Mi je približno jasno, kakšen je vaš prvi odziv: gnus, strah, odpor. Razumljivo, vendarle so to živali, ki jih enačimo s smetmi in kugo, kot ljubeče spremljevalke pa se zdijo smiselne le za v kakšno epizodo serije Njegova temna tvar (His Dark Materials). Vseeno mi dovolite, da vas poskusim prepričati o nasprotnem – že več let sem ponosni lastnik podganic in obljubim vam, da to nikakor niso grozeče kanalizacijske pošasti, temveč ljubeče in zelo inteligentne zverinice.

Oglasno mesto

1. So zelo inteligentne

Prav tako kot ljudje se tudi podgane odločajo glede na to, kaj vedo in česa ne. To deduktivno razmišljanje jih sicer ne bo vodilo do formalne izobrazbe, so pa zato nadvse učljive živali. In podobno kot mi so presenetljivo samozavedne, česar od malih voluharjev vsekakor ne bi pričakovali. Odzivajo se na svoje ime in recimo jasno pokažejo, ko si želijo zapustiti kletko, ker bi se rade družile z lastniki. Podobno kot mački tudi podgane svoje ljubljene humanoide potem v znak ljubezni 'umivajo'. Preveč informacij za prvi zmenek s podgano? Štekam.

Podganice
To sta Luke Roberts in Jess Timmis, v njunih rokah pa Frankie in Freddie, podganji parček, ki ga boste videli v Guinnessovi knjigi rekordov 2021. Frankie je naredil največ trikov s tačkami v 30 sekundah, Freddie pa največ skokov skozi obroč v 30 sekundah.

2. So empatične

Če v bližino podgane postavimo drugo podgano, ki je ujeta v past, bo prosta podgana tisti drugi pomagala, da se reši in pobegne. Mar ni to fascinantno? Podobno se zgodi, če podgano soočimo z izbiro med zaprto čokolado in zaprto podgano. Premetena zverinica bo najprej rešila zaprto kolegico in si potem z njo celo delila čokolado. To so vse značilnosti socialnih in empatičnih bitij, ki so jih znanstveniki ugotovili v raziskavi leta 2011.

3. So zelo čiste

Podgan nam običajno ni treba umivati, saj so pri čiščenju samih sebe precej natančne. In kar je še boljše, ne čistijo samo sebe, ampak tudi svoje sostanovalke, in kot smo že omenili, poskušajo čistiti tudi svoje lastnike. Je pa kar zanimivo, kakšni dvomi te začnejo preganjati o lastnih higienskih standardih, če se še podgani zdiš potreben umivanja. Še to – nekatere podgane celo lično urejajo svojo hrano.

Ruth Doolitle
Ruth Bradshaw, ki ji pravijo kar 'resnična dr. Dolittle', je terapevtka za živali. V svojem naboru domačih ljubljenčkov ima tudi radovedno podganico.

4. So zelo ljubeče

Podobno kot tradicionalni domači ljubljenčki imajo tudi podgane zelo različne osebnosti. Medtem ko se samičke rade podijo okoli, raziskujejo svet in jih lahko naučimo marsikaterega trika, bi samčki raje poležavali in se pustili razvajati v našem naročju. Ker so zelo socialna bitja, jih moramo skorajda nujno imeti vsaj v paru, če ne kar v tropu, seveda ločene po spolu, ker vas sicer zna pričakati kar nekaj cvilečih presenečenj.

5. So precej nezahtevne

Podgane ne lajajo, ni jih treba v dežju peljati na sprehod, da opravijo svojo potrebo, in ne zahtevajo neprestane pozornosti, zaradi česar so idealni hišni ljubljenčki za ljudi s hektičnimi urniki in kroničnim pomanjkanjem prostega časa. Sicer potrebujejo nekaj prostora za tekanje po kletki in tudi nekaj prostih uric zunaj kletke, da lahko skačejo po svojih lastnikih, ampak se običajno kaj hitro zavlečejo nazaj na svoj domači kupček in zaspijo.

Podgana Gus
To je Gus in Gus je slikar. S tačkami ustvarja živopisne abstraktne stvaritve, ki jih njegova lastnica, 19-letna Jess Indesth, prodaja na spletu. In posel kar cveti. Gusove sličice so potovale celo v Južno Korejo in na Novo Zelandijo. Doslej je mali Gus zaslužil že 1200 funtov!

6. Rade se smejijo in žgečkajo

Da, podganice se smejijo! Znanstveniki so dokazali, da so visoko frekvenčni zvoki ob žgečkanju dejansko oblika smejanja in da podgane v tem uživajo (če jim takrat paše, seveda, saj nobeno zavedno bitje ne mara, da ga kdo žgečka, ko recimo spi). Obenem je tudi dokazano, da se podgane celo bolj navežejo na ljudi, ki jih crkljajo, jih žgečkajo in s tem – očitno – tudi nasmejijo.

Fotografije: Profimedia