Pisalo se je daljno leto 2010, ko je Samsung pomladi v švicarski Zürich prijazno povabil nekaj tehnonovinarjev iz Podalpja, med njimi tudi skromnega pisca tehle vrstic, na predstavitev naslednje najboljše stvari po hipsterskih dlakah v rezanem kruhu. Vsaj tako je bilo slutiti glede na tančico skrivnosti, v katero je bil odet dogodek. Seveda smo vedeli, da bo predstavljen pametni telefon prvi korejski z zaslonom čez celo pročelje, deloval pa bo na Googlovem Androidu. 

Nismo pa bili pripravljeni na to, kar smo dejansko uzrli. 

Družina Samsung S9
Samsung S9+ za vsak slog

Ob razkritju premierne Galaksije S nas je nemalo zakašljalo, potem pomislilo, na koncu pa, med hlastanjem za kanapejčki in vlivanjem šampanjčka po grlu, še glasno pokomentiralo, da gre za nesramen klon iPhona. Vsaj na prvi pogled je bilo videti tako. Enaka zaobljenost, enaka pozicija gumba za domov, celo ikone na namizju so nekako spominjale na tiste na jabolčnem jaz-operacijskem sistemu. Natanko osem let in osem generacij Galaksij pozneje pa smo v roke končno dobili pametnjakoviča, na katerega se je splačalo čakati.

Liga prvakov

Da ne bo pomote – in to pišem s česnom okoli vratu in razpelom na trebuhu, medtem ko čakam na napad vseh ugriznjenemu jabolku predanih – po mojem mnenju so Korejci v španoviji z Googlom in njegovim Androidom že pred kakšno generacijo ali dvema ujeli in prehiteli Apple. Prejšnja generacija S8 je s številnimi oblikovnimi in inovativnimi prijemi to samo potrdila, devetica pa zapečatila. In kar je pomembnejše, pripravljena je za prihodnost. 

Samsung S9 v akciji
Vse kar potrebujete, da se zaljubite v Samsunga S9

Nič kaj več ni podobna iPhonu – kvečjemu so se snovalci aktualnega iksa (iPhone X) zgledovali po presežkih, ki jih je Samsung iz leta v leto počasi potiskal v ospredje. Zaobljenost zaslona po obeh robovih, ki sega čez celotno prednjo površino, končno tista prava teža v dlani, nič več nimaš občutka, da je v tvojih rokah nekaj, kar ne spada v najvišji razred. Ni naključje, da sta S9 in S9+ videti na zunaj skoraj identično kot predhodnika. 

Težko bo namreč preseči oblikovno zasnovo, standard, ki ga je Samsung postavil lansko sezono, ko je vrgel rokavico preostalim proizvajalcem. Ti se zdaj vsi po vrsti trudijo na trg splavljati pametne telefone s celostranskim zaslonom, brez fizičnih gumbov na pročelju in s čitalniki odtisov na hrbtih.

Kar ni pokvarjeno, ne popravljaj

Zato mora biti že takoj jasno, da poleg nekaj kozmetičnih popravkov glavni del prenove tiči skrit prostemu očesu. Devetka ima podobno kot novi A8 biometrični senzor pozicioniran pod glavno kamero, kar pove, da so Korejci začeli poslušati svoje kupce. Načinov, kako odkleniti telefon, je kar devet, in če to primerjaš z dvema načinoma, ki ju ponuja iPhone (nastavitev kode in Face ID), je precejšen poskok, a tu mora Samsung vseeno priznati, da je Applovo prepoznavanje obraza korak spredaj. Za zdaj? Kakorkoli že, uporabljajte raje čitalnik prstnih odtisov.

Samsung S9 čitalnik prstnih odtisov
Podrgni me počasi ... in nežno

Na žalost Samsung še ne ve čisto točno, kaj početi z namenskim gumbom za pametnega asistenta Bixbyja, mogoče tudi s samim Bixbyjem ne. Če vam ni nujen, ga zdaj lahko enostavno onemogočite, saj je še vedno pod gumboma za uravnavanje jakosti zvoka. Nemalokrat se sicer zgodi, da se med vlačenjem telefona iz žepa nehote pritisne, nakar gre izkušnja svojo pot. Tja, kamor ne bi smela.

V najslabšem primeru vam bo gumb šel na živce, v najboljšem pa ga boste lahko odslej po pomoti klikali po mili volji. Obstaja alternativa za Bixbyja, ki deluje bolje in se tudi bolje odziva na zvočno komandiranje: Google Assistant.

Samsung S9 s čustvenčki
Nova generacija čustvenčkov?

Svetel, čist in jasen

Zaslon naprave je označen kot Quad HD Super AMOLED Infinity, kar v prevodu verjetno pomeni 'odličen je'. Boljšega tam zunaj ni. Pika. Po njem lahko praskajo gorile, svetilnost zaslona je vrhunska in ga je užitek gledati tudi, kadar je zunaj šajba. 

S9 je po diagonali zaslona dolg 5,8 palca, S9+ pa 6,2 palca, z razmerjem stranic 18,5 : 9. Samodejno prilagajanje svetilnosti svoje delo opravlja nadvse smiselno, obenem pa še poskrbi, da baterija vzdihuje kakšno minuto dlje. Načeloma je sicer soka v bateriji dovolj, da zdrži ves dan zmerne uporabe, vključno z nekaj priložnostnega nažiganja grafično najzahtevnejših mobilnih iger. 

Samsung S9
Za test predlagamo igro Lineage2 Revolution, tudi zato, da boste videli, kako bomo kompleksnejše mobilne igre očitno igrali v prihodnosti ... oziroma, kako jih bo za nas igral kar telefon

Ni večpredstavnostne vsebine, ki je S9 ne bi bil sposoben prebaviti, za kar poskrbi kar osemjedrni mobilni procesor, ki tiktaka pod pokrovom. V kombinaciji s štirimi gigabajti delovnega pomnilnika zagotavlja, da se aplikacije in igre nalagajo urno, kot se niso nikoli prej. Devetici naj bi od osmic bili zmogljivejši za četrtino, a tega ni povsod mogoče opaziti, saj sta že predhodnici opravljali vsa opravila brez kakršnekoli zamude. Je pa verjetno fino vedeti, da imaš v rokah nekaj najboljšega, kar trenutno premore svet mobilne tehnologije.

Bombončki, ki prepričajo

Čeprav je nanj nameščen Android Oreo, S9 raje ne namakajte v mleko, bo pa v primeru pozabljivosti ob težko pričakovanem skoku v kakšen bolj plitek bazen vseeno zdržal nekaj časa pod vodo. 

Ker telefone zadnje čase trogamo povsod, kjer se sprehajamo, lezemo, tečemo in kolesarimo, odkar so vodotesni, pa še kjer plavamo, je zavoljo zapisovanja vseh nepozabnih spominov dobro vedeti, da kamera na S9 sodi v vrh ponudbe. Z možnostjo lahkotnega preklapljanja med zaslonkama f/1.5 in f/2.4 je mogoče posneti presunljivo dobre fotografije in gibljive posnetke v številnih svetlobnih pogojih. 

Tule je nekaj primerov iz pohajkovanja po Grožnjanu v Istri:

Samsung S9+ na terenu

Samsung S9+ na terenu

Samsung S9+ na terenu

Mogoče malo peša pri zajemanju fotografij v temi, a kateri kameri na mobilniku pa to pravzaprav uspe zares odlično? Povrhu je zaslonka f/1.5 sposobna prepuščanja več svetlobe celo od zaslonke Googlovega Pixla Dvojke (f/1.8). Precej zabavna možnost je tudi zajemanje super počasnega videa v ločljivosti 720p s 960 sličicami na sekundo. Ni po vašem okusu? Preklopite in snemajte video v ločljivosti 4K. Možnosti je skorajda neomejeno. 

In zdaj še malo botaničnih utrinkov iz Grožnjana:

Samsung S9+ na terenu

Samsung S9+ na terenu

Seveda se bo – kot večina kamer – tudi ta na deveticah najbolje izkazala ob sončnem in lepem vremenu. Vem, da je vsak mobilni telefon danes dragocen nakup, a tule resnično menim, da ga nikar ne šparajte preveč z zaščitnimi ovitki, zaradi katerih bi lahko zamudili priložnost, da ovekovečite kaj lepega v naravi. Mogoče osebni rekord med pehanjem na bližnji hrib ali pa obisk stare vasice v Istri. Kamorkoli vas že ponese pot, svetujem, da ga ne pozabite imeti ves čas na preži, saj vam bodo fotografije, zajete v optimalnih pogojih, zavidali vsi sledilci na Instagramu.

Samsung S9 ponoči
Reci 'androiiiiiiiid' ...

Če se splača, se splača

Če imate dovolj iskanja in iščete le najboljšega med najboljšimi, potem ste prišli na pravo mesto. Galaxy S9 in njegov večji brat S9+ sta pametna telefona, ki trenutno kraljujeta na vrhu prestižnega razreda. To seveda tudi pomeni, da bo treba zanju seči malce globlje v mošnjo, a še vedno ne tako zelo globoko, kot je treba, če si želite kupiti novega iPhona. Če ste lastnik prejšnje generacije S8, se mogoče ne splača takoj poseči po S9, saj razen nekaj na ohišju vidnih razlik in urnejšega delovanja pravzaprav ne gre za tako veliko nadgradnjo, da bi hipno opravičili svoj nakup. Oziroma če dobro premislim - #YOLO, kar nabavite ga!