#1 Preveč razmišljanja, premalo akcije

Saj veste, kako pravijo – vsaka ideja je tako dobra, kolikor nam je uspe realizirati. Dolgi elaborati in popisane table z željami so lahko zavajajoči, saj nam dajejo lažni občutek, da intenzivno uresničujemo načrte (naj uganemo, že zadnjih šest mesecev?). Takšno načrtovanje še najbolj tepe perfekcioniste. Kakorkoli obrnemo načrt, v eni točki bomo morali od zapisanih alinej prestopiti k dejanjem.

#2 Odpor do tveganj

Vsak novi podvig je povezan s tveganji, ta pa v groben delimo na visoka, srednja in nizka. In tveganj ne maramo ne glede na stopnje, saj so ta povezana z razočaranji. Teh pa, jasno, nihče od nas ne prenaša dobro. Problem ni v napakah, ampak v tem, da jih radi generaliziramo. Če ste vložili denar v napačen sklad, to recimo še ne pomeni, da so vsi skladi na svetu slabi.

#3 Neizogibna pristranskost

Svetovni nazori v kombinaciji z vgraviranim vrednostnim sistemom so naša sidra. Ta nas varujejo pred kaotičnostjo tega sveta, a nas hkrati tudi omejujejo. Recimo: kako naj ustanovimo lasten start up, če še vedno verjamemo, da sleherno podjetje na svetu obstaja samo zato, da do konca odere svoje stranke? Obrnite perspektivo, da najdete tisto drugo stran razlogov, zakaj bi delali tisto, kar je prav (in si želite). Saj veste, podobno kot 'zakaj bi šel na volitve, saj ničesar ne morem spremeniti', potem pa večina ostane doma.

#4 Roke v zrak

Pa s tem ne mislimo dvignjenih rok na koncertu Metallice, ampak bolj metaforično. Včasih enostavno obupamo. Kar je samo druga beseda za to, da smo vsem novim priložnostim obrnili hrbet in se zakopali v svet udobnih izgovorov. Še vsak od nas je vsaj enkrat padel na to finto.

#5 Zanemarjanje družbenega kapitala

Lahko imamo pet nazivov in zajeten bančni račun, a nam to ne pomaga dosti, če ne maramo ljudi. Večina vizij se namreč uresničuje skozi sodelovalni model, zato boste slej ko prej morali stopiti vsaj malo iz cone udobja in se uriti tudi v družbenih spretnostih. Se strinjamo, kultiviranje odnosov z ljudmi je časovno in energetsko zahtevno. Toda, žal, nujno.

#6 Podcenjevanje spodobnosti drugih

Tole gre običajno z roko v roki z idejo, da vse stvari opravimo najbolje sami. Kar seveda vodi v samozadostnost, ni pa nujno, da vam bo prineslo tudi uspeh. Zaradi tega prepričanja smo lahko osredotočeni na veliko različnih področij hkrati, kar pa v naša življenja istočasno vnaša dobro mero hektičnosti. Ko samozaupanje preraste v ignoranco, vam bo okolica dala vedeti; lahko, da ste najbolj inteligentni v kolektivu, samo to še ne pomeni, da imate tudi najvišjo plačo. Le zakaj?

#7 Zdrs na področju čustvene inteligence

Največkrat se pripeti – ironično, sicer – najbolj inteligentnim ljudem z uglednimi nazivi. Nihče vam ne bo oporekal analitičnega in logičnega pristopa k vsakodnevnim izzivom, toda navsezadnje smo vsi samo ljudje. Senzibilnost v poslu vendarle postaja vrlina. Ta nam pomaga, da drugi naše želje in vizije razumejo bolje. In mi njihove. Kar je odličen način, da opravimo s samosabotažo.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.