Selfi je danes fotografski standard. 21. junij ni več poznan kot prvi poletni dan, ampak kot svetovni dan selfija. In ker ste zdaj že štirikrat prebrali besedo 'selfi' (no, zdaj petkrat), vas verjetno že srbi, da bi stisnili enega svežega. A preden se pred naslednjim drevesom, ki vas spominja na Michaela Hutchencea, našobite v račko in pomežiknete v objektiv lastnega telefona, poglejmo, kateri selfiji so doslej že zapisani v zgodovino družbenih medijev.

#1 Famozni zvezdniški selfie Ellen DeGeneres

Kdaj: 3. marec 2014

Rekordni selfi v veliko pomenih. Dolgo let največkrat retvitan – 3 milijone retvitov kaže števec danes – in največkrat všečkan – 2,1 milijona srčkov je prejel. Ellen DeGeneres ga je vžgala na podelitvi oskarjev in v objektiv ujela šopek hollywoodske smetane. Na fotografiji je nabor nominirancev, priložnostnih obiskovalcev in za približno pol milijona dolarjev umetnih zobnih prevlek. Fotografijo so potem ljudje radostno izkoriščali, da so se fotošopali v tole zvezdniško druščino. Ah, ta nedolžni čas, ko se je Kevin Spacey še smejal, Ellen DeGeneres pa še ni bila med petimi najbolj osovraženimi zvezdniki na svetu.

#2 Ogledalo na dobrodelnem dogodku Met Gala

Kdaj: 2. maj 2017

Pričujoči selfi je bil dokaz, da lahko pripadnice klana Jenner-Kardashian v enem samem trenutku obrnejo internet na glavo. 3,2 milijona všečkov je ta selfi nabral do danes, a je Kylie Jenner ob fotografijo le nonšalantno zapisala 'letni kopalniški selfi'. Niti velike začetnice ni uporabila, niti ločila na koncu. Ni treba.

#3 Britney Spears v 'špagi'

Kdaj: 1. maj 2017

Recite, kar hočete, ampak Britney je bila svoj čas legitimna princeska popa. Svetu je dala Baby One More Time, Toxic, koncept seksi trenirk in morda eno najbolj bizarnih družinskih dram devetdesetih. Ko se je iz zvezdniške najstnice nenadoma spremenila v čustveno razvalino, se je za trenutek zdelo, da je nič več ne more rešiti. Potem pa se je leta 2017 javila na Instagramu s privlačnim selfijem, ob katerega je zapisala, da se je vrnila v telovadnico, in začeli smo upati, da dobimo Britney 2.0. In na neki način smo jo. Glejte, Britney bomo branili do konca. Če vam še vedno ni jasno, zakaj, približajte ta selfi.

#4 Selena in The Weeknd na festivalu Coachella

Kdaj: 16. april 2017

Tudi nas preseneča, da je Selena na tem selfiju videti kot 13-letnica, ki s svojim fantom iz višjega letnika srednje šola šprica spoznavanje narave in družbe, ker je bila v času te fotografije v resnici stara 23 let. Ampak to niti ni pomembno. Pomembno je, da se je Selena dolgo obravnavala zgolj in samo v koheziji z Justinom Bieberjem, tule pa je zabeležila 'sebek' s svojim takratnim fantom, vrhunskim glasbenikom, ki se podpisuje kot The Weeknd. Koga to briga? Hja, veliko ljudi. Tole je namreč najbolj všečkan selfi – 8.100.629 srčkov beleži. Pa sta bila z Weekndom skupaj le 10 mesecev (razšla sta se približno pol leta po tem selfiju).

#5 Noseča in zelo gola Kim Kardashian

Kdaj: 11. avgust 2015

"Najprej rečejo, da sem presuha in da zagotovo fejkam. Zdaj pravijo, da sem predebela in da zagotovo fejkam," je pred skoraj šestimi leti začela zapis Kim Kardashian, ob katerega je nalepila provokativen nosečniški selfi. Kim ni marala, da ji kdo govori, da karkoli fejka. V življenju, ki je v bistvu resničnostni šov, vendarle ni prostora za fejk. Je pa kar malce žalostno, da o tej fotografiji pišemo ravno v času, ko se pristna Kim in Kanye ločujeta. Selfi, o katerem se je ogromno govorilo, ogromno pisalo in ogromno prepiralo.

#6 Emily Ratajkowski v kopalnici

Kdaj: 1. maj 2017

Francoski Vogue je ta selfi označil za najbolj seksi selfi in nikakor nas ne preseneča, da v njem nastopa vrhunska manekenka Emily Ratajkowski, oblečena točno tako, kot običajno nastopa v moških sanjah. Že en sam pogled na ta selfi segreje še tako … OMB, ročaji predalnika se ujemajo z vzorcem na tleh!

#7 Vesoljski selfie

Kdaj: November, 1966

Selfiji v vesolju zadnja leta postajajo novi spletni standard, ko pa Elon Musk enkrat začne v orbito izstreljevati še čisto prave turiste, bomo ob zvezdnih kulisah samo še zavijali z očmi. Zato je prav, da se spomnimo čisto prvega vesoljskega selfija. Pred približno 54 leti ga je stisnil legendarni astronavt Buzz Aldrin na misiji Gemini 12. Če na tem historičnem selfiju istočasno fura še prvo galaktično šobico, se zaradi sence žal ne vidi. Si pa predstavljamo, da jo.

#8 Jennifer Aniston pride na Instagram

Kdaj: 15. oktober 2019

Jennifer Aniston je na Instagramu zacvetela pozno, a ko se je končno le odločila ustvariti svoj profil, je eksplodirala že s prvo objavo. 25 let po začetku divje popularne serije Prijatelji (Friends) je Jennifer Aniston objavila selfi z vsemi soigralci in soigralkami in zapisala: "Zdaj smo pa tudi INSTAGRAM prijatelji. Živijo, Instagram." In Instagram se je odzval. 16,4 milijona všečkov za debitantsko objavo? Ni slabo. Ne vemo pa, ali je fotografijo posnela z dejanskim pametnim telefonom ali krompirjem. Jennifer, kakšna je to ločljivost?!

Naslovna fotografija: Profimedia