Na domači preizkušnji

Okrnjen nabor aktivnosti na prostem nas je dokončno prisilil, da smo v eni točki vendarle razgrnili blazino za jogo in začeli vaditi. Internet nas je simultano s karantenskim dopustom začel zasipavati z vsemi mogočimi oblikami domače vadbe. Odločili smo se, da poskusimo štiri možnosti in tako preverimo, kakšno kondicijo dobi telo, ko ga premetavamo po diagonali dnevne sobe. Rezultati so bili osupljivi (in ponekod boleči).

Poskus #1: Ashtanga joga z Louisom Vego

Vrsta treninga: Skoraj uro dolga vadba ashtanga joge z močnim poudarkom na dihanju.

Test: Če spadate med tiste, ki so do zdaj prakticirali mehkejše različice joge, potem vas tule čaka prijeten izziv. V našem primeru je bilo tako, da nam je nekaj predznanja joge sicer uspelo pretihotapiti na tole spletno različico, a vam lahko povemo, da je bilo potrebnega kar precej dodatnega dela. Gre predvsem za vzdržljivostni trening, ki deluje po princip več vložiš, več dobiš. Ko se vam bo uspelo prebiti skozi sredino, vas bo doletelo nekaj asan, ob katerih boste za nekaj trenutkov izgubili upanje v življenje (ali pa vsaj v lastno telo), a ne obupajte. Poanta je zgolj in samo v vztrajnosti.

Poskus #2: 30-minutna vadba z Lito Lewis

Vrsta treninga: Intenzivni kardio trening z devetimi vajami v treh serijah.

Test: Prvih 5 minut treninga deluje neverjetno lahkotnih, sploh zato, ker vsaka od vaj ne traja dlje kot 30 sekund. Tako smo se do konca prve runde še navduševali nad lastnimi zmožnostmi, dokler nas ni prvič oblil pot. Ko se je sredi vadbe pojavil 20-sekundni oglas, smo si ga hvaležno ogledali v celoti. Smo pač morali priti do sape. Tretja serija je ponudila mešane občutke: do takrat smo že ugotovili, da je Lita pri odrejanju odmorov škrta in da ima rada vadbo, ki je na meji bolečine. Glede intenzivnosti se nismo povsem zedinili, z malce goljufanja smo zdržali do konca.

Učinek po vadbi: Po tem, ko so se nam od šoka prenehale tresti trebušne mišice in smo sočasno umirili tudi utripajoča meča, smo se lahko varno odpravili pod prho, ne da bi tvegali zdrs in ekskurzijo na urgenco. Čez pol ure pa smo se počutili, kot da smo v izbrani vrsti ameriških marincev. Ta občutek je prekinila pot do hladilnika.
 

Poskus # 3: Ashtanga joga, uvodni trening

Vrsta treninga: Ashtanga joga z močnim poudarkom na povezljivosti asan.

Test: Potem je prišel dan, ko smo hoteli malce prevarati učitelja Luisa, pa smo zato začeli odkrito flirtati z drugimi ponudniki ashtanga joge na spletu. Tako smo naleteli na kanal Fightmaster Yoga, ki nam ponuja uro dolgo uvodno seanse iz ashtange.

Trening je ob hitrem predogledu deloval veliko bolj lahkotno in povezano. Poleg tega nam je nežni glas inštruktorice s še bolj nežnim imenom (Lesley) namigoval, da je pred nami en čudovit raztezni trip. Nemudoma smo razgrnili blazino za jogo in se lotili vadbe. A ušteli smo se bolj, kot se lahko uštejejo zvončki, ki na plano pokukajo ob prvi februarski otoplitvi. Asane so namreč med seboj povezane brezhibno. To pomeni, da vam bo en nepremišljen gib ali vdih hipoma podrl harmonijo. In nam jo je točno po sedmih minutah.

Učinek po vadbi: Verjamemo, da bi bil boljši, če bi vadbo dejansko izpeljali do konca, a kot rečeno, smo skrušeno ugotovili, da temu treningu v brezhibnosti žal ne bomo kos. Do konca vadbe smo sicer prebili iz čistega firbca, a to še ni to. Se vam oglasimo čez kakšno leto dni.

Poskus #4: Modularni trening (samoizvedba)

Vrsta treninga: Tek na mestu z elementi aerobike ali sprehod, samoizvedba.

Test: V neki točki smo si zaželeli biti gospodarji lastnega telesa, zato smo obuli teniske in se opravili na svež zrak, ki ga je po novih uredbah najbolj varno dobiti na terasi, vrtu, bližnjem gozdičku in podobnih zasebnih površinah.

Tokrat nam je ritem diktiral set Boba Sinclara in po 15 minutah se nam je utrip pospešil do tistih delovnih obratov, ki smo jih sicer imeli pred leti na plesišču nočnega kluba, podkrepljeni z divjostjo treh pošteno namešanih bambusov. Danes se na balkonu pretvarjamo, da gre za posebno vrsto aerobike, samo zato, da se lahko v miru razmečemo na en dober izbor house melodij. Užitek je v malih stvarehali kako že pravijo?

Sprehod
40 minute hoje po skritem vrtičku? Pravljično!

Učinek po vadbi: Enkraten. Sleči povsem prepoteno majico pomeni, da ste iz por stisnili vse strupe, med katerimi so, srčno upate, tudi tisti, zaradi katerih vam ne bo treba po dveh tednih inkubacije na respirator.