Oglasno mesto

The Cube test

(Hitra navodila: ko kliknete na povezavo, se odpre Facebook stran in se predvaja video, ki je v bistvu že test, ki takoj na začetku veli, da si predstavljajte, da hodite po puščavi. Potem se nizajo vprašanja, na katera si zamislite odgovore, obrazložitev vaših odgovorov pa vas čaka na koncu.)

Kaj: The Cube test je stara japonska psihološka igra, s katero boste v pičlih 4 minutah prišli do uvidov, za katere klasična psihoterapija potrebuje več mesecev. Hej, nismo rekli, da morate ukiniti tradicionalne seanse s kavčem in odpovedati terapevta, ki ga zadnjih nekaj mesecev tako ali tako vidite samo še prek Zooma. Pravimo le, da zna biti ta konkretni test res dober lakmus za vaše trenutno psihično stanje.

Preizkus: Že med testom nas je mučila radovednost. Kaj pomenijo vsi ti simboli in kako so povezani med sabo? K sreči se vprašanja nizajo tako hitro, da pozabimo na špekulacije in se osredotočimo samo na odgovore. Zanimivo je tudi to, da prav dosti nismo premišljevali in analizirali. Odgovore smo kar streljali – to pa se pri tovrstnih testih vedno izkaže za dobro potezo. 

Rezultat: Ni kaj, Japonci dobro zarežejo v psiho! Test elegantno secira naše najbolj intimne naravnanosti do sebe, sveta in bližnjih. Navdušeni nad procesom smo ga nemudoma preverili še v ožjem socialnem krogu. Zdaj vemo, s kom imamo opravka!

16personalities.com

Kaj: To, da je dotični test rešilo skoraj 324 milijonov ljudi po svetu, je verjetno zadosten argument, da se ga lotimo tudi sami. Drugi močni argument pa je, da temelji na teoretičnih paradigmah velikana analitične psihologije Carla Gustava Junga. Pokvarek: zanj si je avtorica tega teksta vedno skrivoma želela, da bi bil njen dedek.

Preizkus: Precej standardiziran vprašalnik je enostavno razumljiv, rešili pa ga boste v dobrih petih minutah. In to bo verjetno pet najbolje investiranih minut v vašem dnevu (poleg tistih 200 trebušnjakov, ki jih zdaj, ko so telovadnice zaprte, vedno vestno naredite pred večerjo, kajne?).

Rezultat: Po testu se vam prikaže ličen, grafično dodelan pregled, razdeljen na štiri sklope: energija (kam usmerite največ mentalne energije), značaj (znate mirno dati odpoved v službi ali raje dosmrtno užalite kolektiv), življenjske taktike (načrtujete ali se skozi življenje sprehajate po principu carpe diem), ter identiteta (jo imate, če da, kakšna je, in če ne … no, potem bo treba rešiti še kakšne druge teste). Kot bonus velja omeniti še dodaten natančen opis vašega osebnostnega tipa po temeljnih področjih življenja, kot so delo, partnerstvo, starševstvo, prijateljstvo itd. Si upate sami sebe definirati tako natančno?

Osebnosti
"Moj bivši mi je vedno govoril, da nimam osebnosti, kar je smešno, ker je on imel tri."

Berkley Emotional Intelligence test

Kaj: Test, ki ga je zasnovala ugledna akademska ustanova Berkley, vam bo prikazal 20 izrazov na obrazih ljudi, vi pa boste morali ugotoviti njihovo čustveno stanje. Kot vam pove že samo ime, bo tale preskus pokazal, kje na spektru čustvene inteligence ste oziroma ali ste sploh na tem spektru.

Preizkus: Prva fotografija, kiksnemo. Druga, takisto. Pri tretji in četrti gre že malo bolje, ampak nekaj kritike bo tule vendarle potrebne. Kot prvo, gre za igrane izraze na obrazu, ki se vseeno nekoliko razlikujejo od tistih, ki so nam znani iz resničnega življenja. Kot drugo, če nekdo nagne glavo postrani in privzdigne kotičke ustnic, to res pomeni, da flirta? Če ja, potem je morda čas, da zamenjamo svojo tajsko maserko.

Rezultat: Eh, tole ni za nas. Izpadli smo kot totalni čustveni tepčki, čeprav nam baje v resničnem življenju ne gre tako slabo. Očitno slabo reagiramo na zaigrane obraze, kar bi po svoje morala biti odlika, ampak pustimo podrobnosti.

Personality Test

Kaj: Test, ki vam izmeri 5 najmočnejših osebnostnih lastnosti. Sestavljen je iz 120 trditev, ki jih ovrednotite na 5-stopenjski lestvici. Časovna investicija: 15 minut.

Preizkus: Klikanje po trditvah je zabavno, zadnji del, ko izpolnjujemo svoje poklicne podatke, pa je malo dolgočasen, a žal nujen na poti do končnega rezultata.

Rezultat: Končna analiza se deli na 5 sklopov: odprtost do izkušenj (tu kotirate visoko, če bi lahko recimo delo v knjižnici brez problema zamenjali za službo na naftni ploščadi), delovna etika (v teh čudnih časih, ko je razdalja med delovno mizo in posteljo krajša, je fino preveriti, kje na osi delovne vneme ste), ekstravertiranost (če imate poseben make up za sestanke prek Zooma, kotirate visoko, če imate izklopljeno kamero, pa malce nižje), lestvica strinjanja (se vam ideje sodelavcev vedno zdijo bedaste? Potem je bolje, da opravljate dela, ki so bolj samotarska, kot je recimo pisanje tega besedila). Zadnji, peti sklop pa meri vašo naravnanost do stresnih situacij (tudi tu smo kar malce zadovoljno pocmokali, ko smo dobili kvantificirano potrditev, da se zlahka vznemirimo – a bejž?).

Fotografije: Profimedia