#1 Olimpijske igre v Tokiu

Nazadnje so bile olimpijske igre odpovedane leta julija 1914 v Berlinu. Razlog: prva svetovna vojna. Po 106 letih so prestavljene ponovno. Razlog: nevidni sovražnik z umetniškim imenom covid-19. Poletne olimpijske igre lahko pričakujemo v Tokiu prihodnje leto, nadomestni termin pa bo Japonsko stal skoraj 6 milijard ameriških dolarjev.

Olimpijske igre v Tokiu
Olimpijski plamen bo zaenkrat počakal kar na Japonskem

#2 Evropsko nogometno prvenstvo

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je po tehtnem premisleku odpovedala evropsko nogometno prvenstvo, ki bi se letos poleti moralo odvijati v kar 12 evropskih prestolnicah. Obenem je organizacija Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) donirala 10 milijonov evrov za boj proti koronavirusu. Novi termini prvenstva še niso znani, verjamemo pa, da se bo žogobrc vsekakor vrnil ob prvi priložnosti.

Euro 2020
Ura v Sankt Peterburgu bo morala gnati še do 2021

#3 Filmski festival v Cannesu

Že glede na tisto prvo prepoved druženja v skupini do 100 ljudi je bilo smotrno sklepati, da se bo tudi mednarodni filmski festival v Cannesu, katerega začetki segajo v leto 1938, na koncu le prestavil na prihodnje leto. Če nam zgodovinski podatki ne lažejo, je bil ta eminentni dogodek enkrat že ukinjen – v bistvu še predno se je dobro začel! Bilo je leta 1939, ko sta Francija in Anglija napovedali vojno Nemčiji. Festival je potem z le dvema izjemama, leta 1948 in 1950 (ko je bil prestižni filmski dogodek odpovedan, ironično, zaradi prenizkega budžeta), uspešno zasedal sleherno pomlad, vse do letos.

Organizatorji festivala trenutno še vztrajajo in želijo festival izpeljati konec junija ali v začetku julija, a so zato deležni nemalo kritiko. Tudi, če se festival dejansko izpelje, bo v trenutnih okoliščinah verjetno zelo okrnjen. S precej manj zvezdniki, kot smo jih vajeni – pa še ti bodo odeti v zaščitne maske. Vsekakor pa pričakujemo, da bo Cannes prihodnje leto razgrnil rdečo preprogo v dvojni dolžini, saj bodo vsi zdaj v karanteno zaklenjeni zvezdniki nujno morali prevetriti svoje večerne obleke.

Cannes
Življenje v francoskem Cannesu je zategnilo ročno zavoro ... bodo vztrajali?

#4 Evrovizija

Dogodek, ki se je odvijal brez izjeme vse od leta 1956, velja za enega najbolj gledanih televizijskih prenosov nešportnih vsebin. Od svojega nastanka pa vse do letos je bila Evrovizija redno predvajana vsako leto. Letošnji prenos, ki bi moral potekati iz Rotterdama, je odpovedan, Nizozemci pa upajo, da jim ta sprememba ne bo odvzela mesta organizatorice prihodnje leto.

Ker pa številni ne poznajo maja brez pesmi Evrovozije, so organizatorji poskrbeli za substitut: od 3. aprila dalje si lahko na YouTube vsak petek ogledate epizodo serije Eurovision Home Concerts, ki ponuja intimen pogled v domove evrovizijskih zvezd. Malce smo pokukali v prvo epizodo in se skremžili nad dejstvom, da dive iz evrovizijskih odrov zdaj vidimo peti pred domačim radiatorjem. A moramo tudi mi malce spustiti standarde. Izredne razmere pač terjajo določeno mero improvizacije.

EMA 2020
Ana Soklič bo zmagovalno skladbo Voda na velikem Evrovizijskem odru pela naslednje leto

#5 Tudi Glastonbury šele prihodnje leto

Festival, ki bi letos moral praznovati svojo okroglo 50-letnico, je odpovedan prvič v svoji zgodovini. 135.000 ljudi, ki je že kupilo vstopnice, jih bo lahko bodisi preneslo v naslednje leto bodisi vrnilo organizatorju, ki jim bo povrnil stroške nakupa.

Miley Cyrus
Miley Cyrus na lanskem festivalu Glastonbury

#6 Prestavljena turneja The Rolling Stones

"Skupaj se bomo prebili skozi to – vidimo se kmalu," so povedale ikone rokenrola ob odpovedi severnoameriške turneje No Filter. Za hec smo sešteli njihova leta, ki v skupnem seštevku zdaj znašajo že 302 leti. Ikone trpežnosti.

The Rolling Stones
Koronavirus odpihnila tudi turnejo The Rolling Stones

#7 Odpovedana konvencija Comic-Con v San Diegu

Veličastni praznik vsega geekovskega, ki se letno pripeti na obeh koncih Amerike, največji pa je vedno v San Diegu, je za letos odpovedan. Ljubitelji stripov, superjunakov, fantazijskih serij in video iger bodo tako ostali brez ene najbolj evforičnih žurk te popkulturne sfere. V kar 50-letni zgodovini tega dogodka odpovedi do sedaj še niso zabeležili, termin za naslednji Comic-Con pa je nastavljen od 22 do 25 julija 2021.

Comic-Con
Še lani so na Comic-Conu strašile ta prave pošasti, letos pa je koronavirus glavni in edini bad guy 

#8 TV-produkcije

Pri nas smo se morali za nekaj časa posloviti od priljubljene oddaje Zvezde plešejo na POP TV, sledila je postopna ukinitev večinskega dela domače produkcije, dokler se ukrepi ne omilijo in epidemija kolikor toliko zajezi. Luči in kamere ugašajo tudi kultne ameriške pogovorne oddaje, kot so The Tonight Show Starring Jimmy Fallon in NBC-jev Saturday Night Live, ki je na sporedu sicer že 45 let. Od konca marca dalje so ukinjena tudi snemanja v živo sicer visoko gledane oddane Britain’s Got Talent. Snemanja so prestavljena na konec leta.

#ostanitezdravi #zvezdeplešejo #razred2020 #poptv

A post shared by Zvezde plešejo (@zvezdeplesejo) on

#9 Filmske produkcije

Ta trenutek mirujejo tudi številna filmska prizorišča. Prazni režiserski stolčki recimo samevajo na setu četrte Matrice v Berlinu, snemanje akcijskega spektakla Misija: Nemogoče 7 pa je bilo v Benetkah ukinjeno že 25. februarja. Prav tako so studii MGM hipno odpovedali premierno predvajanje zadnjega filma o Jamesu Bondu z naslovom No Time to Die.

Fotografije: Profimedia