Drugi scenarij je žal pogostejši in večkrat neizogiben. Zato nizamo nekaj taktik, kako bedno debato spremeniti v skorajda znosno kramljanje z resno omejenim rokom trajanja.

Možnost 1: Prevzemite nadzor

Pri pogovorih, za katere na celični osnovi veste, da se utegnejo končati v slepi ulici, bo potrebne nekoliko več angažiranosti. Bodite vi tisti, ki vodi debato, in sicer tako, da smer pogovora nadzorujete s skrbno postavljenimi vprašanji, ki nimajo preveč odprtih koncev. Namesto da vprašate, kakšni so načrti za reševanje tega problema, hitro preidite k bistvu in vprašajte: "Pošljemo okrožnico ali skličemo upravo?"

Pogovor
"Tole mi boste zdajle zamenjali za sladico, ki ne redi, ali pa bova jutri oba v Slovenskih novicah!"

Možnost 2: Ostanite tiho

Molk je zlato, pravijo. To taktiko lahko predvsem uporabite takrat, ko vas nekdo oblega z neprijetnimi vprašanji, na katera niste dolžni odgovarjati. Saj veste, to je tista točka, v kateri se kvazi preprost dialog spreminja v odkrito zasliševanje in pridiganje. Preden začnete izgubljati energijo za izgovore, si naredite uslugo in utihnite. Biti modro tiho bi moralo sporočiti dvoje: da niste dolžni poslušati mnenj, za katera niste prosili, in da vam je trenutno tišina ljubša od poizvedovanja.

Možnost 3: Spremenite intonacijo

Konflikti so nekaj neizogibnega in slej ko prej boste naleteli na sogovornika, ki vaše tišine bodisi ne bo razumel bodisi jo bo izzval. V takšnem primeru, ne glede na vsebino pogovora, velja poskrbeti za dve neverbalni rešitvi: spoštljiv način govora in tona, ki ne izraža verbalne inkvizicije, ampak mirno diskusijo. Če vam pri tem uspe izraziti tudi iskreno skrb za raziskovanje težave, pa ste sploh na dobri poti do rešitve.

Pogovor
"Absolutno imaš prav. Jaz se moram opravičiti. Opravičujem se, če sem kadarkoli posumil, da tvoje razmišljanje poganja dejanski intelekt."

Možnost 4: Ponovite, kar je bilo izrečeno

Ogromno zamer nastane zaradi slabega sluha ter posledično napačnega razumevanja določenih delov pogovora. Semantične igre so lahko velika past (samo poglejte oglase). Zamere so sploh zoprna stvar, ker se rade dolgo kuhajo, da ne govorimo o preigravanjih določenih stavkov, ki nam potem še ure in ure ne gredo iz glave. Zatorej: bodite pozorni na moteče besede že med pogovorom. Ko kaj ni jasno, prosite sogovornika, naj ponovi stavek. Le tako boste lahko nedolžno opazko ločili od žaljivke, kar pomeni, da bi morala temu primerno upasti tudi frekvenca letečih pepelnikov. Hkrati pa boste dali sogovorniku vedeti, da vas to, kar govori, resnično zanima.

Največji izziv: začnite in končajte pozitivno

Verjemite, tudi mi zavijamo z očmi, ko pišemo te vrstice. Toda dejstvo je, da se je za pozitivne pogovorne spirale treba bistveno bolj potruditi kot za negativne. Ambrose Bierce je nekoč rekel: "Govorite v jezi in zagotavljam vam, da bodo to najboljše besede, ki jih boste obžalovali vse življenje." Zato velja tudi naporne debate začeti v pozitivnem duhu, in jih, če se vendarle prebijete do konca, tudi končati z lepo mislijo. V skrajnem primeru, ko ste točno tri kletvice stran od loputanja vrat in blokiranja na družbenih omrežjih, pa imate na voljo še eno možnost. Enostavno priznajte, da ni vaš dan za takšno debato, in predlagajte, da jo nadaljujete naslednji dan.

Fotografije: Profimedia