Poželenje

Ena od najmočnejših človeških sil, ki ne usmerja samo posteljnih aktivnosti, ampak tudi bolj temeljne življenjske odločitve. Poželenje dela čuda: seka ovinke, vas spravi na prvo letalo na drug konec sveta in ukrivlja vaše življenjske načrte zato, da bi bili lahko z ljubljeno osebo.

Tudi obratno, seveda: poželenje zunaj razmerja počne isto – le da v tem primeru vztrajno uničuje vse, kar je pred tem zgradilo. Povedano drugače: dokler poželenje tli v objemu doma, smo varni. Tisti trenutek, ko iskrica preskoči zunaj praga, smo na dobri poti do mikavne avanture in s tem tudi do totalnega kolapsa primarne veze. Ker pač ni mogoče naenkrat sedeti na dveh stolih.

Požrešnost

Pa ne v smislu, da ste ljubljeni osebi pravkar izmaknili pet kosov zavitka. To vam morda še oprosti. (Morda.) Požrešnost je škodljiva takrat, ko verjamemo, da si lahko privoščimo več, kot nam dopušča trenutna finančna realnost. Nihče ne bi bil rad deložiran iz stanovanja zato, ker je prejšnje štiri mesece porabil celotno najemnino za noro lepe modne kose.

Odkorakati iz najemniškega stanovanja v novih Manolo Blahnik čeveljcih je sicer sila glamurozno, a hkrati neverjetno butasto. Finance so eden od poglavitnih razlogov za prepire med partnerji, zato ne pričakujte veliko tolerance, če z denarjem ne znate delati vsaj približno preudarno.

Napuh

Razmerja so resen test za ego in preizkusi se pojavljajo kar naprej, dokler razmerje traja. Zdi se, kot da v odnosu vedno iščemo tisto tanko mejo med popolno predajo in še zadnjim koščkom ega, ki nam omogoča dobro samopodobo, ponos in samozavest. Če je ego premočen, boste ranljivi del sebe vedno skrivali, kar bo drugo polovico odvrnilo od vas. In obratno – tisti trenutek, ko ste povsem odpisali ego in deklarirali popolno predajo v imenu ljubezni, ste podpisali smrtno kazen razmerju. In sebi.

Lenoba

Ko ste sami in se vam nekaj ne ljubi, dejansko polagate račun zgolj samemu sebi. Ko pa ste v razmerju, dobijo tiste nesrečno odvržene gate sredi sobe kopico drugih sporočil. Tiho pričakovanje, da jih bo pospravila ona, recimo. Ali pa, da je obdobje oglaševanja briljantne plati naše osebnosti vendarle končano.

Da smo zdaj spet lahko sproščeni do tiste skrajno lene točke, ko se nam ne da dvigniti riti s kavča, da bi ji pristavili kavo, čeprav je ona že tretjo uro na konferenčnem klicu in jo pri budnosti drži le še dobra volja. Kar pa hkrati kaže tudi na prve znake sprejemanja partnerja kot samoumevnega, če ne celo kar čistega nespoštovanja.

Pohlep

Tole zanikrno lastnost sicer poznamo bolj iz političnega in korporativnega sveta (saj veste, pohlep po moči, pohlep po denarju), a je zmotno misliti, da biva samo v sferah zunaj našega domicila. Pohlep je sila pronicljiv in se rad zažre tudi v domače kotičke. Poznamo pohlep po družinski dediščini (samo pozanimajte se, zakaj so slovenska sodišča tako polna).

Poznamo pa tudi emocionalni pohlep, ki od vas terja neprestano čustveno vpetost. Pa pohlep po pozornosti. Pa pohlep, ki se kaže v nerealnih pričakovanjih, ki jih tako radi nezavedno pobiramo iz hollywoodskih filmov in serij – vsaj dokler nas ne ustavi prvi napad panike, ki nam ga prijatelji prijazno pojasnijo kot povsem razumljivo reakcijo na previsoko zastavljene cilje.

Jeza

Verjetno najbolj uničujoče čustvo, ki sistematično razdira razmerje prav pri temeljih. A pustimo leteče pepelnike in razbite krožnike raje za kakšno glasbeno vizualizacijo pesmi Johna Legenda in se raje posvetimo tistim bolj latentnim oblikam jeze.

Ta se recimo večkrat kaže v na videz nedolžnem medsebojnem verbalnem obračunavanju in je pravzaprav posledica določene zamere, ki ni bila najbolje skomunicirana. Jeza namreč ne mara mirnega in odprtega pogovora, saj se bolje počuti v objemu sočnih žaljivk, ki sicer super izpadejo v serijah, v resničnem življenju pa zgolj kopljejo grob kateremukoli odnosu.

Zavist

V svetu histerične konkurence se večkrat dogaja, da kompetitiven model delovanja prodre tudi v domače svetišče. Ko se recimo partner kuja, ker je njegova druga polovica napredovala v službi. Ali ko medsebojno neprestano primerjata letni osnovi plač. Ali ko gre ona na službeno pot, on pa se otročje kuja, ker je ostal doma. Ali pa se kaže kot neprestano zbadanje, ki zoprno spominja na skorajda osnovnošolsko nadlegovanje, ko vam je Štefan iz 7. c že tretjič potegnil kapo čez oči samo zato, ker ni znal ubesediti, da mu gre na živce, ker imate boljše ocene kot on.

Naslovna fotografija: Profimedia, animirani GIFi via GIPHY