Sporočilo za mlade je tokrat zelo preprosto. Fejlaj neomejeno, da enkrat ne boš več. Vendarle so to najbolj trpežne lekcije. Za opogumljanje do naslednjega fejla, ki se vam bo na koncu morda izkazal celo za zmago, pa preberite, kakšne lekcije so na svoji poti do uspeha želi nekateri znani Slovenci. Vi pa medtem odkrijte, kakšen 'vajb' vam najbolj prija na vaše lekcije in okoliščine - klik, klik!

Noemi Zonta

Zase pravi, da je 'punca, ki se fura z enim starim avtom in ima v prtljažniku polno psov in skejtov'. Simpatična Noemi je sicer longboarderka in ustvarjalka znamke Snappwear, ki je svojo pot v adrenalinski šport začela pri štirih letih, ko je za darilo prejela – rolko.

"V srednji šoli sem se poškodovala z longboardom. S kolesom sem zadela kamen, se prevrnila naprej z rolko in padla direktno na zobe. Takrat sem razvila strah do tega športa. Vse rolke sem potem spravila v kot v garaži in se jih nisem nikoli več dotaknila," se spominja Noemi. Kako je potem spet stopila na longboard in se športu popolnoma posvetila, pa poglejte v videu:

Oglasno mesto

Maja Keuc

Uveljavljena slovenska pevka, ki jo danes poznamo tudi pod umetniškim imenom Amaya. Z glasbo se je začela ukvarjati že v mladih letih, leta 2011 je Slovenijo zastopala na Eurosongu s pesmijo No One, do zdaj pa je sodelovala tudi že pri treh filmskih pesmih. Takole nam je odločno in iskreno zaupala svoj fejl in svoje pomembne življenjske lekcije:

"Uf, zdi se mi, kot da v resnici 'fejlam' ves čas, ampak na to ne gledam več kot na napake, ampak zbiranje informacij in izkušenj. Vsakemu uspešnemu človeku je v življenju večkrat spodletelo, da je potem končno uspel. Ne tvegati je ironično največje tveganje v življenju. Ne smemo se bati napak in padcev, ker so ti v življenju neizbežni in na koncu izjemno dragoceni," pove Maja.

Maja Keuc
Vrhunska Maja Keuc, umetniško tudi Amaya (foto: Matic Kremžar)

"Ko že govorim o padcih … sama sem na finalu Slovenija ima talent javno padla na odru pred pol milijona Slovenije in v istem trenutku se mi je ugasnil tudi monitoring v ušesih, da nisem več nič slišala. A sem vseeno morala peti naprej in se delati, kot da se ni nič zgodilo."

"Velikokrat v življenju, sploh v mladosti, nisem znala poslušati sebe in sem delala tako, kot so drugi hoteli oz. sem čustva drugih vedno postavljala pred svoja. Čeprav je to škodilo moji duševnosti in karieri. Dokler se nisem naučila, da moram nehati poskušati biti všečna in se postaviti zase, ker se resnično nihče drug ne bo."

Gašper Rifelj

Slovenski pevec, ki je iz Ždinje vasi hitro prišel na velike slovenske odre. Redno sodeluje z velikimi domačimi glasbenimi imeni, videli smo ga celo v 2. sezoni šova Zvezde plešejo, z veseljem pa se preizkusi tudi v igri. Kaj je bil njegov poučni 'fejl'?

"Moram priznati, da sem v življenju naredil kar nekaj teh 'fejlov', ampak predvsem sem se iz vseh teh morda napačnih korakov veliko naučil. Če se morda navežem na glasbeno kariero, sem pri rosnih 18 letih sprejel odločitev, da grem v pevski šov, na katerega absolutno nisem bil pripravljen, tako psihično kot tudi glasovno ne," za Mozaik razkrije Gašper.

Gašper Rifelj
Popularni glasbenik in tudi že očka - Gašper Rifelj (foto: Matic Gabriel)

"Ampak ko pogledam nazaj, mislim, da je bil ta korak ključen, da sem se začel izobraževati v tej smeri, rasti in da lahko danes veliko veliko bolj samozavestno stopim na oder in počnem tisto, kar v življenju res rad delam. Če pogledamo iz druge strani, dejansko v življenju ni napačnih odločitev, so le izkušnje, ki jih lahko obrnemo v svojo korist."

Oglasno mesto

Nino Ošlak

Slovenski pevec, producent in glasbeni pedagog, ki je na sceno stopil leta 2008 s singlom Mi amor, danes pa je profesor glasbe, piše glasbo tudi za druge izvajalce (celo Heleno Blagne!), glas pa posoja tudi za sinhronizacijo risank in celovečernih risanih filmov. Priljubljeni glasbenik je prav tako doživel zelo poučen 'fejl':

"Na začetku študija sem zaradi prenatrpanega urnika doživel pravi kolaps. Študiral sem na akademiji za glasbo, na polno snemal prvi solo album, vmes nastopal solo in s fakulteto - tudi po štirikrat tedensko. Vmes sem napisal in produciral po nekaj pesmi za druge izvajalce. Spal sem po tri do štiri ure na dan in čez nekaj časa je telo enostavno reklo, da je dovolj. Obležal sem," se spominja Nino Ošlak.

Nino Ošlak
Ko ne poje, producira, ko ne producira, uči - pevec, producent in glasbeni pedagog Nino Ošlak (foto: Jan Rozman)

"Takrat sem se res zavedal, da moram nekaj spremeniti. V življenje sem vpeljal šport. Uredil sem si urnik, in čeprav je bilo zelo težko, sploh na začetku, je kmalu to postal moj novi način življenja. Ena večjih šol zame, lahko mu rečem tudi 'lajf fejl', ki me še danes opomni, da se moram ustaviti, ko je vsega preveč."

Fotografije: Jan Rozman, Matic Kremžar, Matic Gabriel