#1 Nova definicija osebnega prostora

Za vse introvertirane, ki kljub svojim ponotranjenim zavoram želijo odkrivati svet (in malo manj ljudi), je spremenjeni koncept osebnega prostora v bistvu odlična novica. Morda ste že opazili, kako talne oznake za medsebojno distanco zdaj jemljemo veliko bolj resno kot pred pandemijo. Zloglasna enota 1,5 metra razdalje od soljudi nam je v življenja prinesla nekaj, kar smo že leta pogrešali: osebni prostor.

To pa tudi pomeni, da si bomo odslej lahko turistične atrakcije ogledovali v manjši gneči. Razdalja se od zdaj strogo aplicira povsod – od muzejev do tematskih parkov. Kar pa le pomeni, da se vam na adrenalinskem vlakcu smrti v Gardalandu na desno uho več ne bo drla neznana teta, ki proste pade doživlja precej bolj intenzivno kot vi.

#2 Virtualne gneče

Želite v Louvre ali v studie Universal v Orlandu? Potem načrtujte, še preden se dokončno namenite. Vrste za vstop utegnejo biti dolge že v digitalni obliki. Vse več turističnih in zabaviščnih parkov bo namreč odpiralo vrata izključno ali vsaj prednostno obiskovalcem, ki so si rezervacijo za tovrstna analogna izkustva zagotovili digitalno. Predčasno načrtovanje bo obvezno. Turistično padalstvo, kjer boste spontano pridrveli na neko lokacijo, boste lahko prihranili le še za prekmurske gibanice in oglede senikov.

#3 Boj med higienskimi normami in zaslužkom

Letalske družbe, zlasti nizkocenovne, ki so v stilu sardin polnile svoja letala, bodo potnikom morale omogočati več prostora. Kar je dobra novica za vse, ki damo nekaj na minimalno udobje med poletom, in slaba novica za vse letalske družbe, ki poslujejo z dobičkom samo takrat, ko so letala na 90 % kapaciteti zasedenosti oz. zasičenosti.

Posledično številne letalske družbe ukinjajo prvi razred. Te prestižne kabine so namreč zavzele preveč prostora in so bile v računici zaslužek-na-potnika že tako vprašljive, s koronadistanco pa naravnost nesmiselne. Poznavalci pravijo, da je to v bistvu dobra novica, saj se bo tako poslovni razred še bolj približal temu, kar je svoj čas bil prvi razred.

#4 Brez dotikov

Biometrika bo doživela dodaten zagon in ideja je, da boste skozi vse kontrolne točke na letališču prešli brez fizičnega dotikanja. Vse bolj se uveljavlja tudi brezstična tehnologija, kar lahko s kopico anekdot, v katerih na koncu vedno obvisimo kot od sveta pozabljeni fosili, potrdimo vsi, ki po svetu hodimo še s staro bančno kartico Visa. Toliko srepih pogledov zaradi vtikanja kartice v režo prenosnega terminala ne boste doživeli niti, če kihate nekomu direktno v obraz.

Dobronamerni nasvet torej – posodobite bančne in kreditne kartice na brezstične, preden se zamerite celotnemu nakupovalnemu centru na Dunaju. Brezstična tehnologija je vsekakor v popolnem razcvetu, kar je spet odlična novica za vse, ki svoje poti ne morejo opraviti brez zlorabe sanitetnih produktov.

#5 Krajše razdalje

Avanturistični duh ne bo zamrl, bo pa veliko turistov omejilo potovanja na krajše razdalje. To že razkrivajo zadnji trendi, ki kažejo, da se bo marsikdo raje izognil letalom in si privoščil roadtrip, prav tako pa že postajajo bolj privlačne zasebne namestitve v krajih, ki imajo dobro zdravstveno oskrbo. Če torej razmišljate, da bi svoje počitniške težnje potešili bolj v bližini doma, ker se vam ideja, da vas covid oplazi na kakšnih Filipinih, ne zdi najbolj sanjska, ne boste edini.

#6 Zanesljivi viri informacij

Če vas kljub temu mikajo daljša potovanja, bo pametno sprejeti odločitve, ki temeljijo na redno osveženih podatkih. Vaš novi kompas bo interaktivni zemljevid, ki prikazuje aktualne razmere glede vstopnih pogojev v katerokoli državo sveta. Če pa boste svoja potovanja omejili na staro celino, potem velja spremljati tudi uradno stran Evropske unije, kjer se redno posodabljajo informacije o potovanjih in ponovnem odpiranju meja vseh evropskih držav. Bon voyage.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.