Vse tekme svetovnega prvenstva v moškem rokometu si lahko v živo ogledate na televizijskem programu Arena Sport. Tu pa so tiste, ki vas v naslednjih dneh verjetno najbolj zanimajo:

SPORED TEKEM SKUPINE H

Prizorišče: Borg El-Arab

1. krog: četrtek, 14. januarja, ob 18.00 (po našem času):
SLOVENIJA : JUŽNA KOREJA

2. krog: sobota, 16. januarja, ob 18.00 (po našem času):
RUSIJA : SLOVENIJA

3. krog: ponedeljek, 18. januarja, ob 18.00 (po našem času):
SLOVENIJA : BELORUSIJA

Zdaj veste, kdaj morate biti pripravljeni za navijanje. A pri navijanju je običajno nekako takole: kadar naši zmagujejo, smo zmagali vsi, kadar naši izgubijo, pa so izgubili oni. Uspehi domačih športnih reprezentanc so kot kometi - redko pridejo, ko pa jih končno uzremo, razsvetlijo naše dnevne sobe. In naša srca.

Rokometaši niso izjema. Že leta so v evropskem in svetovnem vrhu. Apetiti so in so bili tudi pred letošnjim svetovnim prvenstvom, ki se bo od 13. do 31. januarja odvijalo v Egiptu in ga lahko spremljate na programu Arena Sport, precej veliki (kljub zadnjemu spodrsljaju proti Nizozemcem).

Le kako ne bi bili! Še pomnite zadnje svetovno prvenstvo, na katerem so fantje bronasto kolajno izmaknili večnim tekmecem Hrvatom? Ko je po prvem polčasu že kazalo, da nam ne bo treba odpirati šampanjcev, saj so sosedje povozili naše z rezultatom 18 : 13, so se v drugem naši vrli fantje vrnili z rezultatom polčasa 18 : 12 ter zmago pripeljali domov. "Obramba Lesjaka, podaja Dolencu, žoga do Bezjaka iiiiiiin … Mačkovšek za zmago!!!!!" Šah-mat, game-set-match, žoga-mrež'ca ali kakorkoli se temu že reče pri rokometu. Potem pa takoj v tisto ponarodelo himno - kdor ne skače ni Sloven'c!

Kako pa je presek slovenskega rokometa videti v številkah?

8

Tolikokrat se je izbrana slovenska rokometna vrsta pomerila z drugimi reprezentancami na svetovnih prvenstvih. Prvič leta 1995, ko se je igralo na Islandiji, zadnjič pa leta 2017, ko je gostiteljica svetovnega prvenstva bila Francija. 

3

3 kot tretje mesto! Ob živčnem grizljanju čipsa in poplakovanju suhih ust z mehurčkastimi pijačami smo bili na reprezentante najbolj ponosni, ko so nam navijačem in kakopak svoji domovini (in predsedniku Borutu Pahorju, ki jih je ob priložnosti še odlikoval) ravno na prvenstvu v Franciji prigarali bronasto kolajno. 

23

Trenutno mesto Slovenije na svetovni jakostni lestvici moških reprezentanc v rokometu. Hej, v nogometu smo šele na 62. mestu, nekoliko bolje pa se držijo košarkarji, ki so na 16. mestu lestvice FIBA. Na prvem mestu med moškimi reprezentancami v rokometu je Danska, zmagovalna reprezentanca zadnjega svetovnega prvenstva leta 2019.

702

Tolikokrat je zažvižgalo mimo glav nasprotnikovih vratarjev, ko je proti njim zalučal žogo Luka Žvižej. Za reprezentanco je igral med letoma 2001 in 2016. 697-krat pa je mrežo natrgal njegov dolgoletni soigralec Aleš Pajovič, ki je trenutno selektor avstrijske reprezentance.

Luka Žvižej
Luka Žvižej, nekdanji reprezentant, olimpijec in najboljši strelec v zgodovini Slovenije, bo v času prvenstva na Arena Sport sodeloval kot strokovni komentator.

1

Samo en pošten udarec z roko v oko in svetovni prvaki Hrvatje so se v polfinalu evropskega prvenstva leta 2004 (igralo se je v Sloveniji) morali posloviti od finala. Ni kaj dodati, rokomet je pač kontaktni šport. Prejemnik udarca: Petar Metličić. Pošiljatelj udarca: Aleš Pajovič. Slovenci so potem v finalu izgubili proti Nemcem. Škoda.

225

Toliko reprezentančnih tekem (in fizioterapevtskih posegov po njih) je odgaral Uroš Zorman. Prej odličen plejmejker, danes pa ob črti igrišča kriči na neposlušne in po ramenih treplja poslušne rokometaše kluba Trimo Trebnje.

4,25

Povprečje danih golov na tekmo bivšega reprezentanta Dragana Gajića. Bivši zato, ker ga na prvenstvu ne bo, bosta pa tam Jure Dolenec in Vid Kavtičnik. Prvi polni svojo statistiko s frekvenco 3,59 gola na tekmo, drugi pa z rahlo umirjenim tempom 2,76 gola na tekmo. Hej, veteran je že.

10

Toliko selektorjev se je že zamenjalo na klopi slovenske rokometne reprezentance. Bivši jugoslovanski reprezentant Veselin Vujović jo vodi že vse od leta 2015, zato mu lahko potihoma zaploskamo – je namreč selektor z najdaljšim neprekinjenim stažem. Jugoslovanska šola!

Veselin Vujović
"Mislim, halo!"

192

Povprečna velikost slovenskega moškega rokometnega reprezentanta v centimetrih. Najvišji Borut Mačkovšek je pridno jedel žgance in se ustavil tam kot Luka Dončić (pri 203 cm). Ne bi se ga branili niti v košarkarski reprezentanci. Miha Zarabec pa je s svojimi 177 cm najnižji v reprezentanci. Je pa zato toliko hitrejši in tehnično vrhunsko podkovan!

11

Iz toliko klubov prihaja 18 reprezentantov, ki se bodo prerivali na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Le trije branijo barve kakšnega domačega kluba. To so igralci kluba Celje Pivovarna Laško Tilen Kodrin, Klemen Ferlin in Kristjan Horžen, preostali pa so vsi legionarji, ki sicer igrajo v tujini. 

18

Že 14. januarja se bo ob 18. uri po domačem času Slovenija v preštevanju reber, izravnavanju čeljusti, brcanju v piščali in občasnem streljanju na gol pomerila z Južno Korejo. Izbrano vrsto južnega dela azijskega polotoka je lahko upravičeno strah, saj so jih podalpski medvedje na uradnih turnirjih že dvakrat pošteno stresli iz hlač. Ob 18. uri po našem času pa se bodo odvile tudi preostale tekme naše reprezentance.

Fotografije: Profimedia