A8 kot najnovejši pripadnik galaksije modelov A se brez sramu spogleduje z elitnim razredom, kjer kraljujejo S-ji z najnovejšo devetico na čelu, pa seveda še vedno aktualno osmico ter njima pripadajočima različicama 'plus' za tiste z najglobljimi žepi. Kar je dobro. To pomeni, da je pobral vse tiste boljše gene predhodnikov.

Samsung A8 v pozi

Njegov duhovni predhodnik je mogoče resda A5, a pri spočetju je moral nekdo premešati njegov genski kod s semenom lanskega S8. Z zaslonom do roba in linijami, ki zaslonu sledijo iz pročelja na zadek, se mu oblikovno namreč zelo približa. Na prvi pogled se ju zato zlahka zamenja. Vsaj dokler ju ne obrnete. Zadaj je namreč vse drugače.

Podobno kot S9 si je tudi A8 prislužil nekaj pomembnih nadgradenj, ki pripomorejo k boljšemu ravnanju z njim. Tako jee na primer nesrečni biometrični senzor zdaj pod glavno kamero, in ne več na njeni desni. To precej olajša odčitavanje prstnega odtisa, pa tudi vsem nam že kar preveč poznano nerodno šlatanje in prekrivanje kamere s prstom med zajemanjem sebkov.

Položaj senzorja za prstni odtis na Samsungu A8

Okusi so sicer različni, nekaterim bo ta nova postavitev dobrodošla, drugim ne. Važno je, da se odslej odziva bolje. Pri Samsungu so iz A8 tudi odstranili namenski gumb za digitalnega asistenta Bixbya. Juhej, nič več nerodnih pritiskov na gumb ravno takrat, ko ni treba. S8 ima namreč gumb nameščen lepo pod gumba za nastavljanje glasnosti.

Kamera je sposobna odličnega zajetja slehernih pomembnih podrobnosti življenja okoli vas. Recimo tistega živopisnega koktajla, ki ste ga pravkar naročili, ali krožnika hipsterskih prigrizkov, nalašč aranžiranih tako, da vam fokus odvrnejo od okusa.

Z A8 skočimo na teren 

Odpeljemo se kakšnih sto kilometrih po kot nalašč divje zagužvani primorski avtocesti do Goriških brd. Tam nam namreč diši kos finega, pa četudi ta konec nič kaj tipičnega zavitka, ki ga radostno pospremimo s kozarčkom dobrega rdečega. To je vendarle okolje, kjer se ne gre več sprenevedati, kaj ti je všeč in kaj ne. Ravno prav – ker se tudi A8 ne spreneveda.

Lov na trenutke s Samsungom A8
Ujeti trenutek prostočasne ustvarjalnosti

Hitro se prižiga, hitro odreagira na potrebne želje. Leče 16MP-kamere eksplozivno ostrijo, kar s prstom lepega tapneš na zaslonu, nato pa ovekovečijo v katerem izmed številnih formatov, ki so na voljo. Hipno je mogoče tudi objaviti katerega izmed trenutkov na socialnih omrežjih, kipečih od prijateljev, ki komaj čakajo, da poslinijo z všečki vse, kar objavimo na svojem zidu. A tako pač to dandanes gre. Zato še toliko bolj pride prav, ko dobimo priložnost digitalno ujeti kaj bolj organskega, na svežem zraku.

Tam se kamera tudi najbolje počuti. Na svetlobi, po možnosti sončni, kjer zajetim fotografijam le s težavo kaj očitamo. Po drugi strani pa so tudi fotografije, ki jih s fotoaparatom zajamemo v poltemi ali temi, večkrat čisto zadovoljive. Optičnega stabilizatorja vseeno ni, zato ne preveč požirkov pred fotkanjem, ker bo treba imeti mirno roko. Možnosti igračkanja s fotoaparatom je precej, kar zna manj navdušiti tiste, ki se imajo za poštene fotografe in spreminjajo sleherno nastavitev globoko pod pokrovom, nekoliko bolj pa tiste, ki jim ni toliko mar za nastavitve in jim je samodejno prištimavanje čisto sprejemljivo.

Še namig za 'foodije': Samsung je vključil poseben način fotografiranja hrane, ki fokusira in izostri krožnik ter golaž s polento, ki počiva na njem, medtem ko okolico zamegli.

Samsung A8 - fokus na zaželeno
Tole sicer ni polenta, a foodiji boste že vedeli, kako se to prevede v slikanje jedi

A kakorkoli ga obračaš, na koncu vedno pristaneš tam, kjer ga je najlepše gledati. Od spredaj. Njegov zaslon je fantastičen, kot se za Samsunga zgornjega srednjega razreda spodobi. Rahlo zakrivljen po robovih se razteza domala čez celo sprednjo stran, zategadelj je tudi njegova diagonala nekaj večja, razmerje stranic se na koncu ustavi pri 18,5 : 9, kar je še posebej seksi med zajemanjem celozaslonskih fotografij, še bolj pa videa. Obe opravili A8 zmore z lahkoto in poznejši ogledi družinskih ali športnih vragolij so zato vedno zanimivo početje, sploh v kombinaciji z androidnim TV-jem.

Ko slikanje postane rutina

Sladka težava nastane, ko te naprava prevzame v tolikšni meri, da je ne nehaš nositi za sabo. Potem se hitro znajdemo v situacijah, ko vlačimo telefon iz žepa, da bi ovekovečili sleherni dogodek na poti. 

Samsung Galaxy A8 vs. močerad
Podobno opremljen s strupenimi značilnostmi

Slikali bi živopisno mavrico med vožnjo z avtom (prosim, tega ne počnite), nadlegoval živa bitja med prečkanjem gozdne poti in na vrhu malo večjega hriba pretiraval s panoramskimi posnetki, kot bi bil na vrhu sveta. Tudi če čofne v vodo, vsaj tam do metra in pol globine, bo držal dih do pol ure, nato pa ga je fino najti in posušiti.

Novodobni A8 je ujel starodobnega YUGA
Jugonostalgični ... jugo! Kadar ga ugledate, ga kar pofotkajte in shranite za prihodnje rodove. Sicer vam ne bodo nikoli verjeli, da so takšne reči obstajale.

V tandemu je še bolje

Ena boljših značilnosti A8 je zagotovo možnost uporabe dveh SIM-kartic hkrati, kar pride prav vsem tistim, ki se zdaj vedno odločajo, kateri telefon bodo vzeli s sabo, ko odidejo od doma. Eno SIM-kartico se vstavi v notranjost pri vrhu, drugo na levem boku naprave. Dobrodošlo je tudi to, da si nobeden izmed nosilcev SIM-kartic prostora ne deli s pomnilniško kartico, ki ima svojo režo. Dve simki plus 256 GB shrambe? Dajte sem!

Dvoje je tudi naprej usmerjenih kamer. Kombinacija kamere 16 MP in 8 MP poskrbi za to, da je mogoče zajete sebke dodatno olepšati z zamegljenostjo ozadja tudi po tistem, ko so že zajeti. Dvojna kamera v ospredju s to imenovano močjo živega fokusa je novost pri Samsungu, omogoča pa tudi zajemanje širokokotnih sebkov. Najprej škljocneš sebe s špargljem v ustih, potem pa s premikanjem telefona poskrbiš še za zajem okolice.