Oglasno mesto

Prav vsi lastniki psov, mačk, hrčkov in vseh drugih živalic, ki so si jih izbrali za razširjeno družino, že od začetka decembra z nelagodnostjo pričakujejo bližajoče se praznike, vedoč, da jih vedno spremljajo nadležne petarde. Zakaj so še vedno dovoljene, nam tako ali tako ni jasno, zato še kako vneto podpiramo vsakoletno akcijo 'Petarde? Ne, hvala!' Letos so akcijo naravnali letu 2020 primerno - kliknite in poglejte, kakšno pot so ubrali. 

Ob vsakem glasnem poku potem mirijo prestrašena bitjeca in upajo, da je bil to zadnji. Ker smo tudi mi že v pripravljenosti, da na silvestrovo stojimo ob strani svojim prestrašenim ljubljenčkom, smo se odločili povprašati še nekatere znane Slovence in Slovenke, kako oni preživljajo najdaljšo noč s svojimi kužki in mucki.

Alenka Godec, glasbenica

"Pirotehnika se mi zdi ena od najbolj nesmiselnih zabav, poleg vsega pa je še škodljiva in nevarna. Zato vedno dam svoj glas proti uporabi pirotehnike, proti petardam še posebej. Opažam sicer, da se z leti pokanje umirja, zato verjamem, da bo prišel tudi čas, ko bomo praznovali brez tega.

Pri nas imamo zdaj dve psički. Chilly, naša prva posvojenka, se grozno boji pokanja in njeno trpljenje, ki ga doživlja ob pokanju, je resnično težko gledati. Lucy, naša druga posvojenka, se je lani izkazala za bolj skulirano in se mi zdi, da je s svojo držo vsaj malce vplivala tudi na Chilly. Ker je po navadi najhuje tam med 23. in 1. uro poskrbimo, da psički potrebo opravita pred tem. Okna so seveda zaprta, televizija pa bolj naglas kot običajno. Chilly se najraje zateče v kopalnico, zato ji tja damo posteljico. Ko se pokanje umiri, ju spet peljemo ven. Prav odleže nam, ko je bombardiranje mimo in lahko zadihamo bolj sproščeno."

Alenka Godec
Legendarna glasbenica Alenka Godec s Chilly in Lucy.
Oglasno mesto

Neisha, glasbenica

"V prvi vrsti upam, da bo čim več ljudi podpisalo peticijo proti uporabi pirotehnike, ki kroži po internetu. Vesela sem, da se ta umika, čeprav počasi, s prodajnih polic veleblagovnic. In kot tretje, hvala bogu, da živim na obrobju Ljubljane, blizu gozda v olikani soseski, tako da tu ni toliko razgrajanja in neotesancev s petardami. Pokanje je za živali zelo strašljivo in boleče ter jim povzroča hudo stisko. Tudi mene strašansko moti, ker imam zelo občutljiva ušesa, hkrati pa v tem ne vidim tudi nobenega čara."

Neisha
Neisha in Muki
Neisha
Neisha ima dve mačji razvajenki - Muki in Buffy

Uroš Smolej, igralec

"Edini pok, ki je sprejemljiv, je pok zamaška penine. Vse drugo povzroča velik strah in stisko pri psih in najbrž tudi preostalih domačih živalih. V dneh, ko je pirotehnika dovoljena, moji psički mešanki Katka in Metka potrebujeta večjo pozornost in preživita več časa notri, kjer se počutita varneje. K sreči v moji okolici ni pretirane uporabe petard in podobne pirotehnike, tako da prehod v novo leto po navadi mine dokaj nestresno."

Uroš Smolej
Katka, Metka in igralec Uroš Smolej

Hannah Mancini, pevka

"Absolutno sem na strani živali! Petarde in druga pirotehnika so moteče in tudi nevarne, tako za živali kot tudi človeka. Sama imam to srečo, da je naša Flora (posavski gonič) zelo odporna proti pokanju in res nima težav v časih, ko pokajo petarde. Vem pa, kaj to povzroča živalim sicer, in tega ne odobravam. Takoj podpišem, da se ukinejo in prepovejo. Upam, da bo letos vsem hišnim ljubljenčkom prizaneseno s pretiranim pokanjem."

Hannah Mancini
Hannah Mancini s Floro
Oglasno mesto

Gašper Rifelj, glasbenik

"Doma imamo švicarsko planšarko Lori, ki je zares najbolj ljubeč pes, kar smo jih imeli. Je praktično del naše družine. Vsako leto med novoletnimi prazniki, ko je petard zares veliko, jo zapremo v garažo, kjer ima urejen svoj prostor in se počuti varno. Poleg tega, da je prostor res dobro zvočno izoliran, pa ji prižgemo še glasbo, po navadi klasično, ki jo zelo pomiri, tako da jo na tak način ubranimo pokanja petard."

Gašper Rifelj
Glasbenik Gašper Rifelj in švicarska planšarka Lori
Lori
Po igri se je potrebno malce zlekniti ...

Dejan Kranjc, glasbenik

"Pri nas imamo zelo radi pse in sem tudi ponosni lastnik črne labradorke z imenom Črna, ki je res pravi cuker. Doma ima urejeno pravo rezidenco z notranjim del, kjer je dodatno še pasja koča, in pa zunanji del, ki je posebej pod streho. Lahko bi rekli, da je to njena nočna rezidenca. Ima pa tudi odprti del, kjer ima ograjen cel travnik in še dodatno pasjo kočo pod streho.

Lahko rečem, da ji res nič ne manjka. Imamo tudi to srečo, da se strel, streljanja, petard in ognjemeta ne boji, zato nam s tem ne povzroča skrbi. V teh zimskih dneh pa seveda dodatno poskrbimo za psičko Črno, da ji v pasjo uto dodamo toplo odejico in da ji čim večkrat menjamo vodo, da slučajno ne zmrzne."

Dejan Kranjc
Labradorka Črna in glasbenik Dejan Kranjc

Manja Stević, voditeljica in oblikovalka

"Ko gre za mojo psičko Dallas, pasme kitajski goli pes, naredim vse, da ji je lepo. Ko je bila dovoljena pirotehnika, je bilo vedno najtežje. Revica se je ves čas tresla in bila prestrašena, kot da bi ji šlo za življenje. Vedno sem jo zato imela pri sebi v naročju, prižgala sem glasbo, da je malo ublažila pokanje.

Dallas je danes stara že 12 let in z leti je izgubila tudi sluh, tako da če gledam s pozitivne plati, nima več težav s pokanjem petard in pirotehnike. (smeh) Vsekakor pa vem, kaj to pomeni za živali, ki ob tem res doživljajo stres. Takrat potrebujejo našo bližino in miren, varen prostor."

Manja Stević
Ko se Dallas crklja s svojo Manjo

Matej Zemljič, igralec

"Pri nas doma nam družbo in veselje prinaša samojed Princ, ki se tako kot večina hišnih ljubljenčkov zelo boji petard in pirotehnike. Zdi se mi celo, da to vsako leto težje prenaša. Ko se začne vsa ta evforija, poskrbimo, da doma ni nikoli sam, in se trudimo prostore čim bolj zvočno izolirati. Da se lažje pomiri, mu pomagamo tudi s homeopatskimi zdravili."

Naslovna fotografija: Glasbenik Dejan Kranj, član skupine Poskočni muzikanti, zdaj seveda že brez tiste slavne irokeze, v družbi radovedne labradorke Črne. Vse fotografije: Osebni arhiv.