Shranjevanje v oblaku je dandanes že skorajda default stanje našega bivanja v digitalnem svetu. Preživeli smo čase, ko smo imeli predale napolnjene z disketami, na katerih smo z najbolj lično pisavo zapisali svoje arhivske vsebine, preživeli smo čase zlaganja zgoščenk v gigantske albumske torbe z usnjenimi platnicami na zadrgo in skorajda smo preživeli tudi čas, ko naše delo in vsa roba za preživljanje prostega časa na kavču ždita na enem prenosnem disku, ki se vsaj enkrat na mesec nekam založi in sproži napad panike. 

Shranjevanje podatkov v oblaku je sedanjost, ki jo moramo sprejeti. Je praktična in tudi vse bolj dostopna. Največja težava je v tem trenutku seveda prostor. Vajeni smo namreč, da se zdaj pogovarjamo o terabajtih, ne več gigabajtih, kar pa pri podatkovnih oblakih pomeni predvsem eno – več denarja, več prostora. In seveda potrebujemo gromozansko veliko prostora. Morda želimo arhivirati dolgoletne delovne arhive z velikimi datotekami, morda nismo najbolj racionalni s svojim digitalnim fotoaparatom ali pa naše družabno življenje trenutno ni v najboljšem stanju in le hočemo nekam pospraviti vseh 111 filmov in 82 serij, ki nam delajo družbo v večernem času. 

Dropbox še vedno prevladuje med arhiviranjem v oblaku
"Ah, celotno moje življenje in smisel obstoja v eni lični digitalni škatlici."

Dropbox je vsekakor najpogostejša izbira. Ustanovljen leta 2007, danes pa ima že več kot 500 milijonov uporabnikov. Dropbox ponuja enostavno digitalno sodelovanje posameznikom in podjetjem, a v brezplačni različici ponuja zgolj 2 GB prostora. Ko v svoj predalnik povabite še prijatelje ali sodelavce, teh 2 GB skopni zelo hitro. Obenem je Dropbox zaradi popularnosti vedno na udaru hekerjev. Pred nekaj leti so recimo z enim takšnim vdorom oskrunili več kot 50 milijonov računov. Zato Dropbox ni za vsakogar. Digitalni guruji v tem primeru ponujajo sledeče alternative.

1. pCloud

Relativno nova, a hitro rastoča ponudba shranjevanja v oblaku. Storitev se je med uporabnike izstrelila leta 2013 in v prvih treh letih so že imeli več kot 7 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Ključna prednost pCloud storitve je, da desktop aplikacija prvenstveno ne izkorišča vašega diska za shranjevanje datotek. Lahko, če to želite, a če upravljate mali SSD-disk, verjetno ne želite, da je ves vaš oblak obenem tudi na vašem disku. 

Ker pCloud ve, da smo verjetno vsi začeli na Dropboxu, ponudi hitro premestitev na njihove storitve. Z le nekaj kliki se vsa vaša vsebina z Dropboxa prestavi na pCloud, ki v brezplačni različici ponuja 20 GB prostora in fantastične prenosne hitrosti. 

Mobilna aplikacija pCloud ponuja še eno mamljivo možnost. Ko se vsi želeni podatki premestijo v oblak, z eno tipko z mobilne naprave izbrišete vse, kar je bilo arhivirano. Konec nadležnega dvojnega dela in zavijanja z očmi, ko mobilna naprava začne jadikovati, da ji primanjkuje spomina.

In če se je vaše socialno življenje medtem postavilo na noge, pCloud omogoča sinhronizacijo arhiva z različnih naprav (podobno kot iCloud) in možnost povabila prijateljev, da si skupaj delite kakšen pCloud imenik. Z 20 GB bo dovolj prostora za vse.

Brezplačno: 10 GB, a skoči na 20 GB, ko opravite nekaj uvodnih korakov
Največji plan: 2 TB z enkratnim plačilom 250 dolarjev za večni dostop ali 7,99 dolarja na mesec

2. Google Drive

Če nekomu rečete, da želite alternativo Dropboxu, vas bo verjetno takoj poslal na Google Drive. Googlov oblak je imel namreč precej dodatnih opcij, še preden so se te pojavile pri Dropboxu. Ena ključnih je možnost sodelovanja na dokumentih, kar smo verjetno v neki točki izkusili že vsi, ki smo morali kdaj timsko pripraviti neki dokument. Google Drive omogoča, da več ljudi ureja en dokument – prek Google Docs, Google Sheets itn. – kar je nadvse praktično pri vseh skupinskih projektih. 

Google Drive v začetni različici ponuja 15 GB prostora, ki ga uporabijo vse storitve v računu Google, torej tudi vaš Gmail, pa Photos, če to uporabljate, in tako naprej. Ampak obstaja en zelo prisrčen trik. Google vam namreč pokloni bajnih 100 GB prostora, če dosežete 4. nivo v njihovi kritiški storitvi Google LocalGuides. Ta storitev je del Google Maps in le kako jo lahko Google bolje promovira, kot pa tako, da nas vse kolektivno prisili v ocenjevanje restavracij, lokalov in javnih stranišč.

Brezplačno: 15 GB
Največji plan: 1 TB za 9,99 dolarja na mesec

3. OneDrive

Microsoftova različica shranjevanja v oblaku. Če vam računalnik poganjajo Okna 10, OneDrive že tiho čepi tam v spodnjem desnem kotu vašega namizja in čaka, da ga odkrijete. OneDrive je namreč del namestitve Windows 10 in zato vam ni treba namestiti ničesar dodatnega, da ga lahko začnete uporabljati. Zelo lično je integriran v delovanje sistema in tekoče deluje z vsemi izdelki Microsoft Office. Prav tako ga je mogoče ujeti v obliki mobilne aplikacije ali pa upravljati prek spletnega brskalnika. 

Zaradi požrešnosti uporabnikov je Microsoft pred nedavnim uvedel nekaj omejitev na njihovo pretočnost na OneDrive oblak in z njega. Za brezplačne uporabnike tako OneDrive ne bo najbolj optimalna opcija za shranjevanje velikih datotek. Prav tako moti, da OneDrive ne omogoča deljenja šifriranih povezav ali zaščite deljenih povezav z geslom. 

Poleg tega je številne uporabnike zmotilo, da si Microsoft pridržuje pravico skeniranja naših datotek na OneDrive oblaku, ker želijo redno odstranjevati neprimerno vsebino. To pomeni, da Microsoft lahko samodejno briše z OneDrive oblaka vse vaše piratizirane datoteke in morebitne eksplicitne arhivske posnetke. Kaj točno je za Microsoft preveč eksplicitno, pa niso povedali. 

OneDrive sicer še vedno ostaja solidna alternativa za vse uporabnike Microsoftovih izdelkov.

Brezplačno: 5 GB
Največji plan: 1 TB za 6,99 dolarja na mesec

4. MediaFire

MediaFire si zasluži častno omembo na tem seznamu. Svoj čas so bili le programček za deljenje datotek, zdaj pa so se razvili v preprosto, lahkotno storitev shranjevanja datotek v oblaku. Kar prepriča, je predvsem uporabniška izkušnja z urejanjem datotek. Organiziranje datotek in premetavanje imenikov je enostavno in pregledno. Dostop do vsebin je mogoč z vseh naprav. 

MediaFire prav tako nima omejitev pretočnosti. Pri drugih storitvah lahko bolj popularne povezave v vašem oblaku avtomatično omejijo s pretočnostjo, da se ne zasede preveč prenosa. MediaFire prav tako ponuja še eno zelo zanimivo možnost – enkratne povezave. Recimo da želite deliti delikaten poslovni dokument ali pa paket fotografij s prvomajskega dopustovanja, na katerih se še niste popolnoma ločili od teže, nabrane med velikonočnimi prazniki. Enkratna povezava omogoča originalnemu prejemniku dostop do teh vsebin, ne more pa te povezave deliti naprej. 

Slaba stran MediaFire? Brezplačna različica vsebuje oglase na povezavah, ki jih delite. Kar zna biti malce tečno za prejemnike, saj oglasov ne morejo preskočiti, če nimate premium računa.

Brezplačno: 10 GB
Največji plan: 1 TB za 7,50 dolarja na mesec

Besedilo: Tim Lender. Fotografije: Profimedia.