Red Dead Redemption 2: Izčrpana antropomorfna oslica

V prvem delu epske kavbojske pustolovščine Red Dead Redemption smo se med drugim srečali tudi z nekaterimi nenavadnimi programskimi hrošči, ki so v igri zmešali modele ljudi in živali. Rezultat te digitalne biološke nočne more so bile srhljive antropomorfne pošasti, ki so hitro dobile svoja lastna opisna imena. Recimo Snake Man. In Bird Man.

A nobena od teh programskih napak ni požela več slave kot Donkey Lady. Z glavo osla in telesom človeka je strašila in fascinirala, odvisno od skritih teženj – širni internet. V Red Dead Redemption 2 so ustvarjalci to nepozabno napako ovekovečili in se tako na zabaven način pošalili iz svoje lastne nerodnosti. Da pa tokrat ta nenavadna pojava ne bi nenadzorovano strašila po svetu, so programerji gospo Oslico omagano zvezali na mlin in jo tako v igri pustili bolj kot le malo skrivnost za zveste oboževalce.

The Witcher 3 – Obdavčitev goljufivih praks

Tudi v tej igri leta se pojavijo programski hroščki, ki jih ustvarjalci preprosto niso mogli ignorirati. Igralci lahko enega teh spregledanih programskih hroščev izkoriščajo za malce neljubega goljufanja – tako, da s pobijanjem neprestano pojavljajočih se krav in kupovanjem školjk (ki jih nato prodajo nazaj prodajalcu), služijo absurdne količine cekinov.

V razširitvi Hearts of Stone so zato programerji dodali pobiralca davkov, ki vas v primeru zabeleženih visokih zaslužkov ujame nekje na vaših pustolovščinah in zasliši glede izvora tega neslutenega bogastva. Npr.: Ste pred kratkim bili udeleženi v prodajo kravjega usnja v vasi White Orchard? ali pa Ste v preteklem fiskalnem letu kupovali mehkužce in prodajali njihove bisere za dobiček? Če vas politiki ničesar niso naučili in zato kar hitro priznate svoja dejanja, vas davkar oglobi za 1000 kovancev. In ne mislite, da jih boste hitro dobili nazaj z novim kravjim genocidom v vasi White Orchard. Z razširitvijo je ta hrošč namreč popravljen.

Assassin's Creed – Altair ne zna plavati

V prvem delu zgodovinske znanstvenofantastične drame je obstajala omejitev znotraj igre, ki je šla večini igralcev še kako v nos. Med spretnim skakljanjem po stenah, plezanjem po zašiljenih stolpičih in parkour drvenju po mestnih strehah je naš vrli protagonist Altair nemudoma umrl, če je prišel v stik z – vodo.

Vrhunski morilec, genetsko izpopolnjen relikt, mojster vseh borilnih veščin in najbolj spreten akrobat v zgodovini je lahko preživel udarce z meči in kopji, strele puščic in padce z vrtoglavih višav. Ne pa stika z vodo. Za igralce je bilo seveda nezaslišano, da urjeni hašašin ni osvojil vsaj osnovnih kretenj plavalnega sloga žabice.

V drugem delu so zato znotraj igre to nesrečno umrljivost protagonista popravili, preteklost pa pripisali slabemu programiranju Animusa. A Animus dejansko ne obstaja. Ni neki napredni računalnik v kleti igračarskega podjetja, ampak izmišljen konstrukt, ki v zgodbi ustvarja zgodovinski virtualni svet, v katerega se potem prek svoje DNK vstopnice kopira Altair. Vsekakor duhovito zapakirano opravičilo vsem ljubiteljem franšize.

Diablo III: Dobrodošli v mavrični deželi Whimyshire

Prvi in drugi Diablo sta imela prepoznavno temačno, morbidno, grozljivo in sploh v primerjavi z drugimi igrami podjetja Blizzard tudi precej realistično (beri: krvavo) atmosfero. Ko so več kot desetletje po izjemno uspešnem Diablo II vendarle napovedali DiabloIII (in ga deloma tudi predstavili pred dokončnim izidom leta 2012), pa oboževalci niso bili veseli. Ključna kritika – igra je preveč barvita. Preveč risankasta. Kje je zadušljiva srhljivost originalnega Diabla?

Oboževalci so sprožili peticijo in pritisnili na Blizzard z zahtevo, da spremenijo artistični slog igre. Dobili pa s(m)o eno zelo neslano šalo. Ne le, da Blizzard ni ustregel glasnim željam, v odgovor na sitnarjenje so v igro dodali skrito cono z imenom Whimsyshire, neonsko čudežno deželo z rožnatimi samorogi, smejočimi oblački in živopisnimi mavricami. Cona, kot bi jo narisal petletni otrok. Odvratno srčkana in istočasno zajedljivo kičasta.

Če ste se kdaj spraševali, kako je videti, ko nekomu pokažeš digitalni sredinec, potem vsekakor obiščite Whimsyshire.

Naslovna fotografija: Diablo 3 (Blizzard Entertainment)