#1 Pes ima občutek za čas

Pes ve, kdaj ste ga doma pustili eno uro in kdaj pet ur (čeprav ste mu obljubili drugače). Prav tako psi vedo, kdaj se vračate z dela, predvidijo pa tudi čas za redni sprehod. Še dobro, ker bi zelo težko nosili ročne ure.

#2 Vedo več, kot si mislimo

Šolan pes bo prepoznal vsaj 250 besed. To je toliko, kot jih prepozna povprečen dvoletnik. Razlika je le, da bo vaš mali kmalu iz njih tvoril stavke, Fido pa bo bolj ali manj ostal na istem delu krivulje učenja. Bo pa zato hitreje zaznal vaša čustva, zlasti strah. Dobesedno zavohal ga bo. Zakaj? Ker ima čut za vonj 10.000-krat bolje razvit kot človek.

#3 Beli modrooki muci so po večini gluhi

Kar je dobro vedeti, preden posvojite sicer neverjetno ljubke modrooke mačje kepice. Razlog je v genetski napaki, možnost, da bo Snežko gluh, pa je kar 65- do 85-odstotna. Če takšno različico že imate doma, zdaj veste, zakaj vas ignorira tudi, če ropotate s škatlo z briketi.

#4 Mačke zaznajo vonj z odprtimi gobčki

Včasih naše mačke dajejo vtis, kot da se režijo. Toda gobčki imajo v resnici žlezo, ki jim pomaga zaznati vonjave. Režeče se mačke v resnici samo na polno vohajo. Se nam pa na notri smejejo vsakič, ko za njimi vestno čistimo njihove iztrebke.

#5 Stari Egipt je bil nor na mačke

Za starodavno civilizacijo severovzhodne Afrike je bila mačka sveta žival. Tako sveta, da so po njih imenovali celo svoje otroke. Boginja, ki je bila upodobljena kot polženska in polmačka, se je imenovala Bastet. In če ste v starem Egiptu kaj hudega storili mački, so vas enostavno usmrtili.

#6 Tudi psi imajo dolgo zgodovino

Živalska vrsta šteje kar približno 31.000 let. Če vas ob tem zanima, kako so bili videti prapsi, si oglejte sibirskega haskija, saj je ta čudoviti pasji primerek od vseh pasem najbolj ohranil svoj prvotni videz.

#7 Mačke ne prepoznajo sladkega okusa

Zato nima smisla z njimi deliti vaših najljubših piškotov. Raje bodite radodarni s kakšnim svežim lososom ali tunino. Naj pa vas na tem mestu spomnimo še na nekaj, kar večina lastnikov mačk dobro ve – mačja prebava praviloma ne presnavlja laktoze, a ker mačke ne berejo Mozaika, tega ne vedo in bodo vseeno radostno žlampale vsako ponujeno kapljico. Prebavne motnje, krči, tudi gastritis, pa so stvari, ki bodo močno zagrenile življenje tako mački kot tudi lastniku.

#8 S psom hitreje do zmenka

96 % moških in žensk bo odklonilo zmenek z nekom, ki ne mara psov. Kar se čisto vsakomur, ki ima psa, zdi popolnoma logična in smiselna odločitev. V bistvu se to zdi smiselno kar vsakomur, ki ima rad živali. Zdaj veste, kaj morate nujno dodati na svoj profil na Tinderju.

>

#9 Še vedno ne vemo, zakaj mačke mijavkajo

Mačja vokalizacija naj bi na neki način posredovala čustva in fiziološke potrebe, a več kot to navkljub znanosti še vedno ostaja uganka. Lastniki mačk sčasoma razumejo, kdaj mačka mijavka in kaj s tem sporoča. Recimo: "Hej, človek, posoda za hrano je prazna. A moramo res to vsak dan jemati znova?" In: "Samo povem, da grem zdaj na stranišče, da ne bo potem panika, ko bo spet smrdelo in boste panično iskali moj morebitni odvajalni zdrs."

So pa nedavno tega razvili aplikacijo MeowTalk, ki deluje kot Shazam za mijavkanje. Maček mijavka, telefon prisluhne in identificira, ali je to mijavkanje jeza, sreča ali samo mimobežno kramljanje s svetom. Preizkusite, če imate mačka, ki ima veliko za povedati.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.