Prestopno leto je po najbolj suhoparni razlagi ustvarjeno zgolj zato, da pomaga koledarsko leto sinhronizirati s sončnim letom, časovno enoto, v kateri Zemlja opravi svojo orbitalno ekskurzijo okoli Sonca, saj ta po štoparici traja malce dlje kot naše koledarsko leto – 365 dni, 5 ur, 48 minut in 45 sekund oziroma 365,242189 dneva. Na vsake štiri leta moramo zato dodati koledarju en dan. Pravite, da ste to že vedeli? Super, čestitke vaši učiteljici. Zelo verjetno pa niste vedeli …

… da je zgodba o tem, kako je cesar Avgust zaradi trpečega ega ukradel mesecu februarju par dni samo zato, da mesec, po katerem je poimenovan, ni imel manj dni kot mesec julij, po katerem je bil poimenovan njegov predhodnik Julij Cezar, zgolj mit. A moramo reči, da bi se dalo o tem posneti zelo zabavno serijo. 

Cezar Avgust
"Hej, moj mesec mora imeti ravno tako 31 dni in vsaj dva nevzdržna vročinska vala!"

... da so v prvih letih antičnega Rima leto šteli od marca (enakonočje in začetek pomladi) do decembra, potem pa so se dva meseca zime pretvarjali, da koledar ne obstaja. Kar pomeni, da človeštvo že od pamtiveka sovraži zimo, ampak ker vseeno želimo biti dosledni, je potem kralj Numa Pompiij zabrusil: "Sveti herpes na Marsu, kaj za vraga nam bo koledar, če potem šestino leta ne vemo kateri dan je!" (parafraziramo, seveda) Z žezlom je udaril po mizi in prenovil koledar z dodatnima mesecema: januarjem in februarjem. Ampak! Rimljani so bili nadvse vraževerni. Med drugim so verjeli, da so soda števila nesrečna, zato so hoteli, da se vsi meseci končajo z liho številko - 31 ali 29. Kar pa je vseeno pomenilo, da mora eden od 12 mesecev imeti sodi zaključek - in februar je potegnil ta kratko! 

… da je sicer popolnoma sprejemljivo, če ženska zasnubi moškega in menda je po astroloških izračunih (in nekaterih lokalnih prepričanjih) najbolje, da se to stori prav 29. februarja. Nasploh mislimo, da je to odličen datum za zaroke in poroke, ker je ekonomično precej bolj praktično imeti obletnice le na vsake štiri leta, mar ne?

Par
Ona: "Ej, a veš, da sva skupaj že od prvega barvnega filma, pa danes praznujeva šele osmo obletnico?" On: "LOL!"

… da v numerologiji 29. februar matematično razčlenijo v enačbo 2 + 9, kar da rezultat 11 (smo uporabili prste, tako da drži). Število 11 pa je v številnih duhovnih skupnostih znano kot število prebujenja in duhovnega razsvetljenja. 29. februarja je tako mogoče dober dan za malce introspekcije in razmišljanja o tem, kaj nas dejansko osrečuje.

… da v numerologiji verjamejo, da naj bi bil 29. februar dan, ko se močneje izražajo ženske lastnosti, ki spodbujajo osebno rast, ljubezen in zdravljenje. 29. februarja se namreč združita števili 11 in 2 (torej prej omenjena 2 + 9 in 2 kot številka meseca februarja, združitev teh številk pa je nadvse redka), kar menda prinaša močne energetske tvorbe, ki ustvarjajo blagodejen čas za zdravljenje, učenje in tudi – ljubezen! Bomo prestavili valentinovo s 14. na 29. februar?

… da so v Grčiji prepričani, da poroka na prestopno leto napoveduje nesrečo za zaljubljeni par.

Odnos
"Och óchi! Pa me je moja draga giagia svarila, naj se ne poročim z lokalnim ženskarjem na prestopno leto!"

… da imajo na Danskem v zapisih omenjen običaj, po katerem mora moški ženski podariti 12 parov rokavic, če zavrne njeno snubitev na 29. februar. Z rokavicami potem ona skrije svoji roki, na katerih se po neljubi zavrnitvi žal ne sveti zaročni prstan.

… da je možnost, da bi se rodili na 29. februar, 1 proti 1461.

… da bo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v Sloveniji rojstni dan 29. februarja letos praznovalo 1.330 naših sodržavljanov. Se zdi malo? Na svetu je 7,5 milijarde ljudi, 29. februarja pa jih bo rojstni dan praznovalo približno 5 milijonov. Aja, pa vse najboljše!

… da so rojeni 29. februarja (v Sloveniji jim rečemo 'smolčki') rojeni v astrološkem znamenju ribe, kar fascinira številne astrologe tudi zato, ker je prav energija in esenca ljudi, rojenih v tem znamenju, osredotočena na povezovanje z lastno zavestjo, čustvi in spiritualnostjo.

Mark Foster
Eden od znanih 'smolčkov' - Mark Foster iz rokerskega krožka Foster the People

… da naj bi se vsakega 29. februarja dogajale redke vibracije, ki vplivajo tudi na naše razpoloženje in miselne tokove. Sicer bo 29. februar letos na soboto, tako da boste lahko te vibracije uživali v udobnem in varnem okolju, astrologi pa pravijo, da je to dan, ki se ga splača izkoristiti za 'skok naprej' – ko si uredimo misli in z njimi dohitimo tok življenja. Imate občutek, da vam stvari uhajajo iz rok? 29. februarja naredite miselno čistko in do pomladi boste kot prerojeni!

Fotografije: Profimedia