Albert Einstein: Eseji iz humanizma

Družbeni in politični pomisleki, ki jih je veliki um 20. stoletja zapisoval med letoma 1931 in 1950, so povzročili nemalo založniških preglavic predvsem v ZDA, ki niso bile nikoli naklonjene globljim razlaganjem socializma.

Stopnja odpora: prepoved

Hubert Selby Jr.: Zadnji odcep za Brooklyn

Nefiltrirana pripoved o tem, kakšne so bile v 60. letih prejšnjega stoletja ulice newyorškega Sunset Parka, in o tem, kako je družba postala … bolna. Iskrene upodobitve prepovedanih tem (droge, prostitucija, družinsko in ulično nasilje, nasilje nad samim seboj …) pa so noveli dale črno piko v Veliki Britaniji in Italiji. Ko so se strasti malo umirile (torej 30 let pozneje), pa je pripoved doživela tudi filmsko adaptacijo, ki jo je režiral Uli Edel.

Stopnja odpora: tožba

Lewis Carroll: Alica v čudežni deželi

Izjemno psihedelična pripoved o paralelnem svetu, do katerega imajo dostop samo otroci z bujno domišljijo in redni uživalci polsintetičnih halucinogenih drog, je na Kitajskem kmalu po izidu doživela hladen tuš. Razlog: živali nikoli ne bi smele uporabljati jezika in se nikoli ne smejo obravnavati na isti ravni kot človek, je zaključil guverner province Hunan.

Stopnja odpora: popolna prepoved

Bret Easton Ellis: Ameriški psiho

Verjetno ga ni amaterskega poznavalca pop kulture, ki si ni ogledal tega kultnega filma iz 90. let, vam pa bo seveda vsak vestni bralec Eastona Ellisa zagotovil, da je knjižna različica precej bolj ekstremna v slikovitem opisu nasilja. Očitno slika vendarle ne pove več kot tisoč besed. Zaradi intenzivnega doživljanja pripovedi med letoma 1995 in 2000 knjige praktično ni bilo mogoče kupiti. V Nemčiji, Avstraliji in Novi Zelandiji pa si moral biti polnoleten, da si jo lahko prebral.

Stopnja odpora: prepoved.

Toni Morrison: Ljubljena

Srce parajoča pripoved o času po ameriški državljanski vojni, krutem suženjstvu ter epohalnih razsežnostih rasizma. Kot zanimivost lahko omenimo, da je delo leta 1988 prejelo Pulizerjevo nagrado, od leta 2007 pa ga ni več v šolskih kurikulumih v nekaterih ameriških izobraževalnih ustanovah. So stvari, ki se lahko zgodijo samo v Ameriki.

Stopnja odpora: delna prepoved

Vladimir Nabokov: Lolita

Še vedno do skrajnosti kontroverzna zgodba, ki se razpleta med izzivalno 12-letnico in 37-letnim profesorjem književnosti, ki nastopa v dvojni, sila kontradiktorni vlogi: kot očim in ljubimec. Skratka zgodba, po kateri se pišejo kazenski zakoniki. Zdaj si pa predstavljajte, kako se je morala ta novela obnesti v 50. letih prejšnjega stoletja.

Stopnja odpora: popolna prepoved v Franciji, Belgiji, Argentini, Veliki Britaniji, Novi Zelandiji, Avstraliji in Južni Afriki.

Naslovna fotografija: Utrinek iz filma Ameriški psiho (Profimedia)