interaktivna orodja na spletu

Večino mulcev od tablice odlepi le vonj po McDonaldsovih piščančjih medaljonih, zato jim je morda smiselno v ure, ki jih preživijo pred zaslonom, podtakniti tudi nekaj učnih. Opcij je kar nekaj. Med njimi zagotovo velja nanizati Edmodo in pa izjemno prikupen TedEd, pa Kahoot, ki ga učitelji po svetu uporabljajo predvsem kot koristno dopolnilo učnim uram, saj ga odlikuje prava kombinacija iger ter interaktivnih kvizov in diskusij.

#4 Naključno učenje

Verjetno najbolj spontana in hkrati najbolj učinkovita tehnika učenja, ki se izvaja med vsakodnevnimi aktivnostmi. Ko recimo vozite avto, namesto stresnega zgražanja nad popoldansko prometno konico svojemu malemu prestolonasledniku raje pripovedujete o tem, kako so nastali avtomobili. Ali pa skupaj poslušajta kakšen kratek izobraževalen dokumentarec, posnet prav za otroke. Najdete jih na YouTubu, ampak boste verjetno morali sproti tolmačiti. Pa imamo učno uro za oba!

#5 Učenje skozi odkrivanje

Ure prakse se začnejo že doma. Nihče seveda ne pričakuje od otroka, da bo postal organska različica Baltazarja, a nič ni narobe, če nekaj osnov kemije ali biologije usvoji, še preden to postane dejanska zahteva. Trg danes ponuja več: recimo ljubke male različice mikroskopov in teleskopov, ki bodo zagotovo vsaj za nekaj ur utišale malega učenca, potopljenega v mikro- in makrokozmos. Skombinirajte to še z aplikacijo, kot je i-Tikes, ki ponudi svet pod drobnogledom, in zabava bo zagotovljena.

#6 Utelešeno učenje

Že nekaj časa je znano, da se o stvareh in pojavih ne učimo le z možgani, temveč s celim telesom. Kar so vedeli predvsem tisti učenci, ki pri pouku nikoli niso mogli biti povsem pri miru. Utelešeno učenje (angl. embodied learning) izkoristi učenčevo željo po gibanju, kar pride prav predvsem pri vrsti predmetov, kot sta fizika (predstavljajte si, recimo, pospešek) in matematika.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.