#1 Da je Kitajski zid viden iz vesolja

Najpogosteje omenjen kot edina človekova mojstrovina, ki je vidna iz vesolja. Da se to svetovno čudo vidi z vesolja, je bilo zapisano v nekaterih enciklopedijah za mlajše. In kolikor bi tudi sami radi verjeli, že zato, ker si takšna konstrukcija vsekakor zasluži, da zeva v vesolje, gre očitno za kozmični mit. Vsaj tako v svojem poročilu zatrjuje ameriška vesoljska agencija NASA. Evropske enciklopedije bodo korigirali, kitajski učbeniki pa bodo še lep čas vztrajali pri prvotni trditvi. Bomo rezervirali sedež na naslednjem turističnem poletu v vesolje SpaceX in vam sporočimo iz prve roke.

#2 V povprečju med spanjem pogoltnemo 8 pajkov na leto

Ta podatek nas je vedno begal že zato, ker nas iz trdnega spanca prebudi že zoprna frekvenca komarjev, tako da bi verjetno težko prespali hrustanje pajkov. Ki bi nam prej morali – in tule se kar malce naježimo –plezati po obrazu in se nato samodejno zateči v usta. K sreči med spanjem oddajamo vibracije, kar pajke načeloma odvrača, pravijo znanstveniki v reviji Scientific American, zato je bojazen o goltanju teh kosmatih členonožcev odveč. Je pa že sama misel na to možnost še vedno moteča, seveda. Pa lahko noč!

#3 Prepovedan sadež v Svetem pismu je bilo jabolko

Nikjer v Stari zavezi ni omenjenega jabolka, pravijo številne študije, je pa omenjeno, da sta Adam in Eva jedla prepovedani sadež z drevesa spoznanja. Metaforično, seveda. Je pa potem John Milton v 10.000 verzov dolgi pesmi Paradise Lost prepovedan sadež večkrat opisal kot jabolko in v naslednjih 350-in-nekaj letih se je to potem očitno prijelo. Naj bo jabolko. Je pa bilo tudi priročno, da je ta sadež jabolko, saj ima zahodna kultura obsesijo z jabolki že iz časa antične Grčije.

Jabolko
Slaba ideja, stari ...

#3 Ko jemo suši, jemo surovo ribo

Ni nujno. Suši v prevodu pomeni okisan riž, v katerega je lahko namesto surove jegulje zavit recimo košček avokada. Zdaj pa razložite to nekomu, ki začne kriliti z rokami, ko omenite povabilo v japonsko restavracijo, ker je prepričan, da mu bodo pred nos vrgli še migetajočo skušo.

#5 Strela nikoli ne udari na isto mesto

Verjetnost, da bo udarila točno v isto smreko na našem vrtu, je res minimalna, najbrž tudi zato, ker jo je že ob prvem udaru dodobra oklestila. V praksi so se udari strel sicer v nekaterih primerih izkazali kot zelo predvidljivi. Priljubljena žrtev strel je recimo Empire State Building, ki beleži v povprečju 26 udarcev strele na leto. Vsekakor se ne sliši kot naključje.

Elektrika
Adijo, televizija in modem

#6 Zlata ribica ima tri sekunde spomina

Raziskave pravijo drugače in potrjujejo, da se ta mala zlata vodna bitjeca različno odzivajo na svetlobo, barvo in celo vrsto glasbe. Predvsem pa prepoznajo človeka, ki ga vsak gledajo skozi veliko stekleno bovlo. Še posebej, če jim strese nekaj tistih kosmičastih koščkov ribje hrane s smešnim vonjem.

#7 Glavno mesto Avstralije je …

Canberra, in ne Sydney. Vemo. Prav vsi smo enkrat pogrnili na tem testu.

Fotografije: Profimedia