#1 Konopljine CBD-kapljice kot zdravilo za vse

Zdi se, da ta čudežna sestavina kanabisa doživlja to, kar je kokain doživljal na začetku 20. stoletja (ko so si Američani lahko, mimogrede, gram čistega kokaina nabavili kar v lekarni za 25 centov). Le da se danes kapljice CBD prodajajo kot suho zlato, reševale pa naj bi vse mogoče tegobe, od raka, diabetesa in multiple skleroze do nespečnosti in najbrž tudi putike. Pravzaprav je seznam tako dolg, da se vprašamo, kako smo brez te čudovite arcnije sploh preživeli do danes.

Kaj pravi znanost: Čeprav znanost učinkom ne oporeka v celoti, študije nakazujejo, da bi CBD-kapljice lahko imele predvsem pozitivne učinke na odpravljanje tesnobe, nespečnosti in kronične bolečine. A misteriozna molekula verjetno ne bo ozdravila raka. Prav tako pa žal ne bo iz krempljev demence rešila vaše stare mame.

#2 Pametna voda

Imamo tisto vodo iz pipe pa tisto ustekleničeno, ki jo sicer kupujemo, a se vsakič zdimo sami sebi sila trapasti, da to počnemo. Imamo namreč to blaženo srečo, da bi lahko kjerkoli v Sloveniji svoja suha usta mirno parkirali pod katerokoli pipo, in to brezplačno in brez strahu, da bi nas zato akutna driska prikovala na školjko za naslednja dva dni. Potem pa imamo še t. i. 'pametno vodo', ki naj bi bila zaradi dodatka selena bazična, s čimer naj bi preprečevala poškodbo celic ter jih zaščitila pred hudobnimi prostimi radikali. Povedano drugače – pitje bazične, torej pametne vode, naj bi vas pomlajevalo. In če jo pije Beyoncé, najbrž ni vrag, da je tole preverjena roba. Le kdo ne bi želel živeti kot Beyoncé!

Kaj pravi znanost: K sreči telo samodejno uravnava pH in to ravnotežje ni odvisno zgolj od naše trenutne prehranjevalne navade. Encimi v telesu najbolje delujejo, ko je pH okoli 7,4. Vsa večja odstopanja resno ogrožajo naše zdravje, zato boste s pitjem bazične vode kvečjemu lulali malo manj kisel urin. Skratka, pametna voda je rešitev za težavo, ki ne obstaja, pravijo znanstveniki. In je hkrati del večmilijonske industrije, h kateri smo že vsi prispevali vsaj nekaj evrov, pravijo investitorji.

#3 Lepotni in higienski produkti z dodatkom oglja

Še pred leti so nam vsi govorili, da nerodno zažganih čevapčičev ne smemo jesti, tako da smo bili pozneje vsi, ki smo bili oboževalci nekoliko zoglenelega mesa z roštilja, nekoliko čudaška manjšina. Aktivno oglje je sicer od nekdaj reševalo raznovrstne prebavne motnje, potem pa se je nekega dne opogumilo in vstopilo v lepotno industrijo: predvsem v tonike za obraz, gele za prhanje ter zobne kreme.

Kaj pravi znanost: Pravzaprav ni nobenega dokazanega učinka na to, da bi bila vaša koža zaradi dodatka oglja bolj čista ali zobje bolj beli. A k sreči ni niti dokazov o tem, da so produkti zaradi tega kaj bolj škodljivi, razen če aktivno oglje uživate skupaj z določenimi zdravili. Razstrupljevalni učinki aktivnega oglja so prav tako ovrženi, saj se telo najraje razstruplja samo. Ali kot bi vam povedala vsaka učiteljica joge: telo enostavno vé.

#4 Prehrambni dodatki za boljšo koncentracijo

Statistika pravi, da povprečen Američan porabi 90 dolarjev na mesec za dodatke k prehrani, ki naj bi – ker tako piše na embalaži – izboljšali kognitivne funkcije. Ti dodatki imajo visoko vsebnost vitaminov in mineralov, ki jih ima sicer vsaka zdrava prehrana. Sploh recimo nam zelo poznana sredozemska.

Kaj pravi znanost: Zaradi jemanja dodatkov k prehrani vaš kognitivni prerformans ne bo bistveno boljši, razen če je vaš jedilnik tako klavrn, da vam osebni zdravnik vitamine predpisuje na recept. Dobra koncentracija pri delu ali študiju je odvisna od več dejavnikov, med katere – in to vemo že stoletja – še vedno spada zimzeleni venček naslednjih praks: dovoljšna količina nemotenega spanca, kar nekaj popite vode, raznovrstna in kakovostna prehrana ter navsezadnje kultiviran odnos do stresa.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.