Kje bomo spremljali tekme?

Morda najnujnejša informacija. Ravno ko smo pripravljali ta članek, je do nas prišla informacija za medije, v kateri je bilo zapisano, da bodo z začetkom kvalifikacij za SP 2022 v Katarju slovenski ljubitelji nogometa dobili nov dom – ŠPORT TV. Imate torej še nekaj tednov časa, da na domačem seznamu sto in več programov locirate ŠPORT TV in ga hitro dodate med priljubljene.

Kaj pripravljajo na ŠPORT TV?

"Zavedamo se pomembnosti in odgovornosti vloge medijskega partnerja v sodelovanju z NZS pri prenosih kvalifikacijskih tekem, zato nas veseli, da bomo lahko slovenskim gledalcem in navijačem pred zasloni ŠPORT TV pripravili kakovosten in bogat program," je povedal Marko Bogovac, direktor televizijske hiše ŠPORT TV.

Želite konkretna imena? Čast komentiranja tekem slovenske reprezentance bo pripadla Nejcu Mravlji, ki ga najbolj zagreti oboževalci žogobrca dobro poznajo iz prenosov tekem italijanske in francoske lige, spremljevalni program pa bo v rokah Žige Ikiča

Kdaj bo slovenska reprezentanca igrala prvo kvalifikacijsko tekmo?

Beležke na plano, digitalne opomnike pa opremite kar s slovensko himno. Lahko tudi tisto navijaško, če vam Zdravljica ne špila najbolje prek pametnega telefona. Prva izmed šopka kvalifikacijskih tekem za Slovenijo bo 24. marca ob 20:45 na stadionu Stožice, ko se bo naša domača reprezentanca pomerila proti Hrvaški. Vroče bo! Vrooooooče!

S kom je Slovenija v skupini?

Slovenija je v skupini H skupaj s Hrvaško, Rusijo, Slovaško, Ciprom in Malto. 'Not great, not terrible', bi rekel Djatlov iz serije Černobil. Stavnice kažejo, da je Slovenija nekje v zlati sredini možnosti za preboj naprej. Kot najmočnejša ekipa v skupini H se po stavnicah določa Hrvaška, sledita Rusija in Slovaška, sledi Slovenija. Na stavnicah najslabše kaže Cipru in Malti. Če si upate staviti na Malto in njihova reprezentanca dejansko zmaga, si lahko obetate kar lep zaslužek.

Kaj moramo še vedeti o evropskem delu kvalifikacij?

55 evropskih reprezentanc se bo v kvalifikacijah borilo za mesto na prvenstvu. Razdeljene so v 10 skupin, v vsaki skupini je 5 ali 6 ekip. Termini za tekme so razdeljeni v štiri časovne intervale: 24. do 31. marca, 1. do 8. septembra, 8. do 12. oktobra in 11. do 16. novembra.

Kdaj se bo potem zgodilo svetovno prvenstvo v Katarju?

Kar nekaj pregovarjanj je bilo glede izvedbe svetovnega prvenstva v Katarju. Vsa svetovna prvenstva do zdaj so se namreč odvila maja, junija ali julija, a puščavska klima v Katarju v teh mesecih ni ravno idealna za preganjanje žoge po zelenici. Že leta 2013 je bila zato ustanovljena specializirana ekipa analitikov, katere naloga je bila, da skrbno opazuje klimatske vplive na igralce na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014, potem pa ustrezno najde alternativno časovnico za prvenstvo v Katarju, če bi to bilo treba.

In kot kaže, so se odločili, da je treba. Tradicionalni meseci v Katarju preprosto ne pridejo v poštev, če želijo, da se prvenstvo ne konča z rekordnim številom vročinskih kapi.

Tako bo svetovno nogometno prvenstvo v Katarju prvo v zgodovini, ki se bo odvilo v skrajšanem roku novembra in decembra naslednjega leta – točneje od 21. novembra do 18. decembra 2022. Novi termin je bil določen tako, da ne zmoti urnikov rednih sezon in urnikov nekaterih domačih lig po svetu, hkrati pa z namenom, da se konča še pred vrhuncem božične norije.

Kakšne temperature lahko pričakujemo med prvenstvom?

Novembra in decembra naj bi bile v Katarju pravzaprav nadvse optimalne temperature za vneto brcanje žoge. November in december sta vendarle najugodnejša meseca za turistični obisk tega konca sveta. Če ne bo kakšnih pretresljivih vremenskih odklonov, se pričakuje, da bodo povprečne dnevne temperature med 18 in 24 stopinj Celzija.

Naslovna fotografija: Profimedia