Kar je bil sprva prisrčen TikTok meme je sčasoma zraslo v pravo družbeno gibanje. Telefonski sosedi (v angleščini jim pravijo 'number neighbours') so ljudje, ki nevede živijo svoje živahno življenje nadvse blizu naši telefonski številki.

Vsak od nas ima dva telefonska soseda – prvi ima zadnjo cifro telefonske številke za 1 manjše od naše, drugi pa ima zadnjo cifro telefonske številke za 1 večje od naše. Če se recimo vaša telefonska številka konča na 3, imata vaša telefonska soseda povsem enako telefonsko številko kot vi, le da se njuni končata na 2 in 4.

Oglasno mesto

Rezultati so … raznoliki

Takšen socialni eksperiment lahko prav posrečen način vzpostavljanja novih stikov. Le kdo nas čaka na drugi strani tako podobne telefonske številke? Usodna simpatija? Nov najboljši prijatelj? Priložnost za delo? Ali pa vsaj kakšna zabavna kratka interakcija, ki si jo bomo zapomnili do konca življenja – in če jo delite na A1 socialnih omrežjih, lahko prejmete prekrasno nagrado (berite naprej za več podrobnosti)!

Nekaterim se je celo zgodilo, da so preko kontaktiranja telefonskega soseda dobili ... psa! Poglejte:

@josephfranca #greenscreen This Is So Wholesome #fyp #foryou #viral #foryoupage #interesting #xyzbca ♬ original sound - Joseph Franca

»Živijo … torej, midva sva telefonska soseda,« se bere sporočilo enega od pogumnih raziskovalcev obujenega trenda. In odgovor njegovega telefonskega soseda? »Moj bog, kako sovražim Twitter.« Okej, ni šlo najbolje. So pa tudi primeri, ko so se popolni neznanci na ta način zaklepetali preko sporočil in se kasneje celo srečali v živo.

 »Dober dan, moj telefonski sosed …«

Pa vi? Bi si drznili poslati prisrčne pozdrave svojima dvema telefonskima sosedoma? Še več – bi si upali potem odzive objaviti na spletu (seveda prej ne pozabite zamegliti ali počrniti vseh telefonskih številk, ki so morebiti izpisane na zajemu zaslona, pa tudi 'soseda' obvestite, da boste vajino telefonsko srečanje objavili na spletu)? 

Ste pripravljeni na podvig?

S SMS-sporočilom nagovorite svojega telefonskega soseda, ki ima telefonsko številko skoraj enako vaši - le zadnja številka se razlikuje za 1 več ali manj. Na primer: če je vaša telefonska številka 031 111 111, sta vaša telefonska soseda 031 111 110 in 031 111 112.

Posnetke zaslona s pogovori (screenshote) nam lahko pošljete prek zasebnih sporočil na Facebooku ali Instagramu, lahko pa nas označite kar v 'storyjih' pod @a1_slovenija.

Mogoče bo prekrasni novi iPhone 14 Pro vaš!

Telefonski sosed
"Živijo, telefonski sosed! A si za to, da greva v eno fino nagradno igro ..."

In ja, seveda vemo, kaj se vam trenutno plete po glavi – kaj pa naj napišem svojima telefonskima sosedoma? Seveda nočete, da je prvi stik le konfuzen vzklik 'sosed!' ali pa sramežljiv 'zdravo'. Ker v bistvu naslavljate popolnega neznanca, ki vašega sporočila ali klica ne pričakuje, smo poiskali ustrezno rešitev. Bolj ekstrovertirani ljudje kot mi so strnili glave in zmetali skupaj prijazno otvoritveno besedilo, s katerim boste prebili pregovorni led in pogumno stopili na pot odkrivanja novih prijateljstev (ali pa le zabavnih stikov). Takole lahko napišete:

Sporocilo

Uporabni nasveti za uspešno spoznavanje telefonskih sosedov

  • Najprej prijazen opomnik: pri posnetkih zaslona (screenshotih) komunikacije s telefonskim sosedom, poskrbite, da so vse prikazane telefonske številke zamegljene, počrnjene ali izbrisane.
  • Sodelujejo lahko le polnoletni uporabniki. Če je vaš telefonski sosed, ki ste ga kontaktirali, mladoleten, mu le zaželite lep dan.
  • Če vaš telefonski sosed zavrne komunikacijo, to sprejmite brez vprašanj in pritiska. Lepe besede, ki ste jih imeli pripravljene za nadaljnjo komunikacijo, lahko podarite tistemu pravemu sosedu na drugi strani ulice
  • S telefonskim sosedom se izogibajta deljenju zelo osebnih podatkov, kot so domači naslovi, številke bančnih kartic in podobno.
  • Ohranjajte pozitivno in prijazno komunikacijo. Izogibajte se negativnim ali provokativnim temam, ki bi lahko privedle do nelagodja.
  • Svojega telefonskega soseda lahko tudi vprašate za privolitev, da vajino komunikacijo delite z A1 za potrebe nagradne igre.

Ne pozabite torej, da je namen aktivacije pozitiven, a da vseeno vedno obstaja možnost, da naletite na neprijeten odziv ali celo neprimerno vedenje. V primeru, da zaznate neprimerno sporočanje ali sumljivo vedenje, se obrnite na A1 in svoje izkušnje delite v zasebnih sporočilih preko ustreznih komunikacijskih kanalov.

Smernice za varno in spoštljivo komunikacijo

V dobi digitalne tehnologije je varna in spoštljiva komunikacija ključna. Naslednja priporočila naj vam služijo kot temelj za varno in spoštljivo komunikacijo tako na spletu kot tudi prek SMS-sporočil.

Pravila obnašanja na spletu

  • Zaščitite osebne podatke. Ne delite osebnih podatkov, kot so gesla, naslovi in finančni podatki.
  • Uporabljajte močna gesla. Izberite kompleksna gesla in jih redno spreminjajte.
  • Prepoznajte in se izogibajte prevarantom. Bodite pozorni na sumljiva sporočila, elektronska pisma ali zahteve, ki se zdijo prelepe, da bi bile resnične.

Pravila spletnega klepetanja

  • Spoštujte zasebnost drugih. Ne delite zasebnih informacij brez dovoljenja.
  • Bodite vljudni in spoštljivi. Izogibajte se žaljivemu jeziku in bodite spoštljivi do različnih mnenj in stališč.
  • Ne širite lažnih novic. Preverite dejstva, preden delite informacije, in se izogibajte širjenju nepotrjenih ali zavajajočih novic.

Spletni bonton

  • Odgovorite pravočasno. Poskusite odgovoriti na sporočila v razumnem časovnem okviru.
  • Uporabljajte primerno jezikovno izražanje. Izogibajte se kričanju (uporaba velikih črk), prekomerni uporabi emotikonov in slenga, če ni primerno.
  • Spoštujte spletni prostor drugih.Tako kot v analognem življenju, tudi na spletu, spoštujte osebni prostor in meje drugih.

Fotografije: A1, Profimedia