#1 Japonska podlasica

Kje: Na japonskih otokih Honšu, Kjušu in Šikoku

Kako jo prepoznate: Če jo boste iskali pozimi, težko! Njen kožuh v hladnih mesecih postane bel (in to do odtenka, ki je identičen novo zapadli rundi snega), zato boste imeli več sreče na spletu. Pa še tam morajo avtorji upočasniti svoje posnetke, saj se podlasice premikajo tako bliskovito, da jim komaj sledite. So pa tako redke, da jih še na internetu komaj najdete.

Dejavnik prikupnosti: Sloka hitra postava in snežna belina. Ni čudno, da so gospe rade pozirale z njimi v času renesančnega slikarstva. Se spomnite znane Leonardove slike Dama s hermelinom?

#2 Fenek

Fenek
"Hej, fenek, nekaj ti imam za povedati." - "Sama ušesa so me."

Kje: Severna Afrika

Kako ga prepoznate: Fenek je vrsta lisice, ki na prvi pogled daje vtis, da je pribežala iz risanke. Ima orjaška ušesa, ki so dvakrat večja od njene glave, in svetel kožuh v barvi saharskega peska.

Dejavnik prikupnosti: Jasno, ušesa. Fenek je namreč najmanjša lisica z največjimi ušesi, ki hkrati odvajajo toploto s kožuha! Delujejo namreč kot senčniki.

#3 Rdeča panda

Rdeča panda
"Hm, sem pustila štedilnik prižgan?"

Kje: Južna in osrednja Azija

Kako jo prepoznate: Po belih ušesih, oranžno obarvanem kožuhu, ki se pri tačkah prav umetelno preliva v čokoladno rjavo barvo. Glede na to, da jih je samo še nekaj tisoč, je verjetnost, da jo boste videli v naravnem habitatu, blizu ničle.

Dejavnik prikupnosti: Okrogla glava in košat rep.

#4 Surikata

Surikata
"O, živijo. A ti si tudi v vrsti za pražene gosenice?'

Kje: Savana in puščava južne Afrike

Kako ga prepoznate: Po stoji na zadnjih dveh tačkah. Surikate so običajno v druščini desetih ali več članov. Videti so kot dežurne puščavske tercijalke, ki z iztegnjenimi vratovi oprezajo za dogajanjem v soseski. Surikate so neke vrste dežurni nadzorniki puščavske soseske.

Dejavnik prikupnosti: Kombinacija pokončne stoje in velikih, radovednih oči.

 #5 Delfin

Delfin
"Dej mi lupčka""

Kje: Odprti oceani in obalna območja

Kako ga prepoznate: Po spektakularnih skokih, ki jih lahko redno občudujemo tudi v našem Jadranu.

Dejavnik prikupnosti: Delfini so izjemno inteligentni, kar jih samodejno uvršča med človekove favorite, da ne omenjamo prikupnih regljajočih zvokov, ki jih znanosti še do danes ni uspelo povsem raztolmačiti. Jih pa radostno oponašamo, kajne?

#6 Shima enaga

Shima Enaga
"To je moj boljši profil."

Kje: Japonska, Hokaido

Kako ga prepoznate: Tako, da naprej mislite, da je nekdo na veje postavil velike palčke za ušesa. Ti 10-centimetrski ptički so videti kot miniaturni sneženi možje, le da namesto na tleh čepijo na drevesih.

Dejavnost prikupnosti: Beli in puhasti so ljubki tako v solo izvedbi na veji kot v ekipnem preletavanju neba (zamislite si, da po nebu leti 20 mehkih bombažnih vatnih kosmov). Svoj del prikupnosti daje tudi samo ime, ker dejansko spominjajo na kakšno fantazijsko živalco iz sage Final Fantasy.

Fotografije: Profimedia