Oglasno mesto

Tudi mi bi bili radi v klubu najboljših

Za Bršljanovo ligo (Ivy League) ste verjetno že slišali. Gre za skupino najbolj prestižnih ameriških univerz, ki se redno uvrščajo med vodilne na svetu. Ligo sestavlja osem univerz: Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard University, Princeton University, University of Pennsylvania in Yale University. Vse so znane po ekstremnih kriterijih selektivnosti, zato navadni smrtniki, ki tvorimo 99,9 odstotka svetovne populacije, lahko samo sanjamo o tem, da bi kdaj dejansko sedeli v eni izmed predavalnic Ivy League in pisali pa nareku svetovno uglednih profesorjev. Ki, sodeč po prometu na twiterju, uživajo celo status polnovrednih zvezdnikov.

Eden od zvezdniških profesorjev - Brian Cox. Skoraj tri milijone sledilcev in razprodana predavateljska turneja v 2019. Kdo pravi, da znanstveniki ne smejo nositi usnjenih jaken in imeti svojega menedžerja? Seveda ima tudi čisto svojo spletno stran.

Brezplačni dostopi do najboljših univerz

Ne glede na to, da Bršljanova liga zaračunava žmohtne šolnine svojim strogo izbranim kandidatom, smo v neki točki vendarle dočakali projekt Class Central, ki je na začetku letošnjega leta začel ponujati 450 spletnih seminarjev iz različnih disciplin in ved – popolnoma brezplačno.

Sliši se kot dobrodelni projekt za znanja željno rajo (kar, če smo čisto fer, tudi je), in čeprav so nam vodilni akademski hrami verjetno le za milimeter priprli vrata v neskončni arzenal znanja, se številnih brezplačnih predavanj res ne bomo branili. Na koncu dneva je verjetno bolje obrniti kak seminar, kot pa še eno popoldne potrošiti na video kolažih ljudi, ki se neuspešno upirajo fizikalnim zakonom.

#1 Bitcoin and Cryptocurrency Technologies

Preden obiščete kakšno preplačano predavanje lokalnega strokovnjaka iz kriptovalut, za katerega veste, da vam je še pred dvema mesecema poskušal prodati svojo 'zgonjeno' mazdo, je morda dobro pogledati, kako bitcoin in kriptovalute razumejo na univerzi Princeton. Zakaj se ne bi raje učili od najboljših?

Online učenje
"Kako se sklanja 'kripto?'"

#2 English for Business and Entrepreneurship

Poslovna angleščina je v globalizaciji higienski minimum. In čeprav naša podalpska angleščina v povprečju ne zaostaja dosti za drugimi primarno ne-angleško govorečimi državami, je vedno lahko še boljša. Že zato, ker se ne želimo spotiti vsakič, ko je treba pisno odgovoriti na mail poslovnemu partnerju iz tujine. Dodana vrednost je še v tem, da boste v petih tednih znali spisati konkreten poslovni načrt in ga še suvereno predstaviti v angleščini. Brez zatikanja. Sliši se kot dobra investicija časa, kajne? Ekezekeleke.

#3 Vital Signs: Understanding What the Body Is Telling Us

Vsi, ki smo na veliko spremljali serijo Zdravnikova vest (House MD), lahko zdaj znanje dr. Housa primerjamo s tem seminarjem, da ugotovimo, kako dobro so se izkazali scenaristi. In da pri tem usvojimo še nekaj temeljnega znanja iz anatomije in telesnih funkcij. Kar je sila koristno med pandemijo, ko si vsake pet minut cela svetovna populacija meri telesno temperaturo in primerja nabor aktualnih simptomov.

#4 Positive Psychology: Resilience Skills

Še en seminar, povsem upravičen naše pozornosti. Urjenje v mentalni agilnosti, tehnike soočanja s težavnimi situacijami in tehnike upravljanja anksioznosti. Vse lično zapakirane v štiri tedne dolg seminar in podprte z obsežnimi raziskavami in temeljnimi znanstvenimi dognanji s področja pozitivne psihologije. Vsekakor se sliši kot obvezna oprema za navigiranje po hektični džungli tega našega že malce shizofrenega sveta.

Online učenje
"In takole potem v sklopu neskončnega integrala z integracijsko spremenljivko Pacman poje diferencial."

#5 Everyday Parenting: The ABCs of Child Rearing

Vse o vaših sončkih, potomcih, prestolonaslednikih ali kakorkoli jih že opredeljujete, predvsem pa o tem, kaj morate narediti, da bo vaše dete vendarle postalo tista verzija vas samih, ki ste jo pred četrt stoletja sicer načrtovali zase, a vas je vmes prehitelo življenje. Seminar temelji na učinkovitosti različnih novodobnih prijemov in pristopov, ki jih npr. izražamo s primerno gestikulacijo. Osredotočeno na tisto, kar je dokazano, da zaleže bolje kot klofute.

#6 Introduction to Negotiation

Verjetno ga ni med nami junaka, ki se vsaj enkrat v svoji karieri ni kolosalno nategnil, ko se je za pogajalsko mizo usedel nepripravljen in je potem iz najbolj temačnih kotičkov zavesti vlekel na dan sramotno kilave argumente. Hitri primer: ko vas bodoči delodajalec prijazno vpraša, kakšna je bila vaša plača v prejšnji službi in vi pač bleknete resničen znesek. Napaka! Ker bodo naslednje njegove besede: “Dobro, predlagam, da potem tudi mi začnemo kar od tam.“ Šah mat. Seveda je tu še kup drugih pogajalskih trikov, ki jih je vredno usvojiti, še preden svoj življenjepis pošljete Jeffu Bezosu. Pogajanje je veščina, zakaj je torej ne bi obvladali?

Fotografije: Profimedia