Oglasno mesto

#1 načelo: Manj prtljage v rokah, več prostora v glavi

Med potrošništvom na steroidih nam ni treba več razmišljati, ali ima naša končna destinacija trgovino s pralnim praškom in repelentom za nevarne komarje. Zelo verjetno je, da bo to, kar potrebujemo, na voljo nekaj korakov stran. Naj pa bo pravilo, da gre mini lekarna vedno z nami. Nikoli ne vemo, kdaj bomo na otoku sredi Dalmacije zacveteli v lišajih, ker smo večer prej pojedli sumljivo ribjo juho, zato morajo biti antihistaminiki vedno pri roki. Pa kaj proti driski, vročini in kakšen obliž za trenutek, ko nerodno stopimo na skalo v morju. Kaj več ni treba, saj si lahko priznamo, da so prenosne zamrzovalne skrinje s segedini v plastičnih posodicah točno en korak stran od kolektivnega posmehovanja.

Dopust
In več prostora v prtljažniku za rezervne pare nog

#2 načelo: Zakaj bi se vozili, če lahko letite

Vsi imamo radi dober road trip, ampak to predvsem zato, ker so vsi filmi s takšnimi popotovanji neverjetno estetski. Realnost vožnje je malce drugačna. Po približno treh urah vožnje veke začnejo utripati, hrbet se že 20 kilometrov pritožuje, kot se le hrbet zna, malce sitno pa je tudi, če se nam na poti iz Ljubljane do Amsterdama začne za volanom zehati že v Salzburgu. Vsaka vožnja, ki bi lahko bila polet, naj se torej manifestira v letalski vozovnici.

Dopust
"Dober dan, dve otroški karti za Tinkaro in Maksa, pa dva apaurina za naju."

#3: Načrt brez načrta je najboljši načrt

Če se na dopust odpravljate z nabitim urnikom srečanj in če ste v dva tedna počitnic stlačili vse zamujene priložnosti za druženja od predpandemičnih časov do danes, potem ste si v resnici organizirali neke vrste protokolarne počitnice. Verjemite, vrnili se boste izčrpani. Smo poskusili, da vam ni treba. Tudi težki ekstrovertiranci so se ušteli, zato ne ponovite te napake. Najboljše počitnice ne poznajo načrtov. Če ne zmorete pogleda na dva tedna beline v koledarju, potem velja razmisliti, ali je dopust sploh potreben.  

Dopust
Ko si tako ležeren, da celo streho za avto pozabiš spakirati

#4: Vedno po vzgibu

Vzgib je tista vrsta nenadnega občutka, ki se spontano pojavi samo, kadar vedrimo. Kot tak pa je ostal nekje na nostalgičnih obronkih socializma, saj smo v dobi hiperprodukcije pač vsi naštimani na minute. Zato je na dopustu zelo pomembno, da nimate urnika, saj edino tako možganom pustite, da se grejo neke vrste mentalno jogo z nepredvidljivim izidom. Povedano enostavneje, to samo pomeni, da si na dopustu ustvarite vse možne pogoje za brezbrižnost. Ja, vemo … še ena beseda, ki jo poznamo samo iz filmov brez zgodbe in lahkotnih romanov. Tudi uživanje je spretnost, te pa se k sreči lahko vedno priučimo.

Dopust
"Zbudite me, ko popustijo antimalariki ..."

Fotografije: Profimedia