Arheologija – nova dognanja o antičnih civilizacijah

Odkar je genetika vstopila v raziskovanje starodavnih civilizacij, lahko ugotavljamo nadvse specifične zgodovinske korelacije. Recimo to, kateri član keltske družine je bil najbolj premožen. Forenzična genetika je tako natančna, da kmalu ne bomo več potrebovali hipotez! Predstavljajte si torej, da odkrijete fosiliziran kakec nekega Etruščana iz 900 let pr. n. št. (pač, več možnosti je, kot pa da na vrtu izkopljete spregledan cekin iz antičnega Rima) in s pomočjo analize DNA se potem ugotovi, da je ta vaš davno umrli sosed najraje jedel divjačino.

Antični Rim
Mar ne bi bilo fino izvedeti, da so vaši predniki zakoreninjeni nekje na dvoru antičnega Rima?

Ekologija – nov sporazum Združenih narodov za ohranjanje voda

Problem biološke raznolikosti oceanov je v tem, da jih je kar dve tretjini zunaj sodne oblasti držav. Kar pomeni, da se za milijone ton smeti nihče kaj dosti ne zanima – ker pač nikomur ne pripadajo. K sreči se nam na tem področju obeta pozitivna sprememba, saj bodo še letos Združeni narodi zaključili prvi sporazum, ki bo urejal kalne vode prostranih oceanov.

Astronomija – videli bomo dlje in bolje

NASA konec oktobra letos napoveduje lansiranje teleskopa James Webb Space (JWST), ki je sposobnejši in bolj daljnoviden naslednik znanega teleskopa Hubble Space. JWST bo sposoben zbirati svetlobo prvih zvezd in galaksij, nastalih v vesolju. Celotno vesoljsko plovilo stane približno 9 milijard ameriških dolarjev, še vsaj toliko cekinov pa bo potrebnih, da se spravi v vesolje. Do sredine leta bo tole astronomsko čudo odposlano v Francosko Gvajano, kjer bo naloženo na raketo European Ariane 5. Naslednja destinacija: globoko vesolje!

James Webb Teleskop
Takole so postavljali impresivni James Webb teleskop, s katerim bomo vesoljcem onstran galaksije kmalu kukali v spalnico

Odprta znanost

Davkoplačevalski denar se steka v različne dodelitve sredstev za raziskave, zato se zdi edino logično, da vsake toliko davkoplačevalci slišijo, katera znanstvena odkritja poganjajo njihovi evri. Iniciativa Plan S spodbuja vse znanstvenike in raziskovalce, da svoja dela do konca leta objavijo na platformah, ki so dostopne tudi navadnim smrtnikom, in ne le akademskim izbrancem, ki do elitnih publikacij dostopajo prek mastno zaračunanih članarin. Skratka, pobude, kot so Plan S, bodo poskrbele, da bodo o prebojih v znanosti obveščeni vsi, ki jih to vsaj približno zanima.

Konferenca o klimatskih spremembah – Združeni narodi

V prvih dveh tednih letošnjega novembra bomo veliko brali o konferenci o klimatskih spremembah, ki bo pod predsedovanjem Združenega kraljestva potekala v Glasgowu. Namen konference je tranzicija v prihodnost t. i. čiste energije. Pot bo dolga, se pa skupaj z Greto sprašujemo, ali nam bo uspelo priti do cilja. Ker še vedno pridno ločujemo odpadke, smo optimistični in računamo, da nam bo. Vsaj zato, da gre Greta lahko končno nazaj v šolo.

UK Climate Change Conference
Tale stric na Zoom konferenci je britanski zunanji minister Dominic Raab med dogovori o vsem potrebnem, da se med 1. in 12. novembrom 2021 izpelje COP26

Naslovna fotografija: Na naslovni fotografiji Leonardo DiCaprio na obisku vesoljskega centra Goddard Space Flight Center leta 2016, ko si je ogledal tudi prostore, kjer so začeli razvijati danes že dokončani James Webb Space teleskop (Profimedia). Ostale fotografije: Profimedia