Hera

Grki so bili specialisti v čaščenju boginj. A če ste tiste ure zgodovine, ko se je razpravljalo o Antični Grčiji prešpricali, potem se verjetno Here spomnite le iz križank in kasnejših hollywoodskih spektaklov o bitki med bogovi. Hera je bila na primer konstantna težava za Herkula v televizijski seriji Hercules: The Legendary Journeys. V mitologiji je Hera, kot Zevsova žena, kraljica bogov. In to zelo zvesta žena. Vendarle je hkrati tudi boginja plodnosti, zakona in družine.

Hera
Hera med poziranjem ob krvavi luni

Šibka točka: Pravijo, da nihče ni popoln in kot kaže, to drži tudi za prvo med boginjami. Hera je namreč imela izjemno slabo toleranco do nezvestobe, kar je znalo prekrižati načrte precej prešuštniškemu Zevsu.

Sešat

Staroegipčanska boginja pisanja, modrosti, znanja in vodenja evidenc. Prav njej pripisujejo izum pisave, kar pomeni, da gre za eno bolj brihtnih boginj iz celotnega ženskega nabora božanstev. Prepoznate jo po rdečem peresu in zvitem papirusu.

Seshat
Videti je, da je imela prijazen obraz

Šibka točka: Imela je vse, razen občutka za stil. Sešat je namreč vedno odeta v značilni leopardji potisk, kar jo samodejno umešča med najslabše oblečena ženska božanstva.

Diana

Rimska boginja narave in lova. Znana tudi kot zaščitnica nižjega družbenega sloja. Zlahka jo prepoznate, saj ima ob sebi psa ali pa jelena, osebno garderobo pa dopolnjuje še opasan koš s puščicami in lokom. Mimogrede, lik Diane v divje popularni igri League of Legends je v veliki meri osnovan prav na zgodbah o boginji Diani.

Diana
Diana je vedela, da so živali bolj zanesljive kot razvajeni sinovi velikih bogov

Šibke točke: Tiste puščice, ki jih omenjamo, so letele tudi v moške. Diana je bila namreč znana po tem, da je na vso moč branila svojo nedolžnost. Skratka, Diane na mitološkem Tinderju ne bi našli, ker jo na zmenek niso zvlekli niti potomci največjih rimskih bogov.

Freya

Nordijska boginja ljubezni, plodnosti, lepote in spolnosti. Tudi boginja poželenja, kar pomeni, da je bilo v njeni spalnici vedno veselo, a so naslednji dan tekle solze zaradi praznih obljub o poroki. A ker je bila boginja, so bile solze zlate. Njeno ime ste zagotovo zasledili med vzkliki vikinških bojevnikov v televizijski seriji Vikings, pod njenim alternativnim imenom Frigga pa je bila uprizorjena tudi v prvih dveh filmih o postavnem Thoru – igrala jo je Rene Russo.

Frigga
Odlična Rene Russo kot jezna Frigga

Šibka točka: Znana je bila po tem, da je nosila znano prestižno ogrlico (v angl. Necklace of the Brisings). Dobila jo je tako, da je spala s štirimi palčki. Ta del njene zgodbe najbrž še ni bil spremenjen v film. Ali pač?

Brigid

Keltska boginja ognja, poezije, zdravilstva, rojstva, enotnosti, modrosti in domačih živali. Brigid je pravzaprav boginja kontradikcij. Po eni strani boginja materinstva, po drugi boginja strasti, pa spet boginja rojstva in hkrati zaščitnica pokopališč. Kdo jo razume?

St. Brigid
Brigid je postala svetnica in poskrbela za jubilejno fešto

Šibka točka: Težko bi jo našli. Ker je gospodovala nad toliko različnimi domenami življenja, ji verjetno nihče ni zameril poligamije. Pa še svetnica je postala in ima danes na Irskem čisto svoj festival, ki se pripeti 1. februarja in vključuje bogate pojedine.

Fotografije: Profimedia