#1 Vsak teden ena nova jed

Če ste radi hrustali okusne obroke v svojih najljubših restavracijah, potem vas je pandemična situacija nekako prisilila, da ste začeli gledati v domače kuhinjske lonce. In hitro ugotovili, da je meni 'a la doma' precej okrnjen. Ni kaj, treba bo posodobiti nabor jedi, seveda znotraj še sprejemljivih časovnih okvirjev. Sprejemljiv standard mora še vedno dopustiti približno 30 minut priprave med enim in drugim sestankom prek Zooma. Potrebujete začetno usmeritev? Kliknite tule za 30-minutne rešitve.

#2 Več knjig

Vsak vsaj malo bolj razgledan človek bo prikimal ob trditvi, da si obzorja lahko širimo na dva učinkovita načina: bodisi veliko potujemo bodisi veliko beremo. In ker kaže, da leto 2021 ne bo ravno plodno popotniško leto, je morda čas, da obnovite članarino v svoji lokalni knjižnici.

Oglasno mesto

#3 Prostovoljno delo

Čudni časi bodo manj čudni, če bomo ljudje prijaznejši drug do drugega. In verjetno ne bo treba pogledati dlje od soseske, da bi naredili nekaj dobrega. Vprašajte, ali potrebuje pomoč, prinesite upehanemu stricu stvari iz trgovine, namestite starejšemu gospodu internet, naučite staro mamo uporabljati pametni telefon. Prijaznost zmanjšuje stresne hormone in zagotavlja boljši spanec.

#4 Med telovadbo poslušajte avdio knjige

Ni nujno, da je vse, kar utripa med 120 in 140 udarci na minuto in vam v uhelj niza najbolj enostavne rime, prijetno za vadbo. Imeli boste dneve, ko vam glasba enostavno ne bo sedla, lahko pa boste preutrujeni, da bi brskali za novimi komadi. Avdio knjige so odlična alternativa! Predlagamo: Tadej Golob: Nespodobni odvetnik.

#5 Obesite na steno kakšno družinsko fotografijo

Dolgo smo se upirali fotografskim upodobitvam članov, ki nam redno sedijo nasproti jedilne mize in z nami prebadajo solato, a smo v neki točki ugotovili, da imamo vsi omejen rok trajanja in da to boleče spoznanje lahko vsaj malo umilimo s kakšno noro družinsko fotografijo. Tako se lahko vsakič ob pogledu nanjo pretvarjamo, da smo vsaj za trenutek zamrznili čas.

#6 Prakticirajte hidroterapijo

Naslov se sliši blazno učeno, ampak v bistvu samo želimo povedati, da si enkrat na teden privoščite vročo kopel, potem pa se, če ste dovolj pogumni, oprhajte s hladno vodo. In nato spet ponovite. Hidroterapija ima že stoletja pozitivne učinke na boleče in vnete mišice, zato se velja malo razvajati kar doma. Po navdihu Witcherja torej nekako takole:

#7 Razdelite domača opravila

Če vam doma ne prihaja čistit prijazna teta, potem se zagotovo večkrat znajdete v situaciji, ko drgnete vodni kamen s ploščic v kopalnici in z dolgim nosom razmišljate, kako bi raje počeli kaj bolj prijetnega. Ne delajte napake večine na red in čistočo zapriseženih nevrotikov, ki verjamejo, da najbolje vse počistijo sami. Razdelite delo med preostale družinske člane – več bo narejeno pa še bolj zabavno bo (a dopustite, da tu pa tam verjetno ne bo vse zloščeno po vaših strogih standardih).

#8 Podarite oblačila, ki jih ne nosite več

Vsak od nas ima vsaj nekaj kosov, za katere vedno nekako upa, da jih bo ob neki čudežni priložnosti oblekel, a se to nikoli ne zgodi. Eno izmed ključnih pravil garderobe pravi: če nekega kosa obleke niste nosili že pol leta, ga ne boste več nikoli. Razdelite drugim vse, česar več ne nosite.

#9 Odkrijte nov hobi

Sliši se super klišejsko, ampak ko smo nekje zasledili, da imajo ljudje, ki se dolgočasijo, kar dvakrat večjo možnost za bolezni srca, smo se kar na slepo prijavili na spletne video lekcije jodlanja. Raziskave namreč pravijo, da dolgočasje dobesedno ubija. Zdaj vsaj razumemo metaforo.

#10 Spogledujte se z umetnostjo

Obisk galerije, klasičnega koncerta ali morda kar letni abonma za gledališče? Umetnost ni nikoli končana, lahko je samo zapuščena, je nekoč povedal veliki Leonardo da Vinci. Picasso pa je rekel, da umetnost z duše obriše prah vsakodnevnega življenja. Ja, bo treba najti več časa za negovanje duše tudi s čim drugim kot popularno kulturo.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.