#1 Pretirano pripravljena družina

Morda vi na plaži ne potrebujete kaj več kot preveliko brisačo in zaščitno kremo, a ta družina ve, kako se je treba v resnici odpraviti na obmorske dogodivščine. Mama in oče sta spakirala vse, od kruha do auspuha, kot bi rekle naše none. Na prvi videz se zdi, da nameravajo na plaži preživeti vsaj teden dni, a se potem običajno poberejo že v zgodnjih popoldanskih urah, ko jim zmanjka paštete (kriv je oče, ker ni spakiral vseh konzerv).

Na plaži zavzamejo dovolj prostora za udobno garsonjero, samo osnovna oprema pa vključuje počivalnike, mini mizice, tri hladilne torbe in kup podlog, da lahko vsi dremajo na mehkem. Vsak njihov otrok, ki se uspešno vrne iz vode, ima potem za vsak obrok na voljo tri različne menije.

Plaža
"Osem napihljivih izdelkov, šest blazin, dopoldanska žoga, popoldanska žoga, hladilne torbe, likalna miza ... jap, mislim, da imamo vse, da preživimo 3 ure na plaži!"

#2 Neustavljivi športnik

Medtem ko vsi drugi obiskovalci plaže kot nasedli tjulnji ležijo nametani na vse strani, od nekod nenadoma priteče neustavljivi športnik. Oblečen v oprijete tekaške hlače in majico, s čepico na glavi in kmečko zagorelim odtenkom kože, ob dveh popoldne po največji vročini z lahkotnim galopom slalomira med negibnimi telesi drugih plažnikov. Neustavljivi športnik pritegne nešteto začudenih pogledov – le kdo bi sredi poletne vročine, kaj pa šele sredi dopusta, trimčkal po plaži? Je pa hitro jasno, zakaj ima neustavljivi športnik 0 odstotkov telesne maščobe in tri uspešno preživele vročinske kapi.

#3 Častilec sonca

Ko je sonce v zenitu, boste častilca sonca našli na najbolj oddaljeni skali, v lahkotnem dremežu, medtem ko UV-žarki vztrajno pečejo njegovo predano telo. Od daleč je videti kot zapuščen kakec, ko pa pridete bliže, vidite, da je ta temno rjava, prežgana, osušena gmota v resnici čisto zaresen človek. Melanin se pri njem tvori na polnih obratih, če ste dovolj blizu, pa lahko zavohate tudi vonj po kokosovem olju, ki si ga častilec sonca namaže na telo, da pospeši lastno cvrtje.

#4 Neizkušeni častilec sonca

Vsako poletje znova se zažene na plažo v pričakovanju, da bo sonce njegovo bledikavo telo pobarvalo na bolj privlačen ten. Na opozorila se požvižga, zaščitna krema pa se mu zdi le nepotrebno zavlačevanje želenega učinka. Vendarle ima le kratek dopust, zato želi porjaveti v čim krajšem času. Na približno poskuša oceniti, kdaj mora pobegniti v senco, da se izogne mehurjem, a se največkrat ušteje. Če ga čez dan niste videli na plaži, ga boste prepoznali zvečer, ko bo s stisnjenimi zobmi prišepal na margerito in oddajal vonj po jogurtu.

Plaža
"Samo ... še ... pet ... minut. Hej, še kdo vonja pečeno slanino?"

#5 Hasselhoff, 20 let po koncu kariere

Nekoč je bil postaven možakar. Z našopirjenimi prsmi je stopal po plaži in lovil poglede. Danes s seboj nosi četrt stoletja stresa, prepirov, trpkih življenjskih izkušenj, slabih odločitev in še slabših prehranskih navad. Tiste prebavne encime, ki jim je nekoč še uspelo kolikor toliko uspešno predelati dieto čipa in piva, je že davno odplaknilo, zato so edini spomin, ki mu je ostal na tiste čase, izvenserijske kopalke Speedo, v katere se bo stlačil za vsako ceno. Na plaži navkljub nekoliko bolj  zajetnemu vampu še vedno sedi kot absolutni kralj, le da zdaj več nerga in manj kuka za seksi dekleti.

#6 Ekshibicionist

Pravi, da se ne sramuje golote. Da pogosto obiskuje nudistične plaže, včasih pa zaide tudi na kakšno, ki jo obiskujejo bolj zavrti nevedneži. Ampak se ne da motiti. Ko je čas, da premočene kopalke zamenja za nove, se preprosto sleče, malce potrese na soncu, da žarki posijejo tudi tja, kamor običajno ne, in se nato vrne v sprejemljivo stanje. V bistvu nič hudega. Edina žrtev so tako ali tako samo vaša zrkla.

#7 Dopustniški aktivnež

S seboj ima enajst različnih rekreativnih rekvizitov – rolerje, balinčke, žogo za odbojko, harpuno, loparje za badminton, sup, plavutke, masko in še nekaj stvari, ki jih niti ne znate identificirati. Noro se boji, da mu bo na plaži 16 sekund dolgčas, zato pride ustrezno pripravljen. Ko obrne vse rekvizite, ki jih je prinesel s seboj, ga najdete nekje na obzorju, kjer ga gliser kričečega vleče za seboj v napihljivem splavu. Domov gre okrvavljen, ker je s pomola skočil na glavo, ko je bila oseka.

Plaža
"Še en krog potem pa gremo na bungee!"

#8 Zmrzljivec

V senci je pokrit z dvema brisačama. Do vratu. V vodo gre samo do kolen, potem se odloči, da tole vsekakor ni zanj ustrezna temperatura, in se vrne na kopno. Pod brisače. Naslednje leto ga boste našli v toplicah.

#9 Žurer

Že februarja je kupil tiste vodoodporne zvočnike in ni vrag, da jih ne bo v letošnji sezoni spravil v promet. Skupaj z isto mislečimi prijatelji se zasidra na izbrani del plaže, nažge izbrano plejlisto plesne elektronske glasbe in upa, da se bo njegov dan spremenil v MTV Spring Break. Žurerji žejo ves dan odganjajo z rahlo alkoholiziranimi sladkimi pijačami, zato iz ure v uro postajajo glasnejši. A ker popivanje na soncu ni dobra ideja, običajno kar hitro izginejo s plaže, saj jih naslednjih nekaj ur čaka kolektivno bruhanje.

Oglasno mesto

#10 Otrok

Na plaži se otroci pojavljajo v dveh variacijah. Tisti glasni znajo biti nekoliko problematični, ker na napihljivi blazini odveslajo tri metre od kopnega in potem poskušajo vzdrževati odprt komunikacijski kanal z lenim fotrom, ki je ostal na plaži. Na vsak način želijo pritegniti njegovo pozornost, da mu pokažejo, kako učinkovito se otepajo utopitve, a kaj, ko oči izza sončnih očal motri zadnjico 26-letnice, ki se nerodno kobaca v morje.

Druga variacija so tihi otroci. Ti so običajno zbiratelji. Njihov habitat na plaži je tik ob vodi ali pa mogoče nekaj centimetrov v vodi. Tam lahko vestno nabirajo školjke, polžke, kamenčke, smeti in galebja trupla, kar potem mimo pozornosti staršev tovorijo v hladilno torbo.

#11 Super plavalec

Ta čudežni plažnik se razodene šele, ko ga srečate v vodi. Medtem ko vi mirno lebdite v mrtvaku z uhlji pod gladino, da se vaše misli lahko marinirajo v težko pričakovani tišini, od nekod pridivja super plavalec. Za seboj ima štiri ure plavalnega tečaja, zato je prepričan, da je v bistvu polčlovek, poldelfin. Izvaja trike, na tri metre menja plavalne sloge, predvsem pa mu uspe poškropiti vse, ki se znajdejo na njegovi poti. Najhujša nočna mora vseh gospodinj s sveže navitimi lasmi.

Foto material: Profimedia