#1 Annie Leibovitz

Najbrž je najbolje začeti s prvo med prvimi. Ameriška fotografinja Annie Leibovitz je znana po dramatičnih in intimnih portretih zvezdnikov, seznam njenih portretirancev pa sega od Johna Lennona in Yoko Ono (1980), Micka Jaggerja in Keitha Richarda (1975) pa vse do Miley Cyrus in celo kraljice Elizabete II. Njene portrete večina označuje kot dramatične in neverjetno intimne.

Najljubša izjava: "Če ob pogledu na fotografijo jočeš, pomeni, da gre na razstavo."

Oglasno mesto

#2 Robert Mapplethorpe

Če želite kontroverznost, ujeto v dve dimenziji, potem je to vsekakor pravi fotograf za vas. Oda moškemu ali ženskemu aktu, nabita z erotizmom in izzivalno kompozicijo, pri čemer je fotografski mojster Mapplethorpe ne glede na temo vedno ostajal zvest estetiki.

Najljubša izjava: "Če bi želel ustreči svojemu očetu, ne bi v življenju ničesar dosegel."

#3 Helmut Newton

Verjetno kar prvo ime modne fotografije, zato s katerimkoli delom Helmuta Newtona ne morete brcniti v temo, pa četudi si njegovo Woman Examining Man, 1975 obesite na steno nad kredenco v zguncani garsonjeri sredi Štepanjca.

Najljubša izjava: "Moje ženske so vedno zmagovite."

#4 Yousuf Karsh

Tisti najbolj znan portret Einsteina, ki ga danes lahko najdete natisnjenega celo na posterje in majice, je delo tega armensko-kanadskega fotografa. Karsh je v svoj objektiv ujel tudi Winstona Churchilla, znamenito družino Kennedy in britansko kraljevo družino.

Najljubša izjava: "Značaj se, podobno kot fotografija, razvije v temi."

#5 Mark Mann

Prvi fotograf, ki je portretiranje mupetkov vzel zelo resno, pri čemer je opravil izvrstno delo. Mark Mann briljira predvsem v portretni fotografiji zvezdnikov in velikih ikon, kot so Al Pacino, Robin Williams, Kobe Bryant, Bill Murray, znan pa je tudi po izjemnih predsedniških portretih.

Najljubša izjava: "Najhitrejši način do zaslužka je, da prodaš svoj fotoaparat."

Naslovna fotografija: Annie Leibovitz v Londonu leta 2016 (Profimedia)